Bier+Randzaken Maart (4): Guinness Africa Special - Nigeria

Guinness
Africa Special


De bedoeling van een grote commerciële brouwerij is geld verdienen en de eventuele aandeelhouders blij houden. Dus als er iets speciaals gedaan wordt dan moet dat wat opleveren dus verwacht geen bierige romantisch sprookjesverhaal. Maar af en toe is er ruimte voor iets speciaals om van te genieten van een brouwreus. Dit gebeurt best genoeg in Europa en Noord-Amerika maar als zoiets gebeurt in Afrika is dat heel ongewoon.


Om meer precies te zijn in het West-Afrikaanse Nigeria waar het Ierse Guinness goed is vertegenwoordigd is sinds 1950 waar het bier Guinness Foreign Extra Stout heen werd geëxporteerd. Klik op de link naar een ouder verhaal over de Foreign Export Stout. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2013/02/3de-bier-verhaal-van-februari-guinness.html  


Het was goedkoper om in Nigeria te gaan brouwen wegens een erg grote populariteit, dus dit gebeurde sinds 1962 in de stad Ikeja wat tegen de metropool Lagos aan ligt. Het was niet aan te slepen en dus kwam er in 1974 te Benin City, Edo State een tweede brouwerij.


In 1982 werd er elders in Ikeja een nieuwere en grotere brouwerij geopend en de oude locatie werd het hoofdkantoor. Een derde brouwerij kwam erbij in 2004 te Aba, Abia State en Nigeria is trouwens de grootste afzetmarkt voor Guinness, vele malen groter dan de Ierse thuismarkt. Alleen moet er op de Nigeriaanse thuismarkt van de regering bij het brouwen sorghum gebruikt worden. Deze plant is familie van graan en groeit goed op het Afrikaanse continent, trouwens maïs komt er ook in.


In 2015 kwam Guinness Nigeria met een alcoholisch drankje met alleen “Afrikaanse” ingrediënten genaamd Orijin. Ze gebruiken kolanoot, gedroogde pruim, Curaçaoschil (gedroogde sinaasappelschil), absintalsem en oakwood maar ik kan niets vinden wat het nou is. De kolanoot zorgt voor cafeïne, de Curaçaoschil voor de bittere smaak en de absintalsem is ook bitter. De gedroogde pruim voor wat zoetheid en er gaat ook gewoon suiker bij het vervaardigen van Orijin. Nou is Orijin zo populair dat er een alcoholvrije versie is van gekomen en nog sterkere gedistilleerde variant bij is gekomen. De gewone bitterzoet smakende Orijin is 6% en de bitterlikeur Orijin Bitter is 30% zwaar.



Dan valt het commerciële kwartje snel en ze dachten dat kan ook bij bier een Afrikaans karakter meegeven, gewaagd het merknaam Guinness gebruiken en zo kwam in 2016 de Guinness Africa Special Stout en dit soort innovaties juich ik toe. Nou gebruiken ze andere ingrediënten en ze komen allemaal voor in Nigeria en West-Afrika in het algemeen. Afrikaanse gember, citroengras, rode peper, vanille en kolanoot wat het bier een pittig, kruidig en zoetig karaktervolle smaak geeft. De kleur van het bier is pikzwart en het alcoholpercentage is 5%.


Overigens Guinness Ghana brouwt het ook en het is de bedoeling dat heel Afrika kennis gaat maken met dit bier. Volgt nog de link en een filmpje en de volgende keer nog een Stout. https://www.guinness-nigeria.com/



Reacties

Populaire posts