Bier+Randzaken Mei (1): Staropramen Ležák 12° - Tsjechië

Staropramen
Ležák 12°


Dit keer een brouwerij uit Praag, Tsjechië die uit klauwen van AB-Inbev is ontsnapt. Oké Ab-Inbev werd te groot en moest wat merken en brouwerijen van de hand doen om SAB-Miller (voormalige nummer 2 van de wereld) te kunnen kopen. Brouwerij Staropramen is nu eigendom van het Amerikaans-Canadese Molson Coors sinds 2012. Om te beginnen is de brouwerij opgericht in 1869 maar de naam Staropramen werd vastgelegd in 1911. Het heette eerst zoiets als de 1ste Aandelenbrouwerij en ze gingen dus de merknaam gebruiken want er was veel concurrentie in de stad.


Staropramen betekent “oude bron” en dat gaf de brouwerij iets “ouds en vertrouwd” mee. Men deed twee jaar over de bouw van de brouwerij en in 1871 werd er voor het eerst gebrouwen. De eigenlijke reden van bestaan is om een graantje mee te pikken van de nieuwe ondergistende bierstijl Pilsener/Lager, de technologie was zover dat het overal gebrouwen kon worden. Trouwens de brouwerij ligt in de wijk Smíchov wat tot 1922 een eigen gemeente was en zoende werd de brouwerij de grootste van Tsjechoslowakije in de jaren 30.


Na de 2de Wereldoorlog werd de boel genationaliseerd volgens oud-communistisch gebruik. Nadat het communisme verdween moest er flink aangepoot worden om mee te kunnen in de moderne tijd, ook ging Staropramen samenwerken met brouwerij Braník en brouwerij Měšťan. De groep heette Pražské pivovary (Praagse brouwerijen) en werd in 1996 gekocht door brouwerij Bass uit Engeland dat op zijn beurt werd gekocht door Interbrew in 2000. Nou Bass bestaat nu alleen nog als merk en Interbrew uit België is nu het allesoverheersende AB-Inbev. In 2009 kocht investeerders groep CVC Capital Partners alle AB-Inbev belangen in Centraal-Europa (waaronder Staropramen) en al het brouw gebeuren ging StarBev heten. Totdat in 2012 alles in handen kwam van brouwerij Molson Coors en dat was de geschiedenis, nu wat bieren die ooit heb mogen proeven en het zijn er 5.


1:  Staropramen Smíchov heet zo omdat in Tsjechië alleen bieren uit Plzeň (Pilsen) Pilsener mogen heten, zodoende heet het bier naar de wijk in Praag. Gedronken in een Praagse club deze helder goudkleurige bier met zijn alcoholpercentage van 4%. Licht droog bitter met lichte tonen van citroen.


2: Staropramen Černý is een Tmavý en dat is een Tsjechische variant van een Dunkel, dit zijn ondergistende bieren die donkerbruin zijn en waren er eerder dan de ondergistende Pilseners en Lagers. Gekocht in een buurtsupermarkt in Praag, helder donkerbruin van kleur met een alcoholpercentage van 5%. Redelijk droog bitter van smaak met tonen van geroosterd mout en ietsjes chocolade en karamel.3: Staropramen Nefiltrovaný Ležak znalců dit betekent zoiets als “een deskundig ongefilterde Lager” en ik vind het meer een Tsjechische twist op een Belgisch Witbier. Het is een ondergistende Lager die niet gefilterd is en dat levert het troebele uiterlijk op, ook is er koriander aan het bier toegevoegd zoals het met bovengistende Belgische Witbieren gebeurt. Troebel geel van kleur met een alcoholpercentage van 5% en gekocht in dezelfde buurtsuper. De smaak is subliem droog bitter met tonen van koriander en zacht fruit.

 


4: Staropramen Granát en het laatste woord betekent granaat, dat slaat op een edelsteen met een donkerrode kleur. De kleur van dit bier is granaatrood en het is een Polotmavý, dit is een Tsjechische ondergistende (meestal) amberkleurige Lager. Gedronken in een Praags café en dus helder granaatrood van kleur met een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en licht geroosterd mout.5: Staropramen Ležák 12° dat betekent Lager 12 graden Balling en dat is niet het alcoholpercentage maar om de dichtheid van een vloeistof te bepalen bij 17,5ºC. Het alcoholpercentage is in dit geval 5% en de kleur is helder goudkleurig en gedronken in een sjofel maar gezellig Praags kroegje. De smaak is licht zoet bitter met een grassig aroma, lichte tonen van
citroen en ietsjes karamel.Dit was een verhaal over de op één na grootste brouwerij van Tsjechië, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.Reacties

Populaire posts