Bier+Randzaken Mei (5): Brahma Chopp - Brazilië

Brahma Chopp


Het vijfde AB-Inbev verhaal en nu het “bev”-gedeelte en dat brengt ons in Brazilië. Zwitser Joseph Villiger begon in 1888 een brouwerij in Rio de Janeiro en noemde zijn brouwerij Brahma. Het is niet duidelijk waarom hij de brouwerij die naam heeft gegeven, er zijn drie theorieën. De minst waarschijnlijke is dat het vernoemd is naar de gelijknamige Hindoegod, Villiger scheen sympathie voordat geloof te hebben. Tweede theorie, fameuze Duitse componist Johannes Brahms (1833-1897) die hij erg bewonderde.

Als laatste de meest waarschijnlijke is de brouwerij/bier vernoemd naar de Britse uitvinder Joseph Bramah (1748-1814) die de bierpomp uitvond. Ook vond hij het watercloset uit (de moderne wc), de hydraulische pomp, de waterklok en een machine voor het nummeren van bankbiljetten. In ieder geval brouwerij Brahma begon langzaam Brazilië te veroveren en de rest van Zuid-Amerika. Maar er was wel een lang durende strijd met brouwerij Antarctica uit Sao Paulo. In 1980 neemt de Braziliaanse tak van SKOL over, het merk dat de wereld zou veroveren alleen dat is het niet zo goed gelukt.


In 1999 fuseerde ze met concurrent Antarctica en werden ze de 5de brouwer van de wereld. Het bedrijf ging officieel Companhia de Bebidas das Américas of simpel kortweg Ambev, in 2004 fuseerde ze met het Belgische Interbrew bekend van Stella Artois, Jupiler, Leffe en Hoegaarden om de grootste brouwer ter wereld te worden.


Volgde nog twee fusies om die positie te versterken, eerst met het Amerikaanse Anheuser-Busch in 2008 en in 2016 met het Zuid-Afrikaanse SAB-Miller. Verder met het Ambev gedeelte en het hoofdkwartier van ze is in Sao Paulo, er zijn 32 brouwerijen in Brazilië en ze zijn aanwezig in 14 Latijns-Amerikaanse landen.


Het biermerk dat voor dat doel wordt gebruikt is het uit 1934 stammende Brahma Chopp. Chopp is Portugees voor tapbier en dat was het idee, een fles bier dat hetzelfde smaakt als tapbier. Vanaf het begin erg populair in Brazilië en tegenwoordig het 2de merk van het land en het 9de geconsumeerde bier ter wereld. Brahma is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is heel lichtjes zoetjes met weinig bitterheid, een mondiale doordrinker die iedereen zou moeten lusten.


Volgen nog twee linkjes in het Portugees maar wie handig kan ze wel vertalen op je computer, ook is er een filmpje.Reacties

Populaire posts