Bier+Randzaken = Caledonian Deuchars IPA - Schotland

Caledonian Deuchars IPA


Brex-beer-it thema deel 30 en dit keer het Schotse raadsgebied de City of Edinburgh. Het is de hoofdstad van Schotland en het gebied is net zo groot als Rotterdam en we plakken Ameland erbij. Er wonen 476 duizend mensen maar als we de voorsteden erbij halen komen we op ongeveer 794 duizend inwoners.Na Londen is de meest bezochte stad van het Verenigd Koninkrijk en ook na Londen het tweede financiële centrum van het land. Auld Reekie is de bijnaam van de stad en lokaal dialect voor “oude rokerd” want rond 1800-1900 was met al die schoorstenen (zie foto) een rokerig geheel.


Als je er rondloopt ga je ze zeker opvallen en ook dat het toch wel één van die steden die je zeker een keer moet hebben bezocht of vaker. Het historische middeleeuwse hart van Edinburgh met zijn indrukwekkende kasteel op de top, waar men de Royal Mile naar beneden loopt naar het koninklijke paleis Holyrood van de Britse koningin.


Daartussen is veel te zien en ook eronder want onder de Old Town is er nog oudere stad, de vervallen zooi is letterlijk overkluisd maar nog te bezoeken. Zoek naar een poort met een straatnaambord dat eindigt op “close” en daal af, oh ja het schijnt er te spoken.Op naar de New Town dat werd opgetrokken eind 18de eeuw en deze buurt staat voor Shop, Bank, Eat, Drink. Dus shop till you drop in de Princess Street, drink en eet in Rose Street met zijn idioot veel drinkgelegenheden. Daaromheen de banken om geld te halen om de boel te financieren.


Kortom hier kan je wel een weekend wel flink vermaken dan komen we bij het bier gedeelte aan, brouwerij Caledonian die sinds 1869 bestaat. Trouwens Caledonia is de naam die Romeinen aan het hedendaagse Schotland gaven, maar ze veroverden het nooit. Maar Caledonian is de laatste herinnering van het brouw verleden van Edinburgh, ooit was dit de bierhoofdstad van wereld. Maar na de Tweede Wereldoorlog kwam er langzaam een eind aan met als resultaat sluitingen, overnames en fusies om vervolgens over te worden genomen.Scottish & Newcastle was de laatste grootmacht maar ook die kwamen aan het eind in 2008 toen Heineken en Carlsberg het overnamen. Scottish & Newcastle hadden in 2004 Caledonian gekocht om hun bieren daar te brouwen, nadat ze hun eigen brouwerij hadden gesloten. De grond daar leverden wat ponden op, op de plek verrees het nieuwe Schotse Parlement. Bij Caledonian werden merken van Scottish & Newcastle gebrouwen maar inmiddels heeft Heineken veel van die merknamen verkocht aan anderen. Maar van Caledonian ga ik twee bieren behandelen die ik ooit op had.


Deuchars IPA is ontstaan ergens eind jaren 90 en als merknaam gebruikte men de naam van een vergeten brouwer, Robert Deuchar. Het bier wordt een IPA genoemd maar is eerder een Golden Ale. De huidige India Pale Ale rage komt van de hoppige en zwaardere Amerikaanse variant. De originele Britse variant waar het mee begon was stukken lager in alcohol, maar die verschillen behandel ik in de toekomst wel. Met een bescheiden alcoholpercentage van 3,8% en een helder goud/oranje kleur op de koop toe. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel en wat citrus.Edinburgh Castle is een Scotch Ale en deze bierstijl valt op door de donkere kleur en zoete smaak. Voorheen heette dit bier Caledonian 80/- en dat getal stond voor 80 shilling ale, een oude belastingsysteem om het alcoholpercentage te belasten. Er waren vier categorieën:
Export: (80 / -) lag tussen de 4,0% en 5,5% alc. Wee Heavy: (90 / -) was meer dan 6,0% alc.
Beetje jammer dat ze naam veranderd hebben, maar enige troost het is nu vernoemd naar het iconische kasteel van Edinburgh. De kleur van het bier is helder donker bruin met een oranje gloed en het alcoholpercentage is 4,1%. De smaak is matig zoet bitter met tonen van karamel, butterscotch, donker fruit en geroosterd mout.


Volgt nog de link, Facebookpagina en een
filmpje en het volgende Brex-beer-it is ook in Schotland.Reacties

Populaire posts