Bier+Randzaken = Lvivske1715/Львівське 1715 - Oekraïne

Lvivske 1715/Львівське 1715


De bedoeling was dat de komende drie bierverhaaltjes over de tegenstanders van het Nederlands Elftal op het komende EK wat door heel Europa gaat zou gaan. Maar de Covid-19 uitbraak gooit roet in het eten en voor wat afleiding publiceer ik toch en voor volgend jaar zien we wel. De eerste tegenstander is Oekraïne en daarvoor gaan we naar Lviv, deze stad ligt in het westen op zo'n 80 km. van de Poolse grens en er wonen er ongeveer 730 duizend mensen.


Tevens de brouwerij die ik ga behandelen is een onderdeel van Carlsberg, tenslotte dit jaar veel verhalen over die Deense gigant. Ze hebben er drie namelijk Lvivska/Львівська uit Lviv, Kyiv/Київський uit de hoofdstad Kiev en tenslotte Slavutych/Славутич uit Zaporizja wat in het zuidoosten ligt. Maar die twee brouwerijen doe ik nog wel eens, het is nu tijd voor de oudste brouwerij van Oekraïne. De brouwerij werd opgericht in 1715 en toen was Lviv een stad in Polen. Lviv heeft een bewogen geschiedenis gehad en vele overheersers gekend, het werd gesticht rond 1250 en lag in het koninkrijk Galicië-Wolynië. Koning Daniel noemde de stad naar zijn zoon Leo, wat Lev is in het Oekraïens. In 1349 kwam de stad in Poolse handen en ging Lwów heten totdat er een einde aan Polen kwam, ging de stad in 1772 over naar Oostenrijk en ging Lemberg heten. Dit duurde tot 1918 en kwam de stad wederom toe aan Polen en dat duurde kort totdat de Soviet-Unie in 1939 de boel inpikte. De Russen noemden de stad Lvov/Львов. Maar de Oekraïense schrijfwijze was er ook met Lviv/Львів wat na de onafhankelijk 1991 eindelijk is weer gaan heten.


Lviv staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst en wordt bezocht door toeristen over de hele wereld en is van alle Oekraïense steden het meest Oekraïens. Zelfs tijdens de Soviet-Unie hier de dienst uitmaakte waren de straatnaambordjes alleen in het Oekraïens, normaliter zou het tweetalig zijn. Ook de Poolse en Oostenrijkse bouwstijl is hier goed aanwezig en geeft de stad een Centraal-Europees sfeertje. Je moet er vlug heen gaan om een authentiek gevoel en heeft nog niet te massa's toeristen te verwerken zoals in Praag en Krakau. Dus het is er nog spotgoedkoop en met Engels kom je niet ver of je moet een jongere tegenkomen die het pleeg te spreken. Leer wat Oekraïense woorden en zeker geen Russisch. Er is genoeg te zien en te doen, ook het eten is goed en nu op naar het bier gedeelte.


Brouwerij Lviska is dus opgericht in 1715 door jezuïeten maar die werden weggejaagd en ging over in particulieren handen, wanneer is mij niet duidelijk maar zal wel na 1781 geweest zijn. In de Oostenrijkse tijd was het één van de grootste brouwerijen van het keizerrijk en voor de Soviets was het één van de beste brouwerijen dat men het schonk in de vliegtuigen van Aeroflot. De brouwerij heeft sinds 2005 een museum en een grote bierhal. Sinds 2008 is het 100% eigendom van Carlsberg. Nou behandel ik drie bieren die men in Lviv en elders in het land tegen kan komen, misschien niet in het opstandige oosten. 


Lvivske 1715/Львівське 1715 is een Lager met het oprichtingsjaar als biernaam. Het bier heeft een variërend alcoholpercentage want het schommelt tussen de 4% en 5%. De kleur is helder goud en de smaak is zeer licht zoet bitter met tonen van een beetje citrus. Ik heb  veel Oost-Europese Lagers getest en de meeste hebben die zoete maïs  smaak, maar die is hier gelukkig niet aanwezig.


  
Lvivske Porter/Львiвське Портер is een Baltic Porter een stijl die erg populair is rond de Oostzee landen die ooit communistisch waren. Al ligt Oekraïne aan de Zwarte Zee en ver van de Oostzee, maar Lviv heeft een Poolse geschiedenis en in Polen zijn Baltic Porters populair. Brouwerij Lvivska is de laatste grote brouwer die deze stijl brouwt in Oekraïne. Het heeft een zeer donkerbruine kleur en het alcoholpercentage is 8%. De smaak is heftig zoet bitter met wat branderige alcohol. Tonen van geroosterd mout, karamel, pruim, drop en rode besjes.



Lvivske Blonde/Львівське Світле is ook een Lager maar als men de typische Oost-Europese smaak bij de Lvivske 1715/Львівське 1715 miste, zal met deze niet teleurgesteld worden. De kleur is helder goudkleurig met een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, zoete maïs en misschien iets van zoete appels.


DIt was de Oekraïne en de volgende tegenstander van het Nederlandse Elftal is Oostenrijk. Volgt nog de link en een filmpje. 







Reacties

Populaire posts