Bier+Randzaken = De Leite Cuvée Jeun'homme - België

De Leite 
Cuvée
Jeun'homme


Dit keer combineren we bier en inspiratie uit je eigen familie die aan kunst doen, in ieder geval dat geldt in dit geval voor Luc Vermeersch. Hij richtte in 2008 brouwerij de Leite op en is gevestigd in het West-Vlaamse Ruddervoorde ten zuiden van Brugge. Een gevalletje van een hobby dat een baan is geworden. De hobby begon in 1997 met een kleine brouwerijinstallatie uit Finland, deze in zijn tuinhuisje. Tien jaar brouwen, experimenteren en ook een brouwcursus gevolgd, kwam de stap naar een professionele brouwerij en zo geschiede. 


Laat ik zeven bieren van ze behandelen met etiketten van voor 2019 en van daarna. De reden is dat het artwork er beter uitkomt om een idee te krijgen, maar bij het 10-jarige jubileum werden ze wat strakker en duidelijker voor de consument. Gelukkig blijven de bieren hetzelfde.

    
Bon Homme:
Het etiket is vervaardigd door achterneef Tinus Vermeersch en het figuur rechts is een karikatuur van Luc's vader. De afbeeldingen zijn Vlaamse uitdrukkingen die over drinken gaan. Ik denk "Bij de beesten af" ter herkennen, maar men mag reageren als je er meer ontdekt in de commentbox. Het bier is een Dubbel met een roodbruine kleur en een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout, gedroogd fruit en kruiden.
      
                                               


Femme Fatale:
Dit etiket is vervaardigd door de vader van Tinus, zijn naam is Rik en dus neef van Luc. Rik kwam met de naam van het bier en is in zijn kunst geboeid door de vrouw in haar hele zijn. De vrouw op het etiket bestaat echt, ze bestiert b&b Pronkuburg te Lissewege. Het bier is een Belgische Amber of Spéciale Belge met troebel amber kleurtje met een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, perzik en koriander.

Enfant Terriple:
Vader Bon Homme en moeder Femme Fatale kregen een kind, het etiket komt van de hand van Robin Vermeersch. De naam "terrible" is een woordspeling op "triple" en dat is de bierstijl. En met een enfant terrible werkt het als volgt, ze zijn onvoorspelbaar en dat pleegt dit bier ook te zijn. Het is een troebel-achtig oranje kleurige Tripel met een alcoholpercentage van 8,2%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, sinaasappel,  perzik en kruiden.  Ma Mère Speciale:
Bij een huwelijk komt er vaak een schoonmoeder bij kijken en het etiket is vervaardigd door Pieter Vermeersch. Tevens deze is schoonmoeder is "bitter" want er is een Franse woordspeling met de biernaam. Ma Mère Speciale betekent "mijn speciale moeder" maar "amère" is Frans voor "bitter", een schoonmoeder om mee rekening te houden. Het bier is een Belgische Blond met een donkerblonde kleur en het alcoholpercentage is 6%. De smaak is medium droog bitter met tonen van karamel, citrus en kruiden.Cuvée Mam´zelle: 
Beetje huwelijk moet uitkijken voor een indringsterm en in dit geval een hoogblonde, die moet je wel kunnen weerstaan. Het etiket is vervaardigd door Lowie Vermeersch. Cuvée houdt in dat het net even iets anders smaakt maar ook vat of mengen, nou dat is wel gelukt met dit bier. Het is een Sour Ale waar een Blond bier op een wijnvat wordt gelagerd voor een aantal maanden, plus een controleerde verzuring een methode om deze bierstijl te verkrijgen. Door de extra rijping heeft het bier een alcoholpercentage van 8,5% en de kleur is troebel oranje. De smaak is zurig met tonen van wrange citrusvruchten, zachte perziken, wijndruiven en ietsje pietsje azijn.Cuvée Soeur'Ise:
Als één van je enfant terribles het licht heeft gezien en het klooster ingaat. Dit nonnetje is onverleidbaar maar ze kan stiekem verleiden, althans dat denkt men. Het etiket is gecreëerd door Tinus Vermeersch. 170 liter Enfant Terriple wordt in een wijnvat gelagerd waar 40 kilo kersen of op zijn Vlaams krieken aan wordt toegevoegd, ook hier gecontroleerde verzuring. De biernaam betekent zoiets als zuster Ise maar is ook een Franse woordspeling van "cerises" wat 'kers" betekent. Het bier is dus ook een Sour Ale maar met fruit, de kleur is helder donker rood met een alcoholpercentage van 8,5%. De smaak is friszuur met tonen van kersen, amandel en eikenhout.Cuvée Jeun´homme:
Als in het huwelijk de man een scheve schaats begaat, dan kan de vrouw des huizes het ook en zeker met de bittere schoonmoeder. Dan komt de onverstoorbare man op het pad en het etiket is gemaakt door Rik Vermeersch. Cuvée Jeun´homme is Franse woordspeling van "jonge man", hij zal wel rijk zijn als ik het etiket zo zie. Het bier wordt gebrouwen met vier hoppen en ondergaat een dry-hopping aan het einde. Vervolgens gaat het vier maanden voor extra rijping op een wijnvat, ook hier krijg het bier gecontroleerde verzuring. Deze Sour Ale heeft een heldere oranje kleur en het alcoholpercentage is 6,5%. De smaak is zoet maar de zure droogheid komt erdoor heen, het heeft tonen van appels, druiven, citroen en eikenhout.


Zo dit was een heerlijke familie met zijn probleempjes maar er zijn meer familieleden en komen ooit wel op de proppen. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.

Reacties

Populaire posts