Bier+Randzaken = Tetleys Smooth Ale - Engeland

Tetley's Bitter Smooth Ale


Het is weer tijd voor een lang Carlsberg verhaal en wat ze allemaal doen in het Verenigd Koninkrijk. Het was de belangrijkste markt voor de Denen en zo belangrijk dat ze in 1974 een voor die tijd een spiksplinternieuwe brouwerij opende in Northampton. Een handige locatie midden in Engeland ruwweg halverwege Londen en Birmingham, de grootste en de op-één-na-grootste stad van het land. Oftewel genoeg kelen te laven en rest van het eiland is ook goed bereikbaar.


Nou verwacht in deze brouwerij niet veel lokaal of iets interessant gebrouwen bier. Het is voornamelijk Carlsberg bier wat de klok slaat en dus ook Tuborg, Holsten, Skol, Poretti, Kronenbourg wat van hun is. Onder licentie wordt er ook San Miguel en Mahou gebrouwen plus de ciders van Somersby. Maar ze hebben speciaal voor de Britse markt Carlsberg Danish Pilsner gecreëerd. Een Carlsberg met een lager alcoholgehalte in Groot-Brittannië houdt dat in minder belasting, hoe hoger het alcoholpercentage hoe hoger de prijs. Deze heeft een alcoholpercentage van 3,8% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met wat tonen van citroen. Trouwens de gewone Carlsberg is er ook de koop en die heet daar Carlsberg Export.

  
Tot 2011 hadden ze ook een brouwerij in Leeds dat ze sloten en in 2012 met de grond gelijkmaakte. Dit besluit was in 2008 genomen omdat de Britse biermarkt minder werd en dus werd het duurder om die brouwerij open te houden. Deze brouwerij was van Tetley dat ooit een van de grootste was en in dat verhaal begon in 1822. Joshua Tetley kocht voor £400 (in 2020 £51.157,00) een brouwerij in Hunslet een wijk in het zuiden van Leeds. Ongewoon voor die tijd zocht hij de beste brouwers en mouters en als het moet kwamen die ver buiten de stad vandaan, Joshua wilde gewoon het beste bier verkopen. Dat wierp zijn vruchten af en de brouwerij groeide en nam pubs over, ook de nodige concurrenten. 


Rond 1960 waren ze de grootste in Yorkshire waar Leeds ligt en in 1960 namen ze brouwerij Walkers over om de grootste te worden in het noorden van Engeland. Maar in 1961 besloten drie brouwerijen samen te gaan en de bierwereld te gaan overheersen. Brouwerij Ansell uit Birmingham, brouwerij Ind Coope uit Burton-upon-Trent en brouwerij Tetley-Walker uit Leeds. Dit leverden veel pubs op die de drie brouwerijen bezaten en dus een groot afzetgebied voor hun bier. De naam van dit concern was Allied Breweries en het merk Skol moest de wereld gaan veroveren. Maar dat liep anders en dat is een verhaal op zichzelf.


Aangezien de hele Britse industrie klappen kreeg in de jaren 70 en ook de Britse bierindustrie kwam aan de beurt en vooral door de Beer Orders wet in 1989 deed de das om. Allied Brewers had begin jaren 80 ook frisdranken, cider en wijn makers overgenomen om in hun pubs te verkopen. Maar de Beer Orders wet verbood om alleen eigen producten te verkopen in eigen pubs. Het bedrijf splitste de brouw- en horeca activiteiten en in 1993 nam Carlsberg 50% van Allied Brewers over. Het bedrijf ging Carlsberg-Tetley heten want dat was de enige brouwerij die open bleef samen met de Carlsberg brouwerij in Northampton. 


In 1997 namen ze de rest van de aandelen over en in 2004 ging het Carlsberg UK heten en de Tetley brouwerij ging brouwerij Leeds heten. Alle wat er aan herinnert ging eruit behalve het biermerk Tetley want dat verkocht nog wel, al ging dat langzaam achteruit zodat de Leeds vestiging dicht ging. Northampton is een moderne brouwerij en die van Leeds niet, dus de keuze simpelweg kostenbesparend maar helaas voor Leeds. Overigens Carlsberg brouwt in Northampton alleen Lagers en het Tetley bier wordt uitbesteed aan diverse brouwerijen. De cask (vat) bieren worden gebrouwen bij bouwerij Bank's uit Wolverhampton, Tetley Mild (ook cask) wordt gebrouwen bij brouwerij Camerons uit Hartlepool en het blikbier bij concurrent/vriend brouwerij Molson-Coors in hun vestiging in Tadcaster. Tadcaster ligt in Yorkshire en zo blijft het een merk beetje in de buurt waar ze vandaan komen. Nu komt er één bier in twee uitvoeringen.


Tetley's Smooth Ale is een Bitter en heeft een zogenaamde "widget" in het blikje, het is een klein plastic balletje. Die zorgt ervoor dat de eigenschappen van getapt bier wordt nagebootst in bier dat geen koolzuurgas bevat. Bij het openen daalt de druk en barst het balletje open en er komt stikstof vrij in het bier. Het stikstof ontsnapt gelijk omdat het slecht oplost, wat er overblijft vormt het schuim. Deze Bitter heeft een alcoholpercentage van 3,6% en de kleur is helder kastanjebruin. De smaak is droog bitter van smaak met verfijnde tonen van karamel en noten.

Die andere is precies hetzelfde bier met dezelfde smaak maar zonder de schuimkraag door de stikstof. Deze versie heet Tetley's Original Bitter en het blikje heeft een rode kleur.

 

Maar wacht er komt meer want volgens mij heeft Carlsberg een beetje spijt wat ze met Tetley hebben aangedaan, want er werd een recept van een Tetley bier uit het archief opgeduikeld. Dit recept uit 1868 werd aan brouwerij Leeds gegeven en dit is een compleet nieuwe craftbrouwer die sinds 2007 bestaat en niks met Carlsberg te maken heb. Het bier heet Tetley's No.3 net zo als 152 jaar geleden, het artwork uit die tijd hebben ze ook weer terug gehaald en zodoende is Tetley enigszins weer terug in Leeds. 


Tetley's No.3 is een Pale Ale met een alcoholpercentage van 4,2% met een heldere gouden kleur. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, karamel en wat zoet fruit.


Moet je voorstellen dat Heineken wordt overgenomen en alle brouwerijen van ze worden gesloten. Vervolgens wordt het recept van Heineken bij een Amsterdamse craftbrouwer gebrouwen. Dit is een mogelijk lot van een grote brouwer, al zie ik niet snel gebeuren.
Zo dit was het wel en wee met Carlsberg in het Verenigd Koninkrijk, volgen twee linkje, Facebookpagina en een filmpje. 

                                            Reacties

Populaire posts