Bier+Randzaken = Brains SA - Wales

Brains SA


Dit verhaal had ik al geschreven voor dat het ernstig werd met de Covid-19 uitbraak maar voor wat afleiding publiceer ik het toch. Het vierde bierverhaal als het Nederlands Elftal een vriendschappelijk wedstrijd moet spelen of het nu uit of thuis dat maakt niet uit, maar het voetbal wordt toch (grotendeels) genegeerd. Wales is de tegenstander en laat ik de de grootste onafhankelijke brouwer van dat gedeelte van het Verenigd Koninkrijk nemen. Dan hoeven we niet te wachten totdat South Glamorgan aan de beurt is met verhaal van de Brex-beer-it reeks, dit scheelt weer een paar jaar wachten.


Samuel Arthur Brain werd in 1850 geboren in het Engelse Bristol en ging naar Cardiff de hoofdstad van Wales om het brouwersvak te leren bij brouwerij Phoenix die niet meer bestaat. Samuel Arthur had talent voor brouwen en was er gauw manager. In 1872 trouwde hij Emma Thomas wiens vader een brouwerij bezat. Toen zijn zwagers die brouwerij overnamen hadden ze wat financiële problemen, Samuel Arthur greep zijn kans en met hulp van zijn oom die bankier was kon hij eigenaar worden van brouwerij Thomas.


De brouwerij liet hij moderniseren en groeien, ook ging hij de strijd aan met de geheelonthouders die een stevige voet aan de grond hadden in Wales. Die lui kregen het in 1871 voor elkaar dat er geen pub openging op zondag, maar Samuel Arthur omzeilde dit door banden aan te knopen met privé herenclubs die altijd open mochten zijn. Ook ging hij in 1885 de gemeenteraad van Cardiff in en was ook in 1899 burgemeester van die stad voor een jaar. In 1902 overleed hij en was geliefd dat kwam tot uiting dat er 15 duizend man langs de rouwstoet hem de laatste eer gaven. 


In ieder geval overleefde het twee Wereldoorlogen en met de eerste oorlog gingen ze de strijd aan met de regering die de openingstijden van de pub flink terugschroefde en de prijs omhoog gooiden. Dit werd echter teruggedraaid nadat het Britse volk er niet mee eens was. Ook dat veel medewerkers van de brouwerij niet meer terugkwamen van het front en ook kleinzoon van Samuel Arthur kwam niet meer terug, was een groot probleem.  Bij de tweede oorlog hadden ze last van Duitse bommenwerpers die Cardiff teisterden. Ook schaarste van mout, hop, glas en benzine waren een probleem. Alleen tapbier en van matige kwaliteit maar de brouwerij kwam erdoor heen.

  
In 1997 namen ze concurrent brouwerij Crown Buckley uit Llanelli over maar ze hielden die merken maar die brouwerij werd wel gesloten. In 1999 ook namen ze het brouwerijcomplex van Hancock over wat van het Engelse Bass was omdat die werd overgenomen door Inbev (nu AB Inbev) omdat die veel monopolie kreeg in het Verenigd Koninkrijk. In 2003 sloot Brains zijn oude vertrouwde brouwerij en verhuisde alles naar de voormalige brouwerij Hancock nadat de boel was flink gemoderniseerd, de oude brouwerij lag vlakbij het centrum en kan niet groter worden. Gelukkig kan men er nu terecht om een lekker biertje van Brains te proeven. Laat ik kort 3 bieren van ze behandelen.


Brains Dark is de oudste en bestaat sinds de jaren 20. De bierstijl is een Mild en dat is een donkerkleurig bier waar niet veel hop inzit maar wel meer mout. Het heeft een licht alcoholpercentage zo tussen de 3% á 4%. Maar bij Brains gaat het wat anders aan toe van tap is het 3,5% en uit de fles is het 4,1%, want niet ongewoon is met Britse Ale's. De fles heeft een zoet bittere smaak met tonen van geroosterd mout, chocolade en drop. Van tap is het wat subtieler van smaak maar bij beide is de kleur donkerbruin.



Brains SA Gold bestaat sinds 2006 en is de Golden Ale van de brouwerij en deze bierstijl is de bovengistende Britse tegenhanger van de Pilsener. Ook hier afwijkende alcoholpercentages en smaak met de fles en tap. Bij beide is de kleur helder goud en het alcoholpercentage van het vat is 4,3% en de fles is 4,7%. De smaak van de fles is licht zoet bitter met tonen van citrus en karamel. Van het vat is de karamel wat meer aanwezig en de body wat lichter.



Brains SA voor het eerst gebrouwen in 1958 en is een Bitter. Waar SA voor staat weten ze bij Brains ook niet echt. Het kan Special Ale zijn omdat het iets zwaarder is dan de een reguliere Bitter. Het kan Skull Attack zijn omdat als je er veel van op heb wat pijn kan hebben in je hoofd de volgende ochtend. Als laatste Samuel Arthur naar de oprichter van de brouwerij. In ieder geval het is het bier van Wales. Wederom afwijkende alcoholpercentages alleen is dit keer de vat versie zwaarder met 4,2% en de fles en ook blik is 4%. De kleur is bij beide helder amber. De smaak van de fles/blik is licht zoet bitter met tonen van karamel en licht geroosterd mout. Van het vat is het iets fruitiger van smaak samen met de karamel en licht geroosterd mout.


Dit was Wales en mag het EK voetbal snel beginnen, volgen nog de link, Facebookpagina en een filmpje. 



Reacties

Populaire posts