Bier+Randzaken = Inishmacsaint Fermanagh Beer - Noord-Ierland

Inishmacsaint Fermanagh Beer


Brex-beer-it thema deel 32 en dit keer zijn we in Noord-Ierland om precies te zijn in County Fermanagh. Dit is het meest westelijke deel van het Verenigd Koninkrijk en de dunstbevolkte van alle Noord-Ierse counties met een bevolking van ongeveer 57 duizend inwoners. Het is in oppervlakte iets kleiner dan de provincie Zeeland maar jullie hebben wel het idee dat County Fermanagh erg landelijk is.County Fermanagh wordt bijna omringt door de Republiek Ierland van west met de klok mee naar het noorden, alleen in het noordwesten grenst het aan County Tyrone. Het gebied moet het van de veeteelt hebben met rundvee-, varkens-, schapen-, geiten- en pluimveehouderijen. Voor toerisme kan men terecht bij de twee meren Upper Lough Erne en Lower Lough Erne en middenin vindt met de hoodstad Enniskillen wat als uitvalsbasis kan dienen. De twee meren zijn eigenlijk een verbreding van de rivier Erne, het kleinste meer is Upper Lough Erne en de grote is Lower Lough Erne en stroomt in Ierland de Atlantische Oceaan in. 


Die van sportvissen of vaarvakanties houden en ook wel een combinatie van de twee komt hier wel aan hun trekken. Al was het vanaf de jaren 70 een milieuprobleem door watervervuiling maar na dat is aangepakt zijn de forel, zalm en paling weer terug. Voor een vaarvakantie moet men wel een beetje kunnen navigeren op het Upper Lough Erne met al zijn eilandjes, het heeft wat weg van een doolhof. Op het Lower Lough Erne kunnen golven ontstaan die op open-zee niet misstaan. 


Enniskillen is een stadje met ongeveer 13 duizend inwoners en ligt op een eiland in de rivier Erne en toevallig ligt het bijna in het geografische midden van County Fermanagh. Het kleine plaatsje heeft door het toerisme veel pubs, restaurants en de nodige slaapgelegenheden. Het stadje heeft wat bezienswaardigheden en er staat ook een kasteel uit 1428 die men kan bezoeken.


Dan zijn we bij het biergedeelte van het verhaal gekomen en County Fermanagh is bescheiden op het biergebied met twee brouwerijen. 


Brouwerij Sheelin bestaat sinds 2013 en ligt in het dorpje Bellanaleck wat iets ten zuiden van Enniskillen. Een geesteskind van chemist Dr. George Cathcart die zijn doctoraat haalde in biomoleculaire wetenschappen en medicinale chemie. Ook deed hij kennis op van enzymologie en microbiologie, met die expertise en voorliefde voor eten en drinken kwam de interesse voor brouwen. Het restaurant the Sheelin wat drie generaties bezit is van zijn familie bied een mooie plek voor een brouwerij. Sheelin Blonde is een Golden Ale met een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met lichte fruitige tonen van voornamelijk citroen.


Brouwerij Fermanagh bestaat sinds 2010 maar het heette tot 2018 brouwerij Inishmacsaint, die naam leeft nog voort als het biermerk. De brouwerij is te vinden in het dorpje Derrygonnelly wat iets ten noordoosten ligt van Eninskillen en vlakbij Upper Lough Enre. De oude brouwerijnaam is vernoemd naar een eilandje in het Upper Lough Enre. Op het eiland  Inishmacsaint stond ooit een klooster te vinden was maar de ruïne is er nog. Ook zijn zeer lovend over hun beste ingrediënt namelijk wat de regen levert aan heerlijk water in County Fermanagh. Inishmacsaint Fermanagh Beer is een Golden Ale met de oude en nieuwe brouwerijnaam en de naam van het eiland en de County. Het heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder donkergoud. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrus.


Dit was de enerlaatste Noord-Ierse County en de volgende is over een lange tijd, maar de volgende is in Schotland en die erna komt ook. Volgt nog een filmpje. 

Reacties

Populaire posts