Bier+Randzaken = Mort Subite Oude Gueuze - België

 Mort Subite 

Oude Gueuze


Het 3de verhaal over de Grote Groene Reus en wat ze in België doen en daar zijn ze eigenaar van drie brouwerijen. Alhoewel het is de vraag hoelang brouwerij Affligem te Opwijk nog blijft bestaan, even afwachten ik heb Affligem heb ik aan het einde gepland. In ieder geval Heineken kreeg brouwerij Alken-Maes door het Britse Scottish & Newcastle in 2008 over te nemen samen met het Deense Carlsberg voor een kleine € 10,4 miljard. Er werd veel verdeeld onder de twee bedrijven en in België kwam brouwgroep Alken-Maes zoals eerder vermeld toe aan Heineken. Maar omdat Heineken het abdijbiermerk Affligem al bezat ging het abdijbiermerk Grimbergen naar Carlsberg, wel wordt het nog bij Alken-Maes gebrouwen in licentie. 


Wel sloot Heineken brouwerij Maes 
te Waarloos in 2003 en daarover heb een verhaal geschreven, zie de link. Link naar verhaal Maes Pils In 2007 werd ook brouwerij Union te Jumet gesloten waar alle ondergistende bieren werden gebrouwen. Alle merken gingen dus naar Alken en zal heel kort de merken opsommen. Om te beginnen met de ondergistende biermerken en dat zijn dus Cristal Alken en Maes Pils. De bovengistende zijn dus Hapkin, Op-Ale, Ciney, Judas, Postel en Watney's, allemaal bierverhalen op zich, hier een link naar het verhaal over Ciney net zoals Maes Pils. Link naar verhaal Ciney Laat ik ook de link naar Grimbergen maar plaatsen want dat er toch nog een beetje bij. Link naar verhaal Grimbergen


Dan de 3de brouwerij en daarvoor moeten we naar Kobbegem ten westen van Brussel en hier zijn ze gespecialiseerd in Lambiek en Gueuze. De geschiedenis gaat terug naar een boerderij-brouwerij die is vermeld in 1604 maar de eerste brouwer werd vermeld in 1686 was Joris Van Der Hasselt. Bijna twee eeuwen verder kwam in 1869 de familie De Keersmaeker in beeld die tot de overname van Alken-Maes in 2000 eigenaar was. Voor de eeuwwisseling heette de brouwerij naar de familie en daarna heet het brouwerij Mort Subite. Na de Eerste Wereldoorlog brouwde ze het ondergistende bier Hert Ale en in de jaren 50 kwam daar het ondergistende Kob Pils bij.   

In 1970 nam de brouwerij van het populaire Brusselse café À la Mort Subite een geuzestekerij over. Een geuzestekerij koopt Lambiek bieren van diverse jaargangen van lambiekbrouwerijen en deze worden gemengd. Het mengen van een jonge oftewel drie maanden oude Lambiek met een oude oftewel drie jaar oude Lambiek. De jonge Lambiek heeft nog suikers die door de gist wordt omgezet in extra alcohol en zo krijgen we Geuzebier. Het café trekt nog steeds veel bezoekers die voor het interieur uit 1910 komen en voor het bier. De naam van het café komt van een dobbelspel pietjesbak waar men moet voor hebben gestudeerd, zie uitleg link. Wikipedia pietjesbak Als een speler weg moest beëindigde die met een allerlaatste worp de Mort Subite wat apart klinkend "plotselinge dood" betekent. De term werd zo populair dat het café er naar is vernoemd. Laat ik ook de link naar het café plaatsen. Link naar café A La Mort Subite


De brouwen ging helemaal over het zelf brouwen van Lambiek en het steken tot Geuze ervan en de andere soorten werd mee gestopt. Het legde ze geen windeieren om bieren van spontane gisting te gaan produceren. In 1989 werd geuzebrouwer Eylenbosch te Schepdaal overgenomen maar die sloten ze in 1991, het pand werd in 2004 ontmanteld en in 2017 omgebouwd tot woningen en commerciële ruimtes. Ook geuzebrouwers kunnen concurrenten overnemen. Een telg van de familie De Keersmaecker heeft het merk in 2019 weer tot leven gewerkt en dat ga ik in de gaten houden maar tot dan een link. Link naar Eylenbosch


Gelukkig voor brouwerij Mort Subite is dat de mythe van spontane gisting in en rond de Zennevallei hardnekkig is en dat Lambiek alleen daar kan worden gebrouwen. Anders was de brouwerij misschien wel opgedoekt want wilde gist is echt overal aanwezig. Ook zijn ze lid van HORAL wat voor Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren en die zijn er voor authentieke ambachtelijke Lambiekbieren. Brouwerij Mort Subite is de enige die eigendom is van een grote wereldspeler die lid is, want ze produceren nog steeds twee ambachtelijke Lambiekbieren. Nog maar een link naar HORAL.


Ze brouwen voornamelijk commerciële Lambiekbieren die goed toegankelijk zijn, want we weten met Lambiek dat het een zure bedoening is. Op het plaatje hierboven zie je en deze worden in RVS materiaal gebrouwen en gerijpt, maar ik ga voor de twee ambachtelijke en die gaan traditioneel op houten vaten.


Mort Subite Oude Gueuze zit in een fles met kurk en dat is authentiek en daar staat HORAL achter. De term "Oude Geuze" is wettelijk beschermd en moet bestaan uit een Lambiek van één jaar oud en een drie jaar oude die beide in houten vaten hebben gerijpt. Vervolgens als mengsel ook nog eens rijpen op een houten vat. Met een Geuze is het ook dat elke jaargang lichtjes iets anders smaakt. Het heeft wel elke keer hetzelfde alcoholpercentage en dat is 7%, de kleur is altijd licht troebel oranje. Een mooie toegankelijk zuurgraad heeft de smaak met tonen van waar zoete appels overgaan in zure groene appels en weer terug.



Mort Subite Oude Kriek voldoet ook aan de HORAL eisen met het fruitbier in een gekurkte fles. Oude Kriek is ook iets anders dan een gewone krieklambiek wat een Lambiek met kersen is. Hier gooien ze het op een Geuze-achtige procedé, ze mengen een gerijpte krieklambiek met een jonge Lambiek tijdens het bottelen. Het bier zal hergisten in de fles en zal het alcoholpercentage licht stijgen en ook het koolzuurgas is meer wat een stevige fles champagnefles nodig zal hebben. Mort Subite Oude Kriek heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is licht troebel donkerrood. De smaak is voornamelijk zuur waar ook zoet een plek heeft. Het heeft tonen van uiteraard kersen want daar bedoelen ze in België krieken mee. 



Nog twee linkjes om het af te leren en een filmpje. Link naar Alken-Maes & Link naar Mort Subite







Reacties

Populaire posts