Bier+Randzaken = Grimbergen Blond - België/Frankrijk

Grimbergen Blond

Ja, daar bovenin staat België/Frankrijk wat door overnames zo is gecreëerd maar daar later over meer maar eerst naar 1088. Bij Norbertus van Xanten, Norbert van Xanten Norbertus van Gennep of Sint-Norbertus (1088-1134) en in ieder geval hij was ook nog een Heilige begint het. Hij werd geboren in de voormalige vesting/burcht Genneperhuis waar niet veel van over, deze vesting/burcht lag vlak bij Gennep, Limburg. Limburg bestond niet in tijd en het is lang een gecompliceerd gebied geweest. Norbert werd naar de bisschop van Keulen gestuurd voor een geestelijke opleiding want vaak werd een zoon van een edelman richting kerk gestuurd in die tijd. Ook was hij een tijdje kanunnik bij de Sint-Victor kerk in Xanten, kanunnik is een rang in de katholieke kerk. 


Dan waren er vele dingen zoals priester, aalmoezenier bij de keizer, reizend prediker, aartsbisschop van Maagdenburg en tenslotte Heilige. Maar rond zijn 30ste sloeg de bliksem op een zomerse zonnige dag in voor zijn paard waar hij vervolgens van afviel. Daarop vroeg hij zich hardop af: “Heer wat moet ik doen?” uit de hemel sprak een stem met de woorden  “Wend je af van het kwade en doe alleen nog het goede. Zoek rust en vrede”. Hij rijkeluiszoon vond men schijnheilig dus moest hij al die jaren flink aan de bak. Het wonder dat hem heilig maakte ging als volgt. Bij een bezoek aan Kloossterrade het tegenwoordig Rolduc waar hij de heilige Mis opdroeg en na de consecratie viel er een spin in de kelk. Norbertus vermoedde dat die spin giftig zou kunne zijn, maar uit eerbied dronk hij de wijn met de spin. Er gebeurde niks met Norbertus maar na de mis kwam de spin door zijn neus naar buiten gekropen. Vervolgens nam het beestje in zijn hand en zette het vervolgens op de grond.


Dus Norbertus richtte een kloosterorder op die de premonstratenzers of makkelijker de norbertijnen ging heten in 1120, ook werden de witheren genoemd naar de kleur van hun habijt. Daar kwamen ook abdijen bij kijken zoals: Abdij van Park, Abdij van Tongerlo, Abdij van Averbode, Abdij van Postel,  Abdij van Floreffe, Abdij van Leffe en Abdij van Grimbergen. Allemaal hebben laten ze een bier brouwen elders maar ooit hebben ze zelf ergens gebrouwen. Abdij van Grimbergen bestaat sinds 1128 en ze brouwden zelf tot de Franse Revolutie maar liet een bier Optimo Bruno bij lokale brouwerijen brouwen.


In 1958 nam brouwerij Maes contact op met de abdij om een recept van hun "bruine bier" te commercialiseren. De Dubbel en Tripel zagen het levenslicht en 1978 werd het gebrouwen bij Maes, daarna ging het naar dochteronderneming brouwerij Union in Jumet vlakbij Charleroi tot deze dicht ging in 2007. In de tussen gelegen tijd fuseerde Maes met Alken in 1988 om vervolgens gekocht te worden door het Franse Kronenbourg in 1993 en daarna werd Britse brouwerij Scottish & Newcastle eigenaar in 2000. Nou werd die samen overgenomen door Heineken en Carlsberg in 2007 en verdeelde de boel, Heineken kreeg België en Carlsberg Frankrijk. Heineken had al een abdijbiermerk met Affligem en Grimbergen ging naar Carlsberg, al kreeg een jarenlange licentie om Grimbergen te brouwen in België en Carlsberg doet alles daarbuiten met het merk. Dat houdt in dat de soorten Grimbergen die in België verkrijgbaar niet daarbuiten te koop is en vice versa, dus hier komen ze bijna allemaal.


Dubbel/Double en in Frankrijk heet deze Ambrée voor het geval als je door ooit komt. Deze Dubbel bestaat sinds 1958 en heeft een heldere donkerbruine kleur en als je hem in het licht houd dan is het helder donker amber. Het heeft een alcoholpercentage van 6,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, rozijnen en kruiden.


Tripel/Triple en in Frankrijk laten ze het helemaal mooi klinken met Triple d'Abbaye. De Tripel is er sinds 1962 en dus het tweede bier met deze naam. Het heeft een alcoholpercentage van 9% en de kleur is helder oranje. De smaak is zoet bitter op het pittige af met tonen van sinaasappel en kruiden.


Optimo Bruno en alleen te koop in België is er sinds 1988 en men gebruikt de naam van het oude abdijbier en heeft qua stijl en smaak niets er mee te maken. Deze Optimo Bruno is een Quadrupel met een alcoholpercentage van 10% met een heldere bruine kleur. De smaak is zoet met een licht bittertje, tonen van karamel, gedroogd fruit, vijgen en kruiden.Blond/Blonde bestaat sinds 1993 en bedoeld voor de Franse markt maar nu overal waar  Grimbergen te koop ga je deze vinden. Dit blondje heeft een alcoholpercentage van 6,7% en heeft een helder gouden kleur, de bierstijl is Belgian Ale of gewoon Blond Abdijbier. De smaak is zoet bitter met tonen van citroen, sinaasappel, banaan en kruiden. Bovendien alle blond bieren tegen de 7% aan vind meestal goed, alles van 6,5% en iets lager proberen een Pilsener na te doen.Hop Karakter/Caractére Houblon en in Frankrijk heet deze dan weer Héritage de l'Abbaye. Dan te bedenken dat het ooit Goud 8°/8°Dorée heten en dit bier bestaat sinds 2008. Duidelijk willen ze graantje meepikken van het succes van Duvel. Dit helder goudkleurige bier is een Belgian Strong Ale van 8% en ben het nog niet tegengekomen in Nederland. De smaak is pittig bitter met een zoetje en heeft tonen van citroen, grapefruit en kruiden.Blanche is er sinds 2007 en volgens mij ook sinds 2018 in Nederland maar niet in België, zodoende heeft het bier geen Nederlandse naam, wat simpelweg Wit zou moeten zijn of Witbier. Want dat is het een Witbier en het alcoholpercentage is 6% en de kleur is troebel geel. De smaak is licht zoet en zeer dorstlessend en het heeft tonen van citroen en koriander.

Winter/Hiver en in Frankrijk heet het Brassin de Noël, dit bier bestaat sinds 2012. Het bier is een seizoensbier en welk seizoen kan je wel raden. Deze Belgian Ale heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is licht droog  bitter van smaak met tonen van karamel, gedroogd fruit en kruiden.Nog wat even over die vogel dat is een feniks of phoenix, de vogel die elke keer uit zijn as zal herboren. Nou dat is ook met de Abdij van Grimbergen gebeurd namelijk 3 keer verwoest en elke keer weer verrezen. Op het etiket staat "Ardet nec consumitur" en dat is Latijns en betekent "brandt, maar vergaat niet". Dit waren de Abdijbieren van Carlsberg maar ook wel van Heineken, het is maar hoe je het bekijkt. Volgen nog twee linken waarvan 1 de Franse website van Grimbergen en die ander voor de rest van de wereld plus een filmpje.
https://www.grimbergenbeer.com/en/ 
https://www.beertime.fr/grimbergen


Reacties

Populaire posts