Bier+Randzaken = Tennent's Lager - Schotland

Tennent’s Lager


Brex-beer-it thema deel 35 en we zijn nog steeds in Schotland en dit keer is het raadsgebied Glasgow, het is de stad met de meeste inwoners in Schotland. Er wonen ongeveer 626 duizend mensen maar de voorsteden die buiten het raadsgebied liggen komt men op zo'n 2 miljoen. Het raadsgebied wat hetzelfde is als de gemeente Glasgow is iets groter dan de gemeente Amsterdam.


Ook is het 3de stad van het gehele Verenigd Koninkrijk en dat houd in dat hier wel te beleven valt. De stad is een behoorlijke krachtpatser van het industriële Groot-Brittannië en is getransformeerd tot een centrum voor handel, toerisme en cultuur. Zodoende is Glasgow één van de meest bezochte steden van de Britse eilanden geworden en bezoekers zullen een nieuw leven ingeblazen stadscentrum met de beste winkels buiten Londen tegenkomen. Ook zijn er uitstekende parken en musea waar de meeste gratis zijn plus dat men gemakkelijke door kan reizen naar de Hooglanden en dergelijke. Het uitgaansleven is ook de moeite waard en men zal hiervoor ook niet vervelen.


Al is de Schotse voetbalcompetitie niet meer wat het geweest is blijft 1 wedstrijd tot de verbeelding spreken en dat is de Old Firm. Dat is strijd van stadsgenoten Celtic en Rangers met op het moment van schrijven 420 wedstrijden waarvan 28 mei 1888 Celtic won met 5-2 van de aartsrivaal. Rangers won de meeste met 162 en Celtic won er 159 en niet vergeten 99 keer een gelijkspel. De prijzenkast van beide clubs is een vrachtwagen vol waar Rangers 54 landskampioenschappen heeft, 33 Schotse bekers, 27 League Cups en 1 Europacup II. Celtic heeft 50 titels, 39 bekers, 19 League Cups en 1 Europacup I. 


Op biergebied is in deze stad iets unieks gebeurd wat voor de Britse eilanden geldt. Dit was tot de jaren 90 een bolwerk van de bierstijlen Bitter, Scotch Ale en Stout die lang de Lager buiten de deur wisten te houden. Eind jaren 80 was het hek van de dam en langzaam namen de grote buitenlandse Lagers het over en op de foto hieronder zie je de hoofdverdachten. Maar Schotland heeft vanaf 1885 een eigen Lager die het daar nog best aardig meekomt.


De brouwerij zelf heet Wellpark en heeft als oprichtingsjaar 1740 en de eigenaren waren Hugh and Robert Tennent, die brouwerij Drygate overnamen. Op die plek werd al gebrouwen rond 1556 door een voorouder van de broers een man genaamd Robert Tennent, dus dit is eigenlijk de langst opererende brouwerij van Glasgow. De achter-achterkleinzoon van de eerst genoemde Robert, Hugh die een paar reizen naar Beieren maakte en daar het brouwen van ondergistend bier leerden. Om ondergistend bier te brouwen moet je lage temperaturen hebben en dat hebben ze normaal wel Schotland, zodoende zag Tennent's Lager het licht in 1885. 


Sindsdien heeft de brouwerij een handelsmerk in de vorm van een grote rode letter "T". In 1963 kwam in handen van brouwerij Charrington uit Londen, om vervolgens te fuseren in 1966 met United Caledonian Breweries uit Edinburgh. Daarna kwam er in 1967 weer fusie en dit keer met de grootste brouwer ter wereld op dat moment, brouwerij Bass uit Burton-upon-Trent en het bedrijf ging Bass Charrington Group heten. Ze fuseerden erop los in de jaren 60 en 70 in Groot-Brittannië. In 2000 kwam het bedrijf in handen van het Belgische Interbrew, het latere AB-Inbev en om die aankoop te mogen doen moest er wat afgestoten worden. Brouwerij Wellpark dus en het Amerikaanse Anheuser-Busch kocht het, het AB gedeelte van het latere AB-Inbev. Die fusie in 2008 moest er weer wat worden afgestaan wegens monopolie, wederom werd Wellpark verkocht en dit keer aan het Ierse C & C Group bekend van Bulmers/Magners Cider. Sindsdien het het Brouwerij Tennent's Caledonian, Wellpark en ik houd het wel bij het laatste.



Verder met bier en dat is dus Tennent's Lager en je kan het bijna niet ontlopen in Schotland en op het Ierse eiland is het ook goed te vinden. De Lager heeft een heldere gouden kleur met een alcoholpercentage van 4%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van limoen en karamel.


Dat was het raadsgebied en zal in de toekomst weleens een rondje Glasgow doen om de kleinere craftbrouwerijen toe te lichten. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.





Reacties

Populaire posts