Bier+Randzaken = Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock - Duitsland

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock


Na al die jaren van bierverhalen schrijven wordt het eens hoog tijd om 1 van mijn favoriete brouwerijen te behandelen, brouwerij Heller uit Bamberg gespecialiseerd in Rauchbier oftewel in het Nederlands Rookbier. Wat is Rauchbier nou eigenlijk, nou het bier gebrouwen met rookmout en dat heeft ook een uitleg nodig. Om bier te brouwen is gedroogde mout nodig en om dat krijgen wordt mout gedroogd in eestovens meestal dan. in eestovens wordt het mout op een matig hoge temperatuur uitgedroogd. Tegenwoordig is het moderne technieken is eesten makkelijker dan vroeger. 

                            

In vroegere tijden was een alternatief het roken van mout, dit gebeurt boven open vuur gestookt meestal op beukenhout maar sommige brouwers gebruiken ook turf. Die rookmout geeft het bier kan een smaak geven van gerookte ham of gerookte paling. Dus je begrijpt wel dat de bierstijl wel apart is en in Bamberg waar veel brouwerijen zijn, brouwen brouwerij Heller en Spezial het nog waar ze lekker vast houden aan tradities. Buiten Bamberg zijn er nog wat brouwerijen die een Rauchbier brouwen en buiten Duitsland zijn er genoeg brouwerijen die het brouwen. Maar die twee uit Bamberg zijn wel de standaard en we gaan verder met brouwerij Heller.


Brouwerij Heller gaat al een tijdje mee en bestaan sinds 1678 maar voor die tijd werd er al gebrouwen op de locatie waar hun brauereigaststätte (brouwerij-restaurant) zit en er bewijs dat gebeurde voor 1405. De oude naam van die brouwerij is nog steeds af te leiden uit het uithangbord waarop een blauwe leeuw prijkt, Zum Blauen Löwen was de naam van die brouwerij. Daaronder zie je een manklopend mannetje en dat heeft te maken met het merknaam van het bier van brouwerij Heller, Aecht Schlenkerla is dialect voor "oude slingeraar". Het verhaal ging dat brouwer Andreas Grasser die er werkte van 1875 tot 1907 gewond raakte doordat een paardenkar hem aanreed. Daardoor kon hij moeilijk lopen en dat vonden de klanten er grappig uitzien wat tegenwoordig niet meer zou kunnen. Schlenkerla is de naam de brauereigaststätte waar men fijn Rauchbier kan drinken en een flink maal kan nuttigen.


In die al die jaren is het pand 1 keer verwoest en dat was in 1648 en kwam de ruïne in handen van Jakob Stengel die de boel liet heropbouwen. 1714 kwam de brouwerij na financieel wanbeheer in handen van de burgemeester van Bamberg, die in 1738 de brouwerij aan Johann Wolfgang Heller verkocht en zo kwam het in familiebezit. Wat tot 1866 duurde tot de familie Grasser eigenaar werd maar zoon Michaël breidde de boel uit en liet in 1936 verderop in Bamberg een nieuwe brouwerij verreizen. Bij gebrek aan zonen ging het bedrijf verder in handen van dochter Elisabeth en echtgenoot Jakob Trum. Zodoende heet de brouwerij eigenlijk Heller Bräu Trum maar ieder zal het brouwerij Schlenkerla noemen, ik ga voor brouwerij Heller. 



Rauchbier komt in vele variaties van bekende bierstijlen, zowel bovengistend en ondergistend. Dus je heb ze in een Hefeweizen, Dubbelbock, Dunklerbock, Lager en ga zo maar door. Van brouwerij Heller heb ik er 8 op en je moet er van houden want ze hebben een gezegde bij de brouwerij. De eerste en tweede zijn er om aan te wennen en de rest glijden er makkelijk in. In ieder geval de lichtste komt als eerst.


Aecht Schlenkerla Hansla is laag alcoholische biertje dat is gebrouwen met de traditionele technieken, want de brouwerij mag ouderwets zijn maar de vraag naar drankjes met minder alcohol is tegenwoordig groot. Het alcoholpercentage is 1,2% en de kleur is troebel oranje. De smaak is waterig dun maar wel wat zoet bitter met tonen van gerookte worst en karamel.



Aecht Schlenkerla Lagerbier is één van de wat toegankelijkere Rauchbieren van deze brouwerij, want er gaat ook wat ander mout in die niet de rook smaak heeft. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,3% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel en een klein beetje rokerigheid van gebakken spek. 



Aecht Schlenkerla Kräusen is een mengbier van het eerder genoemde Lagerbier wat net gebrouwen met een Märzen. Dit is een oude methode om bier langer levendig te houden in de zomer, dus drinkbaar te houden. Het alcoholpercentage is 4,5% en de kleur is troebel amber. De smaak is droog bitter met tonen van gerookte ham.



Aecht Schlenkerla Märzen is het vlaggenschip van de brouwerij en ooit gebrouwen in en rond maart om in september en erna te nuttigen in de herfstmaanden. Maar tegenwoordig het hele jaar te drinken is deze Märzen met zijn alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is licht zoet bitter met ongelofelijk veel tonen aan gebakken spek. 



Aecht Schlenkerla Weizen is dus Hefeweizen-variant van het Rauchbier maar doordat er ook tarwemout wordt de smaak minder rokerig. Het bier heeft een troebel donkerbruine kleur en het alcoholpercentage is 5,2%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van banaan en wat gebakken spek.



Aecht Schlenkerla Fastenbier en dit bier wordt verkocht na Carnaval van Aswoensdag tot Pasen want de naam zegt het al, bier voor de vastentijd en drinken mag altijd. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder kastanjebruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en een fijne hoeveelheid gerookte ham.



Aecht Schlenkerla Urbock en dat Bockbier variant en de eerste die ik ooit heb mogen proeven dus daarom is dit de titel van het verhaal. Dit bier werd ooit gebrouwen voor de herfstperiode als het weer lekker guur is. De Urbock heeft een alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder donkerbruin met rode gloed. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en een flinke dosis gerookte ham.



Aecht Schlenkerla Eiche is de Dubbelbock en voor de feestdagen bedoeld eind van het jaar. Het rookmout van dit bier wordt gerookt boven brandend eikenhout en al die bieren hierboven wordt beukenhout gebruikt. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8% en de kleur is helder donker amber. De smaak is verfijnd zoet bitter met tonen van karamel, gedroogd fruit en flink wat smokey bacon.


Zo dat was één van mijn favoriete brouwerijen en dan volt nu de link, Facebookpagina en een filmpje.




Reacties

Populaire posts