Bier+Randzaken December (2): Ciney Brune - België

Ciney Brune



Dit keer twee biertjes die ik op had in het begin van mijn bierproef avonturen, al zijn er nu spannende en ingewikkelde bieren krijgen ze nu een verhaaltje. Op naar Wallonië, in de provincie Namen of Namur ligt het kleine stadje Ciney met ongeveer 16 duizend inwoners. 



Het stadje is het middelpunt van de Condroz, deze landstreek loopt van de provincies Henegouwen via Namen naar Luik. Het is een dunbevolkte vruchtbare landbouwstreek met hier en daar een bos tussen de akkers en weiden. De toren van de Saint-Nicolas kerk staat prominent op het etiket en in 2010 sloeg de bliksem in de toren. 


In 2017 zijn de reparaties afgerond na een bedrag van €2,9 miljoen, maar het symbool van Ciney staat er weer fier bij. Verder met het bier gedeelte want Ciney was een brouwcentrum in het begin van de 20ste eeuw, door twee wereldoorlogen is daar niks meer vanover. Zeker tot eind jaren 70 bleef er merk bestaan met de naam Cinacienne, deze gebruikte ook de kerktoren en het gemeentewapen van Ciney. Dit bier werd gebrouwen bij toenmalige brouwerij de Bavery in Couillet vlakbij Charleroi en dat duurde tot 1975. 


Vervolgens nog een paar jaar bij brouwerij Les Ouvriers Reunis te Charleroi, deze sloot in 1979 en ook het merk Cinacienne verdween. Een drankenhandelaar Roger Demarche had een bier gebrouwen in 1978 en probeerde deze te verkopen in Ciney, bij het cafe Rubens onder de kerktoren werd het voor het eerst getapt en meteen was de Cuvée de Ciney een succes. Mensen houden van streekgebonden producten zoals bier, als een vervanging goed smaakt is men er gelukkig mee. In 1980 kwam Ciney Blonde erbij en de Cuvée de Ciney ging Ciney Brune heten. Deze bieren werden gebrouwen bij toenmalige brouwerij Grade te Mont-Saint-Guibert (Waals-Brabant), hier kwam een tijdje de Leffe bieren vandaan. Deze sloot in 1996 door Interbrew (huidige AB-Inbev), maar in 1992 werd Ciney bij brouwerij Alken-Maes ondergebracht. Het bier werd gebrouwen bij brouwerij Union te Jumet vlakbij Charleroi, dit was een brouwerij van Alken-Maes, maar deze sloot in 2007. In 2008 kwam Alken-Maes in handen van Heineken en Ciney wordt sindsdien gebrouwen in Alken. Het bier is van een klein café gekomen en is niet meer weg te denken in het Belgische bierlandschap, nu de twee bieren.


 1: Ciney Blonde of Ciney Blond voor de Nederlandstalige onder ons. Dit bier kan in de bierstijl Belgian Ale geplaatst, deze stijl heeft een alcoholpercentage van 5,5% tot 7% en de kleuren kunnen blond, amber en bruin zijn. De blonde varianten zijn een recent verschijnsel om de pilsdrinkers een bovengistend alternatief te bieden. Tegenwoordig heeft bijna elke respecterende (micro)brouwerij een bovengistend blondje in hun assortiment. Ciney Blonde heeft een alcoholpercentage van 7% en dat staat duidelijk op het halsetiket, de kleur is helder goud. De smaak is zoetig maar de bitterheid laat zich niet verdrukken, het heeft tonen van sinaasappel, koriander en iets van karamel.



2: Ciney Brune en ook voor de Nederlandstalige Ciney Bruin mag ook. Het bier is een Dubbel en deze stijl heeft altijd een bruine kleur, van licht tot donker. Het alcoholpercentage is van 6,5% tot 8% en hoeft niet altijd in een klooster worden gebrouwen, iedereen mag een graantje meepikken en de grote jongens doen leuk mee. Cuvée de Ciney was oorspronkelijk de naam maar men heeft het Cuvée gedeelte laten varen, 


Cuvée kan betekenen dat het net even iets anders is en/of smaakt dan het originele bier. Aangezien dit het originele bier is wil men toch die illusie niet meer wekken dat het wat anders is. Ook heeft de Ciney Brune een alcoholpercentage van 7% en de kleur donker bruin met een rode gloed. De smaak is zoetig en ook er is een bitterheid te proeven, het heeft tonen van karamel, geroosterd mout, gedroogd fruit en iets van amandel.


 Dit was een verhaal over een van oorsprong een biermerk uit Wallonië maar tegenwoordig gebrouwen in Belgisch Limburg, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. 




Reacties

Populaire posts