Bier+Randzaken December (5): 't IJ IJndejaars - Nederland

't IJ
IJndejaars


Bij het vorige verhaal over brouwerij Anchor had ik het erover dat ik een zwak voor ze heb, nou bij brouwerij ’t IJ uit Amsterdam heb ik dat ook. http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2012/06/3de-bierverhaal-van-juni-t-ij-zatte.html De link gaat naar een verhaal uit 2012 voor een terugblik met de Zatte, nu zal ik ook zeven bieren van ’t IJ behandelen. Aangezien de titel bij brouwerij Anchor te maken had met de feestdagen, doe ik hetzelfde bij ’t IJ.




1: Flink een Pale Ale die de hogere alcoholpercentages een lichtere maar net zo smaakvol tegen gewicht kan bieden. Dit is mede mogelijk met het gebruik van de Galaxy hop en Mosaic hop, deze kunnen bier een citrus- en passievruchtsmaak geven. De vraag naar dit soort bieren is tegenwoordig groot en gelukkig voor de smaak kan men het brouwen. Het troebel blond kleurig bier heeft een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is droog bitter met tonen van citrus.



2: IJwit een woordgrapje met het feit dat de brouwerij vlakbij het IJ ligt en dat het een Witbier is. Aanvankelijk heette het Scharrelwit en was het een Weizenbock en die stijl heeft een hoger alcoholpercentage zo 7% en hoger. Deze IJwit is ook nog best zwaar met zijn 6,5% maar dat is de grens van een Belgisch Witbier. De kleur is troebel goud met een licht zoete smaak met tonen van banaan.



3: I.P.A. valt een beetje op door het etiket met een ondergetatoeerde naakte dame, wie goed kijkt ziet veel informatie. Het alcoholpercentage, inhoud, dat het van hoge gisting is en de struisvogel. Van de standaardetiketten wijkt deze het meest af en qua bierstijlen ook, want de meeste zijn Belgisch geïnspireerd. In ieder geval geeft dit bier een Amsterdamse uitstraling, met al zijn tatoeageshops. Het troebel oranje kleurig bier heeft een alcoholpercentage van 7%. De smaak is plezierig droog bitter met fruitige tonen van grapefruit en wat karamel.



4: Natte het op een na oudste bier van de brouwerij die sinds 1985 bestaat, de locatie ervan is een voormalig gemeentelijk badhuis en dat komt dan weer mooi uit met al zijn water- en afvoerleidingen. Water heb je toch nodig voor bier en wie het drink kan er aardig “nat” van worden, wil je wat zwaarder neem een Zatte. De Natte is een Dubbel met een mooie bruine kleur en het alcoholpercentage is 6,5%. Redelijk zoet bitter van smaak en het heeft tonen van karamel, gedroogd fruit en geroosterd mout.



5: Columbus is een zwaar bier een woordgrap omtrent het ei van Columbus, zacht tikje en ei blijft staan en ze zijn ook te koop in het proeflokaal om dit uit te proberen. Persoonlijk denk ik dat ze toen een Duvel variant wilden brouwen of iets wat er op leek, is nogal lastig dat ze deze maar hebben gehouden. Niks mis mee met deze klassieker van ’t IJ, troebel amber van kleur en 9% zwaar. De smaak is zoet bitter met tonen van abrikoos, banaan, kruiden en peper.



6: Struis de verwarmende Gerstewijn vernoemd naar de struisvogel in het logo, die hebben ze genomen omdat ze een groot ei leggen en zie het etiket de vogel staat in een groot ei. Overigens de struisvogel deelt het etiket met de molen die naast de brouwerij staat en men denkt abusievelijk dat die erbij hoort. De molen heet de Gooyer en is eigendom van de gemeente Amsterdam. Het alcoholpercentage is 9% en de kleur is troebel bruinoranjeachtig. De smaak is zoet bitter en het geeft een licht branderig gevoel in de mond. Het heeft tonen gedroogd fruit, chocolade, vanille en kruiden.



7: IJndejaars wederom een woordgrapje die mooi op het einde van het jaar slaat en elk jaar te koop is rond deze tijd van het jaar en dat is de reden dat dit titel is. Net als het vorige verhaal met de Anchor Our Special Ale, is smaak elk jaar een tikkeltje anders maar het is wel iets feestelijks elke keer. Maar dit troebel oranjebruin kleurig bier met een alcoholpercentage van 9%, smaakt over het algemeen erg kruidig. De bitterheid is ook zoetigs en tonen van sinaasappel, karamel en kruiden.


Goed te vinden in supermarkten maar leuker is een bezoek aan het proeflokaal in Amsterdam, neem vanaf het Centraal Station bus 22 richting Indische Buurt. Stap uit bij bushalte Oostenburgergracht en oriënteer op de molen en neem een IJ biertje. Alternatief idee struin over de Dappermarkt met je partner ofzo en neem daarna een bezoek aan het proeflokaal. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.













Reacties

Populaire posts