Bier+Randzaken December (3): Cisk Lager - Malta

Cisk Lager


De tweede culturele hoofdstad van Europa van 2018
is de hoofdstad van Malta, Valletta genoemd. De kleine
republiek is tussen Sicilië en Noord-Afrika in de Middellandse
Zee te vinden en is ongeveer twee keer zo groot als Texel.
Klein van stuk was Malta in de geschiedenis en nu ook erg
strategisch gelegen, velen wilden het hebben en er om
gevochten. Zoals de Carthagers, Romeinen, Vandalen,
Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs en een lange
tijd de Maltezer Orde een ridderorde. Deze daagde
de Ottomanen uit en die viel met een overmacht van
40 duizend man aan om de kruisridders en 8 duizend
Maltezer troepen een lesje te leren. Ze waren goed
voorbereid want alles wat door de Ottomanen kon
gebruikt worden als voedsel en water was vernietigd,
de steden waren goed verschanst. De Ottomanen
liepen stuk op de Maltezers en moesten het opgeven,
ze liepen een flinke deuk op als een onoverwinnelijk rijk.


Napoleon kwam ook langs en nam wel Malta in op zijn tocht naar Egypte. Met hulp van de Britten verjoegen ze de impopulaire Fransen en Malta werd vrijwillig een Britse kolonie tot 1964 om weer onafhankelijk te zijn. Oh ja wat Duitsers en Italianen wilden het ook nog veroveren of tenminste helemaal platgooien in de Tweede Wereldoorlog. Nu is er elk jaar een invasie van toeristen die het dichtbevolkte eilandstaat aandoen en niet te vergeten de bootvluchtelingen uit Noord-Afrika. Nou verder met het bier gedeelte van het verhaal en daarvoor moeten we ietsjes buiten de hoofdstad Valletta zijn, voor het culturele gedeelte klik op de link https://valletta2018.org/.


Het stadje Birkirkara in de wijk Mrieħel vinden we brouwerij Simonds, Farsons en Cisk en staat ook bekends als de Farsons Group, ze vervaardigen ook mineraalwaters, frisdranken en importeren wijnen, ciders, sterke dranken en diverse voedsel dingen. In 1890 begon brouwerij H&G Simonds uit Reading, Groot-Brittannië met importeren van hun bier voor het Engelse leger. Vervolgens begon de familie Farrugia in 1928 de eerste bierbrouwerij van Malta en noemde de brouwerij naar de straat, Farsons Street. Één jaar later fuseerden de brouwerij met de importeur annex brouwer tot Simonds Farsons.


Ook in 1929 begon markies John Scicluna een telg uit een Maltezer steenrijke bankiersfamilie een brouwerij, hij kocht een onafgemaakte brouwerij en het ging de Malta Export Brewery heten. In 1946 verhuisden Simonds Farsons naar een nieuwe brouwerij in Mrieħel en 1948 na twee decennia rivaliteit fuseerden de twee brouwerijen. Simonds Farsons brouwden bovengistende Britse Ales en dat is een unicum in het Middellandse Zeegebied en Malta Export waren gespecialiseerd in ondergistende Lagers. De brouwerij Simonds in Engeland ging samen in 1960 met het niet meer bestaande brouwerij Courage, deze fuseerde weer met brouwerij Scottish & Newcastle in 1970 en deze brouwerij is tegenwoordig Heineken UK. Zo zijn we beland bij de bieren en ik behandel er vier.


1: Farsons Hopleaf Pale Ale en op het etiket is het hopblad logo van brouwerij Simonds nog in gebruikt en ook nog bij sommige andere Farsons bieren. Trouwens Hopleaf betekent hopblad en het bier is een Pale Ale, een droge maar hoppige Engelse bierstijl. Het heeft een heldere diep gouden kleur met een oranjeachtige gloed, het heeft een alcoholpercentage van 3,8%. De smaak is droog bitter met lichte tonen van perzik, abrikoos en ietsjes peper.



2: Farsons Lacto is een Milk Stout en bij deze bierstijl is er lactose suiker aan toegevoegd, de lactose kan niet fermenteren maar geeft het bier zoetheid. De van origine Engelse bierstijl mag daar Milk Stout meer heten wegens valse suggestie dat er melk in het bier zit. Dus je kan ze tegenkomen met een andere naam zoals Sweet Stout of Cream Stout. De kleur is tegen het zwart aan en het alcoholpercentage is 3,8%. Het bier wordt vaak gebruik bij het koken in Malta, maar de smaak is zoetig met tonen van karamel, geroosterd mout en fruitigheid.



3: Farsons Blue Label Original Amber Ale was tot 2017 een Mild met een alcoholpercentage van 3,3%. Maar het is zwaarder geworden namelijk 4,7% en de bierstijl is Amber Ale geworden. Deze Amerikaanse bierstijl waar de karamel de boventoon voeren en is makkelijk te degusteren. Het logo van deze Farsons bier siert de god van de zee Neptunus en bij andere Amerikaanse aandoende bierstijlen die ze brouwen. Helder amber van kleur met een licht zoet bittere smaak, tonen van karamel en wat fruitigheid.




4: Cisk Lager en die naam komt van de oprichter John Scicluna die een bijnaam had namelijk “de cheque”, hij was ook bankier. Voor de jongeren onder ons een cheque is schriftelijke betaalopdracht en erg populair in gebruikt tot het pinnen het overnam. Dit woord werd verkeerd geschreven als “ic-Cisk”, dit werd de merknaam van bier uiteindelijk. Op Malta kom je niet om Cisk heen en ze brouwen nog andere laaggistende bieren met Cisk als naam, maar ik behandel de Lager. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht droog bitter met lichte subtiele tonen van maïs en grapefruit.


Dit was Malta en voor volgend jaar probeer ik iets eerder bieren uit de culturele hoofdsteden van Europa, die van 2019 zijn Matera, Italië en Plovdiv, Bulgarije. Matera zal wat lastiger worden voor een verhaal en bier uit Plovdiv heb ik al eens gedaan, maar alles is mogelijk. Volgt nog een link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.farsons.com/en/Home https://www.facebook.com/cisk/


Reacties

Populaire posts