Bier+Randzaken December (1): Conwy Welsh Pride - Wales

Conwy
Welsh Pride


Brex-beer-it thema deel 14 en het eerste verhaal over een deelgebied in Wales, hier zijn het behouden graafschappen en deze hebben een meer ceremoniële rol. De behouden graafschappen zijn weer onderverdeeld in graafschappen (counties), steden en landelijke gebieden (county boroughs). Ik hou het bij de behouden graafschap (preserved counties) met als reden Wales is niet zo groot en als eerste is Clwyd aan de beurt. 



Het is onderverdeeld in vier gebieden namelijk Conwy, Denbighshire/Sir Ddinbych, Flintshire/Sir y Fflint en Wrexham/Wrecsam. Clwyd is ietsjes kleiner dan de provincie Zeeland en het heeft ongeveer 491 duizend inwoners en is vernoemd naar een rivier. Het gebied is er nogal heuvelachtig en groen, ook zijn er wat badplaatsen langs de kust. 


Conwy is bekend om het gelijknamige compleet ommuurde stadje met zijn indrukwekkende kasteel, vanaf het kasteel en de stadsmuren zijn spectaculaire foto’s te schieten. Het kleinste huis van Groot-Brittannië staat bij de haven, 1,91 meter hoog en de grondoppervlakte is 3.05 bij 1.8 meter. Voor £1 is het te bezoeken en voor kinderen kost het 50p en ook is er een verdieping, maar daar mag men wegens de veiligheid niet komen.



Denbighshire moet het van de kust hebben en wat dieper het gebied in van de natuur, wandelen en kanoën of raften. Flintshire moet het meer van de kust hebben, ook zijn er genoeg mooie kastelen te zien. Wrexham was de meest geïndustrialiseerde van de vier, er waren steenkoolmijnen, leerlooierijen, steenfabrieken en brouwerijen maar die verdwenen na de jaren 70 allemaal. 



Wrexham had ook erg last van deze industriële teloorgang en dit gebeurde in heel Groot-Brittannië, ze moesten ze hier zichzelf ook weer uitvinden. Qua brouwerijen die komen terug, vooral het merk Wrexham is met en come back bezig. In 1881 wilden twee Duitse immigranten hun geliefde Lager bier uit hun geboorteland drinken, dat was er niet in Groot-Brittannië. Ze woonden in Manchester en hoorden van het uitstekende water in Wrexham, ze kochten een heuvel en begonnen daarop een brouwerij. Die heuvel had als voordeel dat men kelders konden uithakken om het bier te rijpen op de ondergistende methode. 


Na een moeilijk begin want de Britten hielden op het drinken van Ale’s, maar met exporteren van het bier ging het wel goed. Dat ging goed tot iets na de 2de Wereldoorlog tot ze werden gekocht door brouwerij Ind Coope, deze kwam in 1992 weer in handen van Carlsberg. Die sloot in 2000 de brouwerij in Wrexham en in 2002 kwam er een einde aan het merk, dat was het einde van de oudste ondergistende brouwerij van Groot-Brittannië. Maar in 2009 kwam het langzaam terug, de merknaam werd gekocht voor £1 ,- van Carlsberg. De oude brouwmeester werd bereid gevonden om het bier terug te brengen en een nieuwe microbrouwerij opgestart in 2011. 


Per ongeluk stuitte ik op dat bier in 2012 in een nietig proeflokaal van brouwerij Ironbridge in Ironbridge, Engeland. Wrexham Lager heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4%. De smaak is meer zoet dan bitter met wat tonen van toffee. http://www.wrexhamlager.co.uk/ https://www.facebook.com/Wrexham-Lager-WXM-Lager-176609742406795/



Zo even terug naar county Conwy en daar vinden we de gelijknamige brouwerij Conwy, in het dorpje Llysfaen wat 13 kilometer ten oosten van het stadje Conwy ligt. Brouwerij Conwy bestaat sinds 2003 en het begon allemaal in het stadje Conwy, het brouwechtpaar Gwynne and Adele Thomas om weer eens goed traditioneel Welshe bier te brouwen. Bieren uit Wales zijn meestal rond de 4% a 5% en de favoriete bierstijlen zijn de Bitters en Milds. Wegens succes is er twee keer verhuisd en dus nu zitten ze in Llysfaen om aan alle vraag te voldoen. De Bitter van brouwerij Conwy heet Welsh Pride, het heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder amber. De smaak is licht bitter met lichte tonen van karamel, appel en citroen. http://www.conbrew.moonfruit.com/ https://www.facebook.com/Conwybrewery 


Je ziet het op het plaatje en bovenin op de website en mocht je afvragen wat bragdy betekent, dat is brouwerij in het Welsh. Dit was Clwyd en volgende Brex-beer-it thema verhaal is Engeland weer aan de beurt, volgt nog een filmpje. 




Reacties

Populaire posts