Bier+Randzaken = Amstel Bier - Nederland

 Amstel Bier


Amstel kan niet uitblijven in het jaar dat er elke maand een groot verhaal over Heineken voorbij komt. In 1870 begon de Beiersch Bierbrouwerij De Amstel vernoemd naar de rivier waar Amsterdam deels is naar vernoemd. Met Beiersch bedoelen ze dat ze louter ondergistende bieren brouwden. Om ondergistend te brouwen moest in 1872 wat het daadwerkelijke jaar van het eerst gebrouwen bier, hadden ze veel ijs nodig die tijdens de winter uit de nabij gelegen grachten werden gehaald. Gelukkig voor hen waren de winters in die tijd vele malen strenger dan die uitgelopen herfstdagen en vroege lentes van nu. 


De oprichters waren Charles Antoine de Pesters, Johannes Hendrikus van Marwijk Kooy en Willem Eduard Uhlenbroek, de eerste twee waren zwagers. Die eerste twee waren zwagers van elkaar en worden geportretteerd op het etiket en in de reclame dat de brouwerij uit vriendschap is ontstaan. Nou het is meer uit winstbejag want ze zagen dat de Koninklijke Nederlandsche Beijersch Bierbrouwerij in korte tijd geld als water verdienden met ondergistend bier, deze brouwerij heeft bestaan van 1964 tot 1926 en onderdelen van ze kamen aan Amstel, Heineken en Oranjeboom. Johannes Hendrikus van Marwijk Kooy kwam uit een gefortuneerde familie die goed had geboerd in de suiker en Charles Antoine de Pesters was van adel en had ook wel wat centen over, tenslotte Willem Eduard Uhlenbroek had ook interesse maar had het minst van de drie. Dat is het werkelijke verhaal maar om marketingtechnische redenen werkt dat verhaal over vriendschap nu beter aangezien Amstel Bier een merk voor gezelligheid en vriendschap is. 

In elk geval concurrentie eind 19de eeuw was heftig en bij Amstel werd er begonnen met het exporteren van hun bier naar de Nederlandse koloniën en het Verenigd Koninkrijk. Ook met het uitbreiden van het spoorwegnetwerk in Nederland werden vertegenwoordigers per trein het land ingestuurd om Amstel Bier aan de man te brengen in plaatsen met een treinstation. Het bedrijf groeide gestaag en in 1915 was de productie vertwintigvoudigd en in 1926 was een derde van het Nederlandse exportbier van Amstel. In 1941 werd brouwerij Van Vollenhoven ook uit Amsterdam en toen de grootste bierexporteur van het land samen overgenomen met Heineken, de Tweede Wereldoorlog had nogal logisch de export stilgelegd en konden ze zo delen van hun concurrent redden. 


In 1947 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Amstel Brouwerij en ging vervolgens verder met groeien door het overnemen an andere brouwerijen. Ook de export ging goed en ook werden er brouwerijen in Suriname (1954) en Curaçao(1960) mede opgestart. Buiten de toenmalige overzeese gebiedsdelen werden mede brouwerijen opgestart, Jordanië (1958), Puerto Rico (1963) en Griekenland (1963) maar werd in licentie gebrouwen in Irak en Zuid-Afrika. Rond die tijd kon er meer met alcohol in die twee islamitische landen. 

Maar eind jaren zestig kwamen ze erachter dat samenwerken op een globaal niveau beter zou gaan en Heineken had het idee ook, zo gingen ze in 1968 samen wat door de één als een fusie wordt gezien en ander als een overname. De brouwerij werd gesloten in 1982 en de productie ging logischerwijs naar de brouwerijen van Heineken, namelijk in Zoeterwoude-Rijndijk en 's-Hertogenbosch. Het voormalige hoofdkantoor bleef overeind en zit de Hogeschool van Amsterdam en de rest ging plat. 


Even iets over het logo de rood witte cirkel is naar het schijnt gekozen omdat de zwagers Johannes Hendrikus van Marwijk Kooy en Charles Antoine de Pesters graag samen biljartte, de kleuren van de biljartbal. Waar het witte gedeelte de rode raakt staat symbool voor de rivier Amstel. De cirkel zelf heeft ook een betekenis en staat voor hun sterke vriendschap en toewijding aan de traditie, om marketingtechnische redenen waar de meeste geen weet van hebben en dus goed en simpel logo. 


Heineken bleef de weg inslaan met Amstel internationaal die Amstel al was ingeslagen alleen nog meer, het merk is in 115 landen te vinden verspreid over de hele wereld. Vooral in Griekenland is het meest gedronken merk vooral nadat het verboden werd toen in 1967 door het protectionistische bewind van de militaire junta toendertijd, Amstel en ook Heineken werden massaal het land binnengesmokkeld. Heineken besloot het merk Águila die ze daar bezitten eind 20ste eeuw langzaam om te vormen naar Amstel wat te zien is op de etiketten hieronder. Moet wel even erbij vermelden dat het merk Águila sinds een paar jaar herintroduceerd is, dat verhaal hou ik jullie nog wel tegoed. 



In ieder geval Amstel Bier kan men dus bijna overal vinden ter wereld en zal er in plaats van "Bier" er "Lager", "Beer", "Cerveza" of "Μπύρα" kan staan en dat laatste is Grieks voor bier. Zo zijn er vele varianten van het merk Amstel in de vele van de 115 markten te vinden en voor een idee kan je hier klikken.


Maar voor dit verhaal hou ik het bij het vrij populaire Amstel Bier en je kan Amstel in de zoekbalk typen op deze site om iets te vinden over eerdere verhalen waar Amstel in voorkomt. In ieder geval heeft een alcoholpercentage van 5% en deze Pilsener heeft een heldere gouden kleur. De smaak is mild zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel en het is wel de bedoeling dat iedereen ter wereld kan drinken,



Dat was een het wel een wee van Amstel, maar volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. Link naar Amstel Facebookpagina naar Amstel 








 

 

Reacties

Populaire posts