Bier+Randzaken = To Øl Jule Mælk - Denemarken

 To Øl Jule Mælk

De komende drie bierverhalen gaan brouwbedrijven die hun origine hebben in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Allendrie hebben ze een geschiedenis dat ze over het algemeen buitencategorie bieren laten brouwen. To Øl mag de spits afbijten, deel II is het de beurt aan Mikkeller en als laatste Evil Twin. Laat is zo'n zeven jaar geleden een verhaal over To Øl hebben geschreven en dus kan het nu wel weer. De bieren in dat verhaal laat zien hoe hun etiketten er kunstig, uitdagend en vreemd uitzien en laat dat nog steeds zo zijn, maar dat komt later.


To Øl bestaat sinds 2010 en in het Nederlands betekent het "twee biertjes" en is opgericht door Tore Gynther en Tobias Emil Jensen. De bieren werden voornamelijk gebrouwen in België bij De Proefbrouwerij te Lochristi wat vlakbij Gent ligt. Hier stuur je een bierrecept heen voor het bier dat je een aanzienlijk aantal van wil hebben en na paar weken krijg je resultaat om te verkopen. Dit houdt in dat je geen brouwerij nodig heb om groot te denken, dan is De Proefbrouwerij ideaal voor dat doel. In 2016 besloten ze een brewpub te open in de Kopenhaagse wijk Nørrebro, een levendige multiculturele buurt. De brewpub heet BRUS en hier brouwen ze gelimiteerde uitgaves die kunnen worden ingeblikt en ze gaan onder de naam To Øl - CPH over de toonbank. Dat CPH staat voor Kopenhagen maar de hoofdmoot wordt in die tijd nog steeds in België gebrouwen. 


In 2019 werd de knoop doorgehakt met de aankoop van een voormalige fabriek dat voedingsmiddelen produceerden. De voormalige fabriek is te vinden in het dorpje Svinninge op zo'n 80 ten westen van Kopenhagen waar het hoofdkantoor nog steeds bevindt. Het pand waar de brouwerij heeft de naam To Øl City gekregen en zo ingericht dat ze ketels over hebben die brouwhuurders kunnen gebruiken. In 2020 ging het open en zijn geen brouwerijhuurder meer maar wel De Proefbrouwerij van Denemarken geworden.


Nou hebben ze in al die jaren hebben zo'n 480 verschillende soorten gebrouwen en dan heb je zo'n 280 die onder de naam To Øl - CPH zijn gebrouwen bij brewpub BRUS. Laat ik tien bieren van ze behandelen en ze kunnen niet meer gebrouwen worden of ze komen na jaren terug als dit verhaal gelezen wordt. In ieder geval hebben jullie wel een idee waar ze toe in staat zijn.


City Session IPA en dit bier is gebrouwen ter ere van de eerder genoemde brouwerij die ze hebben betrokken. De bierstijl is een Session India Pale en dat is de lichtste variant van de IPA-familie. Tevens is er een twist dat dit bier beïnvloed door de New England India Pale Ale (NEIPA) bierstijl. Het alcoholpercentage is 4,5% en de kleur is ondoorzichtig geel, wat een kenmerk van een NEIPA is dat ondoorzichtige. De smaak is droog bitter met wat zoetheid, maar het bier is wel dorstlessend. Verwacht tonen van citroen, ananas, limoen en sinaasappel.



45 Days Organic Pilsner en dat is het aantal dagen dat deze biologische Pilsener gelagerd heeft om te mogen worden afgevuld. De grote commerciële brouwerijen doen dat brouwproces korter met zo'n 14 dagen, bij To Øl hebben ze respect om deze bierstijl wat meer tijd te gunnen. Het alcoholpercentage is 4,7% en de kleur is helder goud. De smaak is verfijnd zoet bitter met tonen van citroen, karamel en een beetje hars en zoete maïs.



Kokomo is Berliner Weisse met een twist want aan het einde van het brouwproces is er nog aan dry-hop gedaan, een als het ware grote theebuil met hop aan lageren wordt toegevoegd voor meer smaak. Berliner Weisse is een zuur smakende bierstijl en met die extra hopsmaak wordt het nog bitterder plus er gaan ook wat vruchten en chocolade bij. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel geel. De smaak is wat zuur, wat droog en wat zoet met wat bitterheid. Het heeft tonen van citrusvruchten, passiefruit, kokosnoot en wat chocolade.



3XDangerous is een eigen hommage aan de serie bieren genaamd "Dangerously Close To Stupid" en daar heb ik ooit over geschreven. De originele bieren waren of zijn nog Double India Pale Ale's de sterkere variant in de IPA-familie. Maar deze is een twist en wederom wat NEIPA invloeden en er is wel drie keer aan dry-hopping gedaan tijdens het brouwproces, daar slaat 3x dan weer op. Het artwork met die bloemen bijna niet zichtbaar doordat oranje vlak is een terugkerende grap met de "stupid" series en heb geen idee wat het betekent. Het heeft een ondoorzichtige oranje kleur en het alcoholpercentage is 9,2%. De smaak is droog bitter met een beetje zoetheid, het heeft tonen van karamel, mandarijn, abrikoos, perzik, sinaasappel en wat hars. 



The Haze Craze is een New England India Pale Ale zoals die hoort en de eerste keer dat ik erover schrijf, die van daarnet tel ik niet mee want dat zijn hybride varianten. Deze bierstijl is ontstaan in de Amerikaanse staat Vermont wat tot de regio New England hoort zo rond 2011. Doordat ze graan gebruiken met een hoger eiwitgehalte en aan dry-hopping wordt het bier troebel tot ondoorzichtig, de rest van de IPA-familie is helder. De gist die voor een fruitige smaak zorgt maakt het af, dat deze lid van de IPA-familie niet zo'n hopbom is. NEIPA sloeg aan de "haze craze" oftewel "waas gekte" brak aan, vandaar de wazige artwork. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is gelig en ondoorzichtig. De smaak is droog bitter en wat zoetig ook, het heeft tonen van mandarijn, grapefruit, perzik en wat hars.



Stereo Mono Mosaic is de volgende NEIPA en is het tweede bier in de Stereo Mono-series. Dit zijn op DDH Single Hop methode gebrouwen en dat wil zeggen "double dry-hopped" met een enkele hop. In dit geval de Amerikaanse hopsoort Mosaic die het bier een citrus, aards, floraal, fruitig, den, kruidige aroma en smaak kan geven. Dus elke keer dat een nieuwe Stereo Mono bier uitkomt zal de simpele artwork van kleur veranderen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,8% en de kleur is ondoorzichtig oranje. De smaak is droog bitter met hier en daar wat sappige zurige fruitigheid. Het heeft tonen van karamel, citrus en zure druiven.



Blåbær Mælk Shake en dat betekent "bosbessen milkshake", de bierstijl is Imperial Stout met een twist want ze hebben er de Milk Stout benadering erop los gelaten, gebruik van lactose. Plus een behoorlijke dosis bosbessen en behalve gerstmout is er ook rogge- en havermout gebruikt voor nog een vollere smaak. Het is wel een To Øl ding dit soort Imperial Stouts met Milk Stout benadering. Het bier is pikzwart van kleur en er komt een paarsblauwe gloed doorheen wat goed te zien in de schuimkraag, let op het alcoholpercentage is wel 12,3%. De smaak is vol en zwaar zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, bosbes, esdoornsiroop en wat drop.



Goliat BA en dit is een Flavored Imperial Stout dat ook nog eens extra gelagerd is op bourbonvaten, de "flavour" is de koffie. Nadat ze een "gewone" Imperial Stout hebben gebrouwen gaat het vervolgens voor 10 maanden op een bourbonvat, waardoor het bier meer smaak krijgt en doordat er meer suiker wordt omgezet in alcohol. Zodoende heeft deze reus een alcoholpercentage van 13,7% en de kleur is pilzwart, trouwens er ook nog ander Goliaten die zijn minder zwaar. De smaak is zoet bitter met wat verwarmende kwaliteiten door de alcohol, tonen van geroosterd mout, koffie, chocolade en vanille.



Glögglich is geïnspireerd door glühwein want in het Deens is het "Gløgg" en met "lich" kan je er "gelukkig" uithalen. Het bier is een Imperial Red Ale een bierstijl die ook nog nooit heb behandeld. Red Ale moet het hebben van een amber kleurtje en karamelsmaak over het algemeen, zet je er Imperial ervoor dan wordt het allemaal krachter want er zijn varianten tussen de 7% á 15%. Nou noemen zijn ze "Belgisch geïnspireerd" met hun Spéciale Belge bieren zoals Palm en De Koninck alleen deze is een stuk zwaarder en wel 13,4%. Ook is deze Imperial Red Ale nog een barrel aged en wel op drie verschillende vaten namelijk een rumvat, rode wijnvat en portwijnvat. Dus de smaak van het amberrode bier is verwarmend door de alcohol, wat wijnachtig en zoetig. Het heeft tonen van karamel, rode wijn, rozijnen, gedroogde pruimen en vanille. 



Jule Mælk betekent letterlijk "kerstmelk" en kerst is pas over drieënhalve maand maar voor dit verhaal kan ten alle tijden gelezen en ik heb erg genoten van dit bier. Deense brouwerijen houden er van om bieren te brouwen die iets speciaals zijn ter ere van de kerst, trouwens met de lente ook. Jule Mælk is ook een Imperial Stout met een Milk Stout twist en kijken hoe hoog ze het alcoholpercentage kunnen krijgen, net zoals met kerst je helemaal volproppen dat is het idee achter deze moddervette Imperial Stout. Jule Mælk wordt ook nog barrel aged wordt elke jaar een ander houten vat en dan wordt het onder een ander naam uitgebracht. Maar zelfs die bieren worden nog een barrel aged en krijgen ze vervolgens weer een andere naam. Voor dit verhaal houd ik het bij de "standaard" Jule Mælk en met zijn 15% alcoholpercentage is het al een speciale. Het pikzwarte bier heeft een behoorlijk zoete smaak met licht bittertje en de alcohol verwarmd de keel. Het heeft tonen van geroosterd mout, koffie, chocolade, stroop, karamel en gedroogd fruit.


Dit was een leuke opsomming van To Øl bieren en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. Link naar To Øl Facebookpagina naar To Øl



Reacties

Populaire posts