Bier+Randzaken = Yanjing Beer 燕京啤酒 - China

 Yanjing Beer

燕京啤酒


De XXIVe Olympische Winterspelen zijn begonnen en deze keer is het in Beijing maar ook ver daarbuiten. Daar waar de sporten in een binnenlocatie kan worden gehouden doen ze in Beijing waar ze enkele gebouwen hebben overgehouden aan de Zomerspelen van 2008. Maar voor bergen moeten ze het verder opzoeken en op kaart hieronder kunnen jullie zien waarzo en hoever het van Beijing is. 


Beijing is de eerste stad die zowel de Zomerspelen en Winterspelen heeft georganiseerd. Nou waren het begon met zes steden die interesse hadden in dit mondiale evenement. Krakau, Polen hield een referendum en de bevolking zei nee, in ieder geval 69,72% van de 85,2% moet er niks van hebben. Lviv, Oekraïne heeft het bod uitgesteld tot 2026 wegens Russische bemoeienissen in het oosten van het land. Stockholm, Zweden wilde graag de eerste stad zijn die beide Spelen variaties organiseren, maar de politiek wilde er geen steun voor geven. Oslo, Noorwegen wilde na 70 jaar graag de Winterspelen organiseren maar de eisen van de IOC waren te gortig in de ogen van de Noorse politiek. Twee referenda vielen ook negatief uit en dat feest gaat ook niet door. Beijing en het Kazachse Alma-Ata bleven over waar het IOC over ging stemmen, Beijing won 44 stemmen tegen 40 voor Alma-Ata.


Olympische Spelen organiseren is nogal kostbaar en vaak blijven de meeste faciliteiten leeg achter die vervolgens figuurlijk wegrotten. Zo'n stad staat een paar weken in de spotlights waar drommen mensen op af komen en zitten ze met al die gebouwen. Beijing heeft ook het nodige zien wegrotten na de Zomerspelen van 2008 zoals het Olympische zwembad wat gerenoveerd is voor het onderdeel curling, dat spelletje met die vegers en grote steen die over het ijs wordt geschoven. Het Beijing National Indoor Stadium wat werd gebruikt voor handbal en gymnastiek in 2008, zal nu er worden geijshockeyd. China National Convention Center werd in 2008 gebruikt voor onder ander schermen en delen van de moderne vijfkamp, nu is het zenuwcentrum voor het uitzenden van de sporten. Voor het schaatsen is een compleet nieuwe hal gebouwd. Het kunstschaatsen en shorttrack schaatsen wordt ook in een bestaand gebouw gehouden, waar in 2008 het volleybal toernooi
 gehouden. Dan blijft de basketbalhal over uit 2008, ook hier wordt er geijshockeyd. Voor de openings- en sluitingsceremonie gebruiken ze voor 80 duizend toeschouwers tellend Beijing National Stadium.


De sneeuwonderdelen zijn uiteraard nieuw want dat allemaal buiten en stuk buiten de stad.
Nou is biedingsproces van het IOC op de schop gegaan om de kosten flink omlaag te schroeven, uiteraard om het organiseren door een stad weer aantrekkelijker te maken. Een geldput blijft het toch en laten ze die sportaccommodaties eens goed gebruiken na die paar weken. Om een idee te geven hoe die sportaccommodaties eruit zien van sommige Olympische Spelen klik hier om idee te krijgen hoe ze er bij staan. 


Beijing een stad met ongeveer 21,5 miljoen inwoners en kan ook Peking genoemd, al hebben de Chinezen het liever Beijing genoemd. De naam van de stad betekent "noordelijke hoofdstad" en bijvoorbeeld de voormalige hoofdstad Nanjing betekent "zuidelijke hoofdstad". Nanjing was de hoofdstad tussen 1928 en 1949 en in die tijd heette Beijing namelijk Beiping, wat "noordelijke vrede" betekent. Ook is de nog oudere naam Yanjing in zwang wat zo tot uiting komt in het biergedeelte. Dit was de naam van Beijing ten tijde van de staat Yan wat heeft bestaan van de 11de eeuw v.Chr. tot 222 v.Chr. en dat betekent "hoofdstad van Yan". 


Laat nou ik nu de 8ste brouwerij van deze wereld behandelen die zowel de huidige naam van de Chinese hoofdstad gebruikt en die antieke. Brouwerij Beijing Yanjing is niet erg oud want het bestaat pas sinds 1980. Wel op communistische wijze opgericht door de Chinese staat die dit deden in de jaren 70 en 80 met dozijnen aan andere brouwerijen. Aanvankelijk heette de brouwerij Beijing Shunyi en dat laatste is een wijk in het noordoosten van de hoofdstad, in 1984 kreeg het de huidige naam na toestemming van de regering. Sinds 1995 wordt bier vn ze geserveerd bij staatsbanketten bij die zelfde regering in de Grote Volkszaal en op vluchten van Air China mocht men hen vliegen.


Nu even de 8ste plek verklaren met een brouwerij waar jullie nooit van heb gehoord is simpel, China heeft veel inwoners. Laat brouwerij Beijing Yanjing nou een marktaandeel van 11% hebben in China en dat 1,4 miljard inwoners is dat 154 miljoen mogelijke kelen die met hun bier de dorst lessen. Als we naar de Noord-Chinese markt kijken is het marktaandeel 50% en voor Beijing alleen is het marktaandeel 85%. Nou brouwen ze nogal wat biermerken met de naam Yanjing in China en ze exporteren sporadisch, want met zo'n achterland hoeven ze niet zo nodig. 


Willen we het wat spannender dan zijn er in Beijing ook craftbierbrouwerijen maar dat is weer een verhaal voor een andere keer. Nou heb ik ooit een export bier van ze gedronken en laat ik die behandelen, want de smaak zal niet veel verschillen met de lokale varianten. Die hele reeks bieren zijn van 2,5% tot 5,5% en zien en smaken zoals ik hier onder beschrijf. Het bier is een Lager met een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder goud. De smaak is zeer licht zoet bitter met zeer lichte tonen van zoete maïs met een flinterdunne body door de rijst die ze hebben gebruikt. Dit is met de meeste Chinese bieren geval en vond Yanjing toendertijd op zich best  meevallen. 


Nou volgen er twee websites van brouwerij Beijing Yanjing één is in het Chinees en wie handig is met Google-Translate kan daar de bieren zien. De andere site is voor de internationale markt. Ook nog een filmpje.
 

 

Reacties

Populaire posts