Bier+Randzaken = Okell's 1907 - Man

 Okell's 1907


Brex-beer-it thema deel 53 en dit keer de laatste Brits Kroonbezit, de andere twee waren Guernsey en Jersey nu is het eiland Man aan de beurt. Dat Brits Kroonbezit is dus geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en ook is geen onderdeel van de Britse overzeese gebiedsdelen. Het Verenigd Koninkrijk doet de buitenlandse zaken en verdediging, deze eilanden regelen immigratie, douane zaken zelf en de rest wat ze mogen doen ook zelf. In ieder geval het is een aparte constructie en voor het gemak associeer ik ze net als vele de eilanden als het Verenigd Koninkrijk. Man is ongeveer even groot als vier keer als de gemeente Enschede en qua inwoners zijn het er ongeveer 90 duizend. Man ligt in de Ierse Zee met in het oosten Engeland en in het westen Noord-Ierland.



Wie van autorijden houdt deelt Man met iets wat ook op de meeste stukken Duitse Autobahn mag, fijn gas geven want er is geen maximumsnelheid. Let wel dit is buiten de bebouwden kom want er binnen mag men maar 30 mph wat neerkomt op 48 km/h. In het eerste jaar van het behalen van het rijbewijs mogen bestuurders niet harden rijden dan 50 mph wat 80 km/h is, ook moet ik vermelden op Man mag men afrijden met de leeftijd 16. 


In ieder geval de wegen zijn er grotendeels smal en bochtig, dus waar het kan waarom niet en waar het niet kan hou het hoofd erbij. Toch let de Manx verkeerspolitie op onvoorzichtige, gevaarlijk rijden en wetten daarvoor zijn van toepassing. Dan houden ze sinds 1907 een wegrace voor motoren die rijden op een stratencircuit van zo'n 60 kilometer lang. Met hoge snelheden voert  de race langs dorpen en de flanken van de berg Snaeffel. Het circuit telt vele obstakels en hindernissen in de vorm van rotondes, muurtjes, heggen, los zittende stoeptegels, trottoirbanden en gebouwen. Je kan zomaar een motorracer in je tuin vinden en dat maak het Snaefell Mountain Course één van de gevaarlijkste races ter wereld. Trouwens er worden nog andere wegraces gehouden op Man.


Buiten al dat gerace is het een aardig eiland om te bezoeken en zal er niet snel vervelen, als je tegen het fijne Britse weer kunt zit je helemaal goed. Douglas is de hoofdstad waar alle veerboten arriveren en wat je nodig heb kan je hier wel vinden. Op de promenade vind je de paardentram en van dit vervoerstype zijn er niet veel meer, de lengte van het traject is 1,6 mijl oftewel 2,6 km. Dan zijn er genoeg winkels om te shoppen en pubs om wat bier te kunnen drinken om eventueel een maaltijd bij te nemen. 


Het vissersstadje Peel is ook interessant om te bezoeken waar een kasteelruïne is te zien die teruggaat tot de tijd van de Vikingen. Ook hebben ze een kathedraal waar een bisschop van de Church of England zijn ding doet. Bij de eerder genoemde kasteelruïne kan men een oudere kathedraal zien wat tevens ook een ruïne is. Tussen 1962 en 1965 werd het enigste automerk van eiland Man er ook gebouwd, de kleinste productieauto ooit genaamd de Peel P50 die in een Top Gear aflevering voorkwam.


Het plaatsje Laxey is ook wel een bezoekje waard waar men een indrukwekkend waterrad kan aanschouwen en deze constructie is de grootste ter wereld. Met een diameter van 22,1 meter was het zijn taak om het overtollige water uit de mijnen te pompen en afte voeren. Er werd lood, zink, koper en zilver in die mijnen gedolven en als resultaat zat het afgevoerde water vol met schadelijk zooi waar de omgeving lang last heeft van gehad. Zo'n 700 meter in de buurt staat er nog een waterrad maar deze is hier heropgebouwd nadat het werd gebruikt in Wales en Engeland. Dan kan je ook hier een nostalgisch ritje maken met een stoomtrein die werd gebruikt voor de mijnen.


Als je iets opzoekt over het eiland Man komt vaak daar natuurlijk ontstane kattenras voorbij. De Manx valt op doordat het dier geen staart of een stompje heeft, maar er worden ook wel met een staart geboren. De Manx komt in alle bekende huiskatten kleuren en patronen voor. De kat is gespierd, stevig, dubbele vacht en de achterpoten zijn wat langer. Het ontbreken van de staart deert de Manx niet om over smalle schuttingen te lopen want ze hebben net zoveel evenwicht als een gewone huiskat. Ook valt op dat de Manx zeer aanhankelijk kan worden en zijn eigenaar vergezelt met een wandeling. Zelfs kan met het dier leren apporteren en kan het opschieten met kinderen. Grappig feit dat soms inwoners van Man verbaasd reageren als ze een huiskat met een staart zien. 



Zoals jullie zien hebben ze ook een eigen kentekenplaat met landcode, deze zal je niet gauw tegenkomen buiten het eiland. Tenslotte heeft het eiland net als Guernsey en Jersey zijn eigen munteenheid de Isle of Man Pound. Als je in de rest van het Verenigd Koninkrijk bent zijn ponden geldig daar maar of je het lukt om ze te gebruiken is nog de vraag. Trouwens op het briefje van £5 staat een kasteel genaamd Rushen in Castletown op, ook een bezoek waard. Linksonder staat er ook een pub op het briefgeld wat zover dat men weet is dit het enigste briefgeld ter wereld met een drinkgelegenheid, wat ons brengt bij het biergedeelte van het verhaal.


Nu is het met brouwerijen bescheiden want op dit moment telt Man vijf brouwerijen waarvan drie zijn opgericht in 2020, die drie doe ik dus niet maar wel de oudjes. Eentje uit de jaren 70 van de 19de eeuw en de ander uit de jaren 80 van de 20ste eeuw, waar ik van beide ooit heb iets mogen proeven. Nou vullen ze wat merken op fles af maar het is meer vatbier wat daar verkocht wordt, van elke brouwerij komen drie bieren voorbij.


Brouwerij Bushy's is opgericht in 1986 en begon allemaal in de kelder van Zhivago’s Bar te Douglas. Broer Martin en zus Nicky Brunnschweiler hadden twee jaar eerder die bar overgenomen maar eigenlijk zou Martin af en toe meehelpen wat anders liep. Het ging ze best voor de wind en besloten nog een maar paar pubs te over te nemen. Martin deed zich voor als "brouwer" en blufte zolang tot ze een "echte" brouwer in dienst namen. Met die overnames verhuisde de brouwerij een paar keer om in 1990 in het gehucht Mount Murray te belanden, dit hoort bij de gemeente Brannan en is 6,5 km van Douglas gelegen, wat met een behoorlijke snelheid kan worden bereikt. Sinds 2001 bottelen ze hun bier en brouwen speciaal ook voor Gibraltar wat op dit moment een brouwerij ontbeert. Link naar brouwerij Bushy's


Bushy's Premium Manx Ale is een Bitter dat het eiland goed uitbeeld met de TT referentie. Compleet met de zwart-wit geblokte vlag en een motorfiets met als coureur een vos, de mascotte van de brouwerij. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,4% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en iets van citroen en sinaasappel.



Bushy's Old Bushy Tail is hun eerste brouwsel en voor ik weet alleen van het vat verkrijgbaar. Hier kan je de vos weer zien en nu is het een realistische weergave van het dier, oplettend bij een vat bier. Het is een Bitter met een alcoholpercentage van 4,5% met een helder amber kleurtje. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel, wat licht geroosterd mout en fruitigheid.



Bushy's Manx Bitter en dit is de derde in de bierstijl Bitter en de volgende vos op een motorfiets maar met een bescheiden alcoholpercentage van 3,8%. Net zoals Duitsland met zijn Reinheitsgebot uit 1516 heeft Man er ook één sinds 1874, dus er mag alleen gebrouwen worden met water, mout, hop en suiker. De kleur is helder amber met een zoet bittere smaak met tonen van karamel en fruitigheden. 



Brouwerij Okell's uit Douglas bestaat sinds 1850 en is opgericht door dokter William Okell een chirurg uit Engeland die zich in de bierwereld stortte. Zo'n 24 jaar later had hij al aardig wat pubs verworven en wist in dat jaar het Manx Reinheitsgebot voor elkaar te krijgen. In 1999 wilde de brouwerij ervan af om ook andere bierstijlen te mogen brouwen, want het moest Brits bier zijn. In ieder geval is in die bierwet opgenomen dat ook Lagers, Tarwebier en Fruitbier mogen worden gebrouwen. In 1972 werd Okell's overgenomen door een lokale drankenbedrijf Heron & Brearley, onder die eigenaarschap werd in 1986 met concurrent brouwerij Castletown gefuseerd. Het bedrijf ging The Isle of Man Breweries heette, de oude brouwerijen die ze bezaten gingen dicht. In 1994 werd er aan de rand van Douglas een spiksplinternieuwe brouwerij geopend en kreeg de brouwerij zijn oude naam terug. Link naar brouwerij Okell's 


Okell's Maclir is een tarwebier en dan wel de Britse variant de Wheat Ale, dit is wat anders dan een Belgisch Witbier of Duitse Hefeweizen. Wheat Ale is meer hoppiger en mist de fruitige Duitse smaak van banaan of het kruidige van de Belg, hier komt er meer citrus bij kijken en minder troebel. Maclir is vernoemd naar een Keltische zeegod waar het eiland Man is naar  vernoemd, je kan het hieruit halen Manannan Mac Lir wat betekent "zoon van de zee". Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,4% en de kleur is bijna helder goud. De smaak is licht zoet bitter met tonen van citrus en lichtjes wat karamel. 


Okell's MPA wat een afkorting is voor Manx Pale Ale met de intentie een lokale variant van de bierstijl Pale Ale te maken, maar het is eerder een Golden Ale. Deze Britse bierstijl is gecreëerd om een bovengistend antwoord te geven voor de ondergistende Pilsener en Lager. Dit helder goudkleurige bier heeft een bescheiden alcoholpercentage van 3,6% en mocht je hem tegenkomen op fles dan is het 3,7%. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van citroen.



Okell's 1907 en wie goed kijkt ziet de zwart-wit geblokte vlag verwerkt in het artwork en het jaartal slaat op het jaar waarin de eerste TT van het eiland Man werd verreden. Door de wereldoorlogen is er van 1915 tot 1919 en 1940 tot 1946 geen race gehouden plus door virus uitbraken ook niet in 2001, 2020 en 2021. In 2007 is het bier eenmalig ter ere van het honderd jarige bestaan van de race tot men in 2008 afvroeg waar dat bier bleef, is het opgenomen in het vaste gamma van de brouwerij. Okell's 1907 is een India Pale Ale met een alcoholpercentage van 6,1% met een licht troebel oranjegouden kleur. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel, sinaasappel en wat mango.


Zo dat was het eiland Man en volgt nog een filmpje. Voor het volgende Brex-beer-it verhaal nemen we de veerboot naar het vasteland van Engeland voor een nieuw verhaal.



 


Reacties

Populaire posts