Bier+Randzaken = Guinness Foreign Extra Stout - Nigeria

 Guinness Foreign Extra Stout


Het tweede Guinness verhaal en dan kunnen we niet om Nigeria heen. In dat land opende Guinness zijn eerste brouwerij buiten Ierland in Ikeja een behoorlijke voorstad van de metropool Lagos. De bouw begon in 1962 en het jaar dat de brouwerij open ging was 1963, dat was drie jaar na de onafhankelijkheid van Nigeria. Nou hebben ze in Nigeria een wet over het importeren van vloeibare dingen zoals alcohol, mineraalwater, fruitdrankjes, diverse oliën, antimuggen spray en vloeibare medicijnen. Principe alles wat in vloeibare toestand wordt bewaard maar met moeite zal wel iets lukken om mee te nemen. Conclusie bier importeren is door dit beleid onmogelijk maar een brouwerij openen is dus de oplossing en dat heeft Guinness dus gedaan. Nigeria heeft op dit moment 211 miljoen inwoners en er komen per seconde eentje bij wat je kan zien als je hier klikt. Ter vergelijking hadden ze in 1963 zo'n 48 miljoen inwoners wat toen een aardige markt om de beslissing te nemen om er te gaan brouwen.


Dan hebben ze in Nigeria nog iets bedacht om landbouwers te helpen dat is het verplichten van het gebruik van de graansoort sorghum. Deze graansoort van Afrikaanse origine is droogtetolerant wat erg  belangrijk is voor droge gebieden. De graansoort is een belangrijk voedselgewas in Afrika, Centraal-Amerika en Zuid-Azië en Nigeria is nummer één met het verbouwen ervan. 


De vraag was zo groot dat ze een tweede brouwerij moesten openen en dat gebeurde in de vierde stad van Nigeria Benin City in 1974. Aanvankelijk werd hier alleen Lager gebrouwen en wel het merk Harp, wat het ondergistende bier van Guinness is. Maar toch werd in 1978 de boel verbouwd om ook hier het bovengistende Stout te kunnen brouwen. Daar bleef het niet bij want een derde brouwerij werd er gebouwd in Ogba wat een voorstad is van Ikeja, het is iets meer een kilometer rijden tussen de brouwerij in Ikeja en Ogba. Ook aanvankelijk een plek waar Harp wordt gebrouwen maar inmiddels is er ook ruimte om Stout te brouwen. De zaken gingen goed en in loop van de tijd werden er oogziekenhuizen geopend en er wordt geïnvesteerd in drinkwater projecten. Tenslotte werd in 2004 de vierde brouwerij in de stad Aba geopend, wat in het zuidoosten van Nigeria te vinden is. De rek is er nog niet uit in dit levendige West-Afrikaanse land en laten we wat bieren behandelen die Guinness Nigeria brouwt. Het eerste bier waar je over kan lezen is door hier te klikken om vervolgens naar het bierverhaal over Guinness Africa Special. Laten we aftrappen met de Lagers.


Satzenbrau was al in 1962 te koop in Nigeria en is een tijd verboden geweest maar sinds 2006 wederom te koop in Nigeria. Het is van origine een Ierse Lager waar het een goedkoop supermarktbier is om fijn de strijd aan te gaan met Aldi's Schultenbräu. Maar voor de Nigeriaanse markt is het een premium merk, dus het gewone volk zal het niet zo snel kopen wegens de prijs. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% met de heldere gouden kleur. De smaak is zoet met een weinig bitter met minimale tonen aan gele appel en maïs. Dus op drie graden drinken die handel.Dubic Extra Lager bestaat sinds 2012 en als ik het goed begrijp kwam het voor het eerst uit brouwerij in Aba. Het bier is bedoeld voor de premium biermarkt en dan wel voor het zuidoosten van Nigeria. In deze regionen is het domein van de volgende volkeren Igbo, Ijaw and Ibibio en economisch gezien met zijn olievelden een belangrijk gebied voor Nigeria. Het bier heeft een heldere gouden kleur en heeft een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zacht zoet met een weinig bitter, wat tonen aan zoete maïs.Harp Premium Lager compleet met de Guinness harp is dit een oorspronkelijk Ierse bier waar ik de geschiedenis nog ga uitweiden in een apart verhaal dit jaar. Ga ik wel verder met de Nigeriaanse variant dat sinds 1974 in speciaal gebouwde brouwerij in Benin City wordt gebrouwen. Benin City ligt in het zuiden van Nigeria en is je alleen naar het christelijke gedeelte kijkt van het land dan ligt het helemaal centraal. Al moeten ze wel vechten voor een plek tussen concurrerende Lagers in Nigeria. Zoals Star Lager van Nigerian Breweries (Heineken) populair in het hele land, Hero Lager van International Breweries (AB-Inbev) populair in het zuidoosten. Dan heb je nog wat merken van deze brouwerijen die het regionaal goed doen, maar dat is een verhaal voor later. Harp Premium Lager moet misschien een meer Nigeriaanse naam en imago aanmeten. Het bier heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is zoet met een licht bittertje en heeft tonen van fruitigheid en wat vage zuurheid door de sorghum.Guinness Smooth en ik heb in 2015 wel eens eerder een klein stukje over dit bier gehad en toen heette het bier een beetje anders, namelijk Guinness Extra Smooth. In ieder geval het bier werd geïntroduceerd in 2005 en is wat vriendelijker om te drinken dan zijn grote broer die zo aan de beurt is. Nou brouwen ze dit bier ook in onder ander in Ghana, Kameroen en Kenia maar daar gebruiken ze geen sorghum en is het alcoholpercentage rond de 5% á 5,5%, in Nigeria is de Stout 6% en met al die andere landen is de kleur traditioneel pikzwart. De smaak is zacht droog bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en karamel.


Guinness Foreign Extra Stout en dit is derde keer dat ik dit bier behandel en als je op sommige linkjes hierboven kom je bij een stukje er over, maar wie hier klikt komt uit op een verhaal over het merk en de bierstijl Foreign Export Stout uit 2013. Even kort de bierstijl Foreign Export Stout bestaat al sinds 1801 en is extra gehopt om de reis naar de Britse overzeese gebieden vooral in de tropen te doorstaan. Ook het is het alcoholpercentage hoger namelijk 7,5% in het geval met Guinness, andere F.E.S. kunnen ander percentage hebben. Al rond 1827 konden de Britse kolonisatoren en oorspronkelijke inwoners van het bier genieten met een lichte wijziging in de jaren 60 door de sorghum tot op de dag van vandaag. Het alcoholpercentage is 7,5% en de kleur zoals het hoort pikzwart. De smaak is droog bitter maar niet zo droog bitter als een gewone Guinness. Het heeft tonen geroosterd mout. flink wat chocolade en zurig fruit. 


Zo dit was Guinness in Nigeria en volgende maand gaan we naar Jamaïca, volgt nog de link en een filmpje. Link naar Guinness Nigeria

Reacties

Populaire posts