Bier+Randzaken = SeyBrew - Seychellen

 SeyBrew


Het vijfde Guinness-verhaal van 2022 en dit keer wat ze doen op een tropisch archipel in de Indische Oceaan, het land Seychellen wat tot het continent Afrika wordt gerekend. Eigenlijk heb ik een goede reden om eens dit land met zijn bier te behandelen. Het land bestaat uit 115 eilanden waar er maar een paar bewoond zijn. Van alle Afrikaanse landen is dit verreweg de kleinste qua oppervlakte en ook met inwoners want er wonen ongeveer 98 duizend. Met al die 115 eilanden op een hoop is iets groter dan Andorra.Het kleurrijke plaatje hierboven is de vlag van Seychellen en zal ook gelijk uitleggen waar het voor staat. De strepencombinatie symboliseert de dynamische toekomst van het land waar het land klaar voor is. De kleur blauw staat voor de lucht en zee, geel staat voor de zon die leven schenkt, rood staat voor het volk, wit staat voor sociale gerechtigheid en groen staat voor de natuur en landbouw. In 1976 werd Seychellen onafhankelijk van de Britten.


Seychellen is een vanaf 1794 onderdeel van het Britse rijk geweest maar daarvoor was het Frans. Het land geeft meer een Franse indruk dan Brits en veel plaats- en achternamen zijn Frans. Seychellen moet het meest hebben van toerisme en de beste tijd om erheen te gaan is van mei tot november. Dan staat de wind het best en daardoor wordt het niet te heet. De meeste mensen komen voor de stranden en wat erbij komt kijken. Maar de natuur is er prachtig en dat zelfs in hun grondwet dat de regering er voor moet zorgen dat het zo blijft. Dat grote ding wat de Seychelse jongen draagt is een coco de mer, het grootste zaadje ter wereld met een diameter van 40–50 cm hebben en 15–30 kg wegen.


Nu komt het Guinness gedeelte en dat de Seychellen begon als toeristische bestemming voor de rijke Britse elite al in de 19de eeuw. In de jaren 60 van de 20ste eeuw bereikbaar werd voor het gewone volk dat er goed voor spaarde. Was dit landje goed om Guinness bier heen te exporteren en goed genoeg om in 1968 een brouwerij te open. Seychelles Breweries is de naam en werd een feit in La Rocher een nederzetting nabij de hoofdstad Victoria op het grootste eiland Mahé. 


Guinness Foreign Export Stout de variant van Seychellen en de derde keer dit jaar dat dit merk voorbijkomt. Deze is ook 7,5% zwaar en uiteraard is de kleur pikzwart zoals het hoort. De smaak is wat anders want het is zoet bitter met in het begin een licht zuurtje. Het heeft tonen van geroosterd mout, karamel, besjes, melkchocolade en wat branderige alcohol.SeyBrew is er sinds 1972 want er was behoefte aan een eigen bier van Seychellen. De keus viel op een Lager want die lest de dorst het best. Vooral in de periode van december tot april wanneer er niet veel wind is en het te heet wordt. De iconische seychellenreuzenschildpad siert het artwork en deze grote schildpad doet het best goed door het natuurbeleid van Seychellen. Verder met de goudkleurige Lager en het bier heeft een alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is licht zoet bitter en heeft lichte tonen van zoete maïs en heel lichtjes citroen.


SeyBrew Lite is de light variant en heeft ook een heldere gouden kleur met een alcoholpercentage van 4,2%. De smaak is meer wateriger en wat minder dan de reguliere SeyBrew. Kijk een Light Beer is gewoon een variant van het Pilsenertype maar met een gereduceerd aantal calorieën doordat is het alcoholpercentage lager. De term Light de indruk dat het gezonder is als je een Light Beer drinkt, helaas als je er meer dan één drinkt gaat het verhaal helemaal niet op.


Behalve bier produceren ze ook frisdranken en mineraalwaters bij Seychelles Breweries en als eigendom van Diageo distribueren ze hun sterke dranken portfolio. Dan volgt er nog de link, Facebookpagina en een filmpje. Volgende maand komen er een Guinness bieren voorbij die allemaal zwartkleurig zijn. Link naar Seychelles Breweries Facebookpagina naar Seychelles Breweries

 


Reacties

Populaire posts