Bier+Randzaken = Tooheys New - Australië

 Tooheys New


Als ik toch met verre landen bezig kan Australië na Sechellen en Oost-Timor er ook wel bij. Daarvoor moeten we naar een buitenwijk in het westen van Sydney genaamd Lidcombe in de staat Nieuw-Zuid-Wales of in het Engels New South Wales. De Australische brouwerij deze keer is Tooheys en die gaan sinds 1869 mee.


Maar laten we beginnen met wat geschiedenis en het begon bij de gebroeders Toohey, John (1839 - 1903) en James (1850 - 1895). John werd geboren in Ierland en emigreerden met zijn familie in 1841 naar Melbourne, waar zijn broer werd geboren. Hun vader was een zakenman maar deed het niet goed in Melbourne en moest in 1866 het elders proberen. Het gezin trok naar Lismore een plaatsje helemaal in het noorden van Nieuw-Zuid Wales. John verkreeg in 1869 een brouwvergunning en zijn broer James bezat wat pubs in Melbourne. Maar beide gingen naar Sydney en opende een brouwerij in Darling Harbour vlakbij het centrum van Sydney.


In 1875 moest er wegens succes uitgebreid worden en verhuisden ze naar Surry Hills, een wijk in het noordoosten van Sydney en het bedrijf ging brouwerij Standerd heten. In de tussentijd gingen beide ook de politiek in en vooral James streed tegen de geheelonthouders die er in grote getale bezig waren in die tijd. In 1893 stopte James als politicus en ging op wereldreis naar Ierland, Engeland, wat Europese landen om tenslotte te overlijden in het Italiaanse Pisa. Zijn oudste zoon John nam de leiding over van de brouwerij. Broer John ging ook op wereldreis en dat liep ook niet goed af en overleed in 1903 in Chicago.


In 1902 ging de brouwerij officieel als brouwerij Tooheys door het leven en in Australië gebruiken ze geen apostrof, dan ziet het er zo uit Toohey's. Ze lieten de Porters en Ale's voor wat het waren en gingen zich concentreren op ondergistende bieren. Het logo siert een hert en die komen alleen in Australië voor  door fouten van de mens maar van een pub waar John Toohey graag kwam. die pub heet The Bald Faced Stag oftewel in het Nederlands is dat "het kale hert". Het bedrijf kabbelt voort totdat men wederom moest uitbreiden verhuisde ze in 1955 naar de huidige plek in Lidcombe.


In 1980 gingen ze fuseren met brouwerij Castlemaine Perkins uit Brisbane om verder te gaan als Castlemaine Tooheys. De overnames waren hier nog niet mee klaar en in 1990 nam het Nieuw-Zeelandse Lion Nathan in eerste instantie voor 50% de brouwerij groep over en de rest in 1992. In 1993 nam Lion Nathan brouwerij Hahn eveneens uit Sydney over en de productie van Hanh ging naar Lidcombe. In 2009 werd Lion Nathan zelf overgenomen door het Japanse Kirin, de nieuwe eigenaar verhuisde het hoofdkantoor van Auckland naar Sydney. In de tussentijd werden er nog een paar brouwerijen overgenomen, maar die verhalen komen nog wel een keertje. Nu is het tijd voor drie bieren van brouwerij Toohey's want meer brouwen ze er niet, wel die van Hahn maar die komen een ander keer wel.


Tooheys New is het op-één-na-oudste gebrouwen bier van de brouwerij en deze Lager bestaat sinds 1930. Maar in die tijd heette het nog Tooheys New Special omdat Lager bier in Australië nog speciaal was. In de jaren 70 kreeg het de naam Tooheys New Special Draught wat later werd afgekort tot Tooheys Draught. Maar de mensen bleven ondanks alles Tooheys New noemen en in 1988 werd dat eindelijk de officiele naam. Het bier heeft een helder gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,6%. De smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel, het is gewoon een ideale dorstlesser voor het warm tot hete weer in Australië.Tooheys Old en ja dit is de oudste en wel vanaf het begin 1869 en tot 1970 was het alleen op tap verkrijgbaar. De bierstijl is Mild en in Australië noemen ze het "dark ale" en "black ale" komt ook voor. Het is wel een mooi ezelsbruggetje met Old krijg je een bovengistende Mild en met New een ondergistende Lager. Tooheys Old heeft een helder donker roodbruine kleur en het alcoholpercentage is 4,4%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van chocolade, koffie en geroosterd mout. Trouwens bijna alle grote Australische brouwerijen hebben iets obscuurs uit het verleden gehouden tussen al dat Lager geweld.Tooheys Extra Dry oftewel afgekort tot TED en volgens bestaat het sinds 2006. Het is een zogenaamde Dry Beer wat een Lager is waarbij alle suikers bij het gistingsproces compleet zijn gefermenteerd, bij gewone Lagers/Pilseners blijft wat suiker achter. Deze smakeloze innovatie komt oorspronkelijk uit Japan en brouwerij Asahi is er verantwoordelijk voor, in Japan en Australië is het razend populair maar hier alleen kort in de jaren 90. Het bier heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,4%. De smaak is heel heel heel licht zoetigs en heeft meer van water weg, dus het gaat wel werken boven de 30 graden Celsius. 


Tooheys New kan je niet missen als je in Sydney bent en soms is het hier verkrijgbaar, dan rest nog de link en een filmpje. Link naar brouwerij TooheysReacties

Populaire posts