Bier+Randzaken = Liurai Serveja - Oost-Timor

 Liurai Serveja

Dit jaar wat exotische landen en hun bier wat makkelijk lukt met de dochterondernemingen van Guinness, ook met een Heineken dochter lukt dat heel goed. Oost-Timor dus en voor wie het nog niet weet is het een onafhankelijk land in Zuidoost-Azië. Je moet goed kijken waar het is en ik heb twee kaartjes hier onder geplaatst om een idee krijgen waar het ligt.Het is het oostelijke gedeelte van het eiland Timor, wat gedeeld wordt met Indonesië en er is ook nog een enclave in het Indonesische gedeelte. Nog een vertaling van het eiland Timor en dat betekent letterlijk "oost". Dus eigenlijk betekent de landnaam "oost-oost" een leuk geval van een tautologisch toponiem, het eerste woord tautologie betekent een combinatie van woorden die hetzelfde of bijna hetzelfde uitdrukken en die elkaar in principe kunnen vervangen. Toponiem betekent naam van een plaatsnaam. Meestal hebben rivieren deze woord combinaties en klik hier voor wat voorbeelden, het is wel in het Engels en best grappig.


Nou is de geschiedenis van Oost-Timor lang en vanaf 1515 waren de Portugezen actief en het westelijke gedeelte was Nederlands gebied vanaf 1613. In 1702 werd Portugees-Timor werd een eigen kolonie met een gouverneur. De kolonie bleef van Portugal tot 1975 behalve een Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar die onafhankelijkheid was van korte duur want in december van 1975 werd het piepjonge landje geannexeerd door Indonesië en werd het de 27ste provincie genaamd Timor-Timur, dat betekent letterlijk "oostelijk-oost". 


Zachtjes gezegd waren de Oost-Timorezen niet blij met deze bezetting en de strijd tegen Indonesië duurde 23 jaar. In 1999 werd Oost-Timor onafhankelijk, eigenlijk officieel in 2002 en de enclave Oe-Cusse Ambeno bleef ook bij het nieuwe land. Nederland is tweeënhalf keer groter dan Oost-Timor en heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Oost-Timor is het enigste Aziatische land dat in zijn geheel ten zuiden van de evenaar ligt, Indonesië wordt als enigste Aziatische land door diezelfde evenaar doorkruist. Voor ik het vergeet spreken ze er Portugees en in het Portugees heet het land Timor-Leste wat ook "oost-oost" betekent.


Valt er nog wat te zien en te doen in Oost-Timor aangezien het land  bijna geen toeristen trekt want het is nog in opbouw. Men kan er backpacken om oude Portugese forten te zien, kennis maken met de bevolking en er zijn 260 verschillende vogels te spotten. Jullie moeten weten dat het dichtbij gelegen Australië maar 650 vogelsoorten herbergt, trouwens 32 soorten zijn er endemisch en daarvan zijn er 8 alleen te vinden op Oost-Timor. Koffiedrinkers komen hier heel goed aan hun trekken want de Portugezen hebben de koffieboon hier geïntroduceerd en er is zo'n 52 duizend hectare aan koffiebomen. De hoofdstad Dili heeft wat een beetje van alles wat te bieden wat voor een toerist werkt. Maar wie hier heen gaat komt er voor de prachte stranden en om er te duiken. Dat duiken kan vlakbij Dili en op het eiland Atauro, dan zijn er nog andere duikplekken oostelijker te vinden in Oost-Timor. Ook is het de meest oostelijkste plek waar je Portugees kan eten en pittig eten zoals in de rest van Zuid-Oost Azië.Omdat dit ook een bierverhaal is heeft Oost-Timor sinds 2018 een brouwerij, ik had het er eerder over is die van Heineken. De dochtervestiging heet Heineken Timor-Leste en is te vinden een stuk buiten Dili, maar het gebied hoort wel bij die plek. Daar brouwen ze naast Heineken ook merken zoals het Indonesische Bintang, Singaporese Tiger en ABC Stout. Maar ook de extreem zware Malt Liquors van het Merk DS Strong Beer brouwen ze.

Malt Liquor is een bierstijl van origine uit Amerika wat is ontstaan is in de Tweede Wereldoorlog wegens tekort aan grondstoffen. Dit zijn ondergistende bieren die met weinig hop wordt gebrouwen maar er wordt wel extra suiker aan toegevoegd. Deze extra suikers worden omgezet in extra alcohol vandaar de hoge alcoholpercentages en vooral met het merk DS Strong Beer. Je moet deze bieren als een goedkope vervanger van sterke drank en wijn. Hoe ze smaken weet ik niet maar zullen erg zoet zijn en een aanslag op je nieren geven. Er is een website en om daar te komen kan je hier klikken. Behalve in Oost-Timor kom je dit merk tegen door geheel Zuid-Oost Azië.


Nou brouwen ze nog een Malt Liquor en kan gezien worden als het eerste echte Oost-Timorese biermerk waar de bevolking best trots op is. Het bier is vernoemd naar hoe ze een lokale heerser noemen, een Liurai en de hoofddeksel van de heerser kan je zien in de artwork. De huidige Liurai is tegenwoordig een soort van traditionele heerser met geen macht maar heeft nog respect. Omdat ze trots op zijn komt omdat er lokaal geteelde cassave gebruiken bij het brouwen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,8% en de kleur is helder ambergoud. De smaak is zacht licht bitter maar zeker zoet en heeft tonen van cassave en dat lijkt qua smaak op aardappel plus een beetje branderige alcohol. Eigenlijk heeft het iets van vodka in biervorm weg. Voor ik het vergeet het woord "serveja" is de Oost-Timorese verbastering van het Portugese woord "cerveja" wat bier betekent.


Er is geen goeie website alleen deze als je hier klikt begrijp je het wel maar ik plaats wel een filmpje over Oost-Timor. 
Reacties

Populaire posts