Bier+Randzaken = Theresianer Vienna - Italië

 Theresianer Vienna


Dit keer een Italiaanse brouwerij die er alles aandoet om er zo klassiek uit te zien en ik heb bieren van ze ooit mogen drinken tijdens een vakantie in Italië. Eerst de naam van de brouwerij en Italiaanser kan niet, namelijk Theresianer Antica Birreria di Trieste vrij vertaald Theresianer de oude brouwerij van Triëst. Deze stad wordt bijna omringd door Slovenië en Kroatië is niet ver weg en op twee uur rijden ben je in Oostenrijk. 


Dit is nou zo'n plek waar culturen samenkomen en dan bedoel ik de Romaanse, Germaanse en Slavische wereld. Triëst is gesticht door de Romeinen, toen kwamen de Germaanse volksverhuizers en dat waren de Longobarden eerst en daarna de Franken en ook wat Slavische volkeren druppelden ook het gebied binnen. In 1328 werd Triëst onderdeel van Oostenrijk voor meer dan vijf eeuwen en zo komt het dat de stad er Oostenrijks uitziet. Triëst was ook de belangrijkste havenstad van het Oostenrijks-Hongaars keizerrijk. Er werd Duits gesproken want dat was de ambtstaal en Italiaans ook maar het dialect van Triëst doorspekt van Venetiaans Italiaans en Friuliaans een Slavische taal met Duitse invloed. Wenen aan Zee wat de bijnaam van Triëst is werd na de Eerste Wereldoorlog Italiaans en hier stond de bevolking ook achter.


De brouwerij gebruikt als oprichtingsjaar 1766 want Oostenrijkers houden van bier en dus brouwden ze het in Triëst ook. Die brouwerij stond in de wijk Borgo Teresiano de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia die liet die wijk bouwen en is naar haar vernoemd. Die brouwerij is er niet meer maar je kan er leuk wandelen langs het kanaal en het centrum is vlakbij. Nog een bijnaam van Triëst is "de koffie hoofdstad van Italië" en koffiebrander Hausbrandt heeft ook zijn roots in Triëst en wie een beetje oplet in de supermarkt of speciaalzaak kan een pak koffie van ze vinden. Het bedrijf bestaat sinds 1892 maar heeft een moderne fabriek een behoorlijk stuk buiten Triëst en daarvoor vervolgt het verhaal in het dorp Nervesa della Battaglia. Met behoorlijk ver bedoel ik zo'n 151 km mee en daarvoor kan je op de kaart hieronder kijken waar het ligt.


Hausbrandt dat hierheen is verhuist besloot ook een brouwerij te openen in 2000 met die prachtige naam ter ere van die oude brouwerij uit Triëst. De bieren die ze brouwen hebben te maken met bierstijlen uit vooral Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk met tegenwoordig hier en daar een moderniteit. Het logo siert de vuurtoren van Triëst en die adelaar symboliseert de Oostenrijkse tijd. Ook is er een klein rood-wit-rood vlaggetje wat de kleuren zijn van Triëst. Dus veel Triëst op het artwork maar alles is ver van Triëst, dus laat ik vier bieren van ze behandelen.Theresianer Wit en dit is een Belgische Witbier vandaar het Nederlandse woord. Het heeft een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is troebel geel. De smaak is licht zoet bitter met een droog maar verfrissend einde. Het heeft tonen van sinaasappel, wat banaan en een beetje koriander.

 

Theresianer Premium Pils heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrus en karamel. Deze Pilsener zal niet misstaan in een land als Duitsland en goed voorbeeld van het "Germaanse" verleden van deze ver van Triëst verwijderde brouwerij.Theresianer Bock is ook zo'n mooie bierstijl die in Duitsland is ontstaan en in Nederland een bier voor de herfst is. Veel Italiaanse brouwerijen hebben een Bockbier in hun programma tevens ook de zwaardere Dubbelbock. Het alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is helder bruinrood. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, wat geroosterd mout en beetje gedroogd fruit.Theresianer Vienna en dat is de in Wenen ontstane ondergistende bierstijl. De van oorsprong Oostenrijkse amberkleurige tegenhanger van Pilsener die bijna in Oostenrijk verloren is gegaan, maar in Italië heeft elke brouwerij wel een Vienna in hun portfolio net als met die Bockbieren. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,3% en de kleur is helder amber. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel en licht geroosterd mout.


Dit is weer eens een andere manier van een brouwerij te laten heropleven, normaal is het in de stad of iets in de buurt van herkomst. Maar zo kan het ook en volgt nog de link en een filmpje over Triëst. Theresianer Antica Birreria di Trieste

Reacties

Populaire posts