Bier+Randzaken = Guinness Chocolate Stout - Kameroen

 Guinness Chocolate Stout


Het 7de Guinness verhaal van het jaar en terug in West-Afrika maar sommige plaatsen Kameroen in Centraal-Afrika, in ieder geval het ligt op een kruispunt van culturen. Het wordt ook wel Afrika in het klein genoemd omdat zo'n beetje alle Afrikaanse klimaten te vinden zijn, woestijnen, bergen, savannes, regenwouden en stranden. De dominantste religies van Afrika komen er voor, christendom in het zuiden en islam in het noorden, dan mag ik de animistische godsdiensten niet vergeten. De twee meest gesproken talen van het continent zijn er officieel namelijk Frans en Engels plus een tig aantal inheemse talen. Ze hebben een president sinds 1982 die elke verkiezing wint en toch wordt Paul Biya niet als een dictator gezien maar als iemand die ondemocratisch graag aan de macht blijft door met voormalig moederland Frankrijk aan te pappen. Onder Biya was Kameroen lang een stabiel land maar de Engelssprekende Kameroeners voelen zich achtergesteld en zijn hem zat en proberen een eigen land te krijgen. Kijken hoe dat weer gaat en hebben jullie nu een idee hoe Kameroen in elkaar zit.


Voor de Eerste Wereldoorlog was Kameroen een Duitse kolonie maar het verlies in die oorlog werd Kameroen opgesplitst in tweeën, 80% ging naar Frankrijk en de rest naar de Britten. Via Brits-Kameroen werd er Guinness geïmporteerd want dat was in die tijd één van de grootste brouwerijen van de wereld. In 1960 werd het Franse gedeelte onafhankelijk en het Britse gedeelte kon kiezen aansluiting met Nigeria of aansluiting met onafhankelijk Kameroen. Het noorden koos voor Nigeria en het zuiden koos voor Kameroen. Ze voelden zich een kolonie in een kolonie en dus achtergesteld wat nu eigenlijk ook nog geldt. 
Guinness besloot in 1967 een distributiecentrum te openen in de stad Limbe wat deel was van Brits-Kameroen, ook besloten ze een brouwerij te bouwen in Douala in 1969. Douala is een havenstad en de belangrijkste economische stad van het land. Maar het is niet de hoofdstad dat is Yaoundé. De brouwerij was in 1970 operationeel en de Guinness bieren vonden zo makkelijker hun weg in Kameroen, het is een stuk goedkoper dan die lange bootreizen vanuit Ierland. Voor Guinness of beter ik moet zeggen Diageo is op dit moment Kameroen hun vijfde markt en de tweede in Afrika na Nigeria. 


Het belangrijkste Guinness merk van Cameroon is de Guinness Foreign Export Stout uiteraard. De Kameroense variant wordt ook sinds een paar jaar met de Afrikaanse graansoort sorghum gebrouwen, dit is te doen om de kosten van import te verminderen en hebben Kameroense boeren meer werk. Net als in Nigeria heeft dit bier een alcoholpercentage van 7,5% en uiteraard de kleur is pikzwart. De smaak is zoet bitter met een goed verborgen zuurtje met tonen van gebrande mout, chocolade, koffie en karamel. Ik heb dit bier mogen proeven toen ik het tegen kwam in een Afrikaanse winkel in Den Haag aan het Spui.


Net als in Nigeria hebben ze voor degene die ook van Guinness willen genieten een wat mildere variant en dat is namelijk Guinness Smooth. Met een alcoholpercentage 5% smaakt dit pikzwarte bier wat zachter, moet er bij zeggen dat de Nigeriaanse variant 6% zwaar is. De smaak is licht zoet bitter met een licht zuurtje, de tonen zijn geroosterd mout, chocolade en een beetje zurig fruit.



Guinness Chocolate Stout is er speciaal voor Kameroen maar is het resultaat van geëxperimenteer van de Guinness Open Gate Brewery in Dublin binnen de muren van de St. James's Gate Brewery. Dit zijproject is een plek om iets nieuws uit te proberen in een omgeving dat fungeert als een café-restaurant met werkende microbrouwerij. Eens in de zoveel tijd is er een nieuw bier en degene die aanslaat wordt commercieel uitgebracht. Dus ook Guinness Chocolate Stout met als bijzonderheid dat het nu ook wordt gebrouwen in Kameroen en nergens nog anders in Afrika zoals dat met Guinness Smooth gebeurt. In ieder geval heeft het bier een alcoholpercentage 5% en met ook hier weer die pikzwarte kleur. De smaak is redelijk zoet bitter met tonen van geroosterd mout, koffie en ondanks de naam wat vaags aan chocolade.


Dus best een verassende bier ontwikkeling voor een land als dit en Diageo durft het zelfs aan om een whiskey te stoken met het Guinness logo. Als het enigszins aanslaat zullen ze het ook wel proberen in ander Afrikaanse landen. De link stelt niet zoveel voor maar als je hier klikt kunnen jullie zelf oordelen en als filmpje een nieuwsbericht over het 50 jarig bestaan van Guinness in Kameroen. 



 

Reacties

Populaire posts