Bier+Randzaken = Arran Blonde - Schotland

 Arran Blonde


Brex-beer-it-thema deel 60 en dit keer is een Schots raadsgebied aan de beurt namelijk North Ayrshire. East Ayrshire (link) had ik begin dit jaar gedaan en dat is het overloopgebied van Glasgow dat naar het zuiden landelijker wordt. North Ayrshire is te vinden in het westen van de Central Lowlands, hier is het landelijkst aangezien de grootste Schotse steden in deze regio zijn gelegen. North Ayrshire ligt dus op het eiland Groot-Brittannië en voor de kust liggen wat kleine eilandjes en ook het grote eiland Arran, deze horen ook bij raadsgebied.


North Ayrshire heeft geen vlag die ik kan tonen want niet elk raadsgebied heeft er één. Als je twee keer North Ayrshire neemt is ongeveer even groot ls de provincie Zeeland. Qua inwoners zijn het er ongeveer 135 duizend. Voor 1973 vormden East Ayrshire, North Ayrshire en South Ayrshire één geheel en het eiland Arran hoorde bij Bute wat nu bij Argyll & Bute hoort. De Schotten hebben vaker hun subdivisies opnieuw ingedeeld en ik laat jullie zien wat er te beleven valt.


Allereerst het North Ayrshire gedeelte zelf waar we in het noorden van het raadsgebied het natuurgebied Clyde Muirshiel vinden. Het is een landelijk gebied met gemarkeerde wandel- en fietspaden, buitenactiviteiten bij de meren en kust kunnen worden gedaan en tenslotte zijn er
ruïnes van een gotische kerk. Buiten het natuurgebied moet North Ayrshire het hebben van de dramatisch kustlandschap, lange zandstranden en glooiende heuvels er tussenin. Het kustwater heet de Firth of Clyde en is eigenlijk een estuarium van de rivier Clyde met de eilanden die bij North Ayrshire horen. 


The Cumbreas zijn een groep eilanden maar Little Cumbrae en Great Cumbrea zijn het interessantst. Little Cumbrea is onbewoond al een tijdje maar staat een ruïne van een klein kasteeltje. Het klimaat is er ruig en het landschap rotsig in tegenstelling tot grote broer Great Cumbrea wat groen en vruchtbaar is. Op het eiland is er één dorp te vinden en het heet Millport met ongeveer 1300 inwoners. Toeristen komen hierheen voor de natuur en de kleinste kathedraal van Schotland, genaamd Cathedral of The Isles and Collegiate Church of the Holy SpiritDe parel van North Ayrshire is wel het eiland Arran en om hier te komen moet men de veerboot nemen van Androssan een plaatsje vlakbij de hoofdstad van North Ayrshire, het stadje Irvine. De veerboot komt aan in het plaatsje Brodick en vanuit hier kan men eiland ontdekken. Het noorden is bergachtig en langzaam naar het zuiden wordt vlakker. Er zijn meren, kastelen, prehistorische vindplaatsen, Schotse typische plaatsjes en daarom is de bijnaam van Arran Schotland in het klein. Ook kan een whisky distilleerderij niet ontbreken en ze hebben er twee. Eentje helemaal in het noorden en de ander helemaal in het zuiden. Maar ik ga voor het bier en het eiland telt er eentje. In ieder geval toeristen weten het eiland te vinden voor een vakantie. 


Het raadsgebied is nogal karig op biergebied met twee brouwerijen in Irvine op het vasteland genaamd Coast Ales. Helaas is de informatie te summier dus die valt af en daarvoor blijven we op Arran. Brouwerij Isle of Arran bestaat sinds 2000 en is te vinden in het Cladach niet ver van Brodick waar de veerboot aanmeert. De brouwerij is te vinden aan de voet van de Goatfell, een berg van 874 meter hoog. De berg is te beklimmen trouwens en met een heldere zomerdag kan men vanaf te top Noord-Ierland zien liggen. Als ik toch nog wat toeristische dingen aan het vertellen ben dan doe ik Brodick Castle erbij wat in de zomermaanden te bezoeken is. Tot 2020 stond het kasteel op het Schotse biljet van £20 dus dat wil wel wat zeggen. Verder met de brouwerij en in de loop van tijd ging van ups en downs en weer ups. In 2008 was het kantje boord en werd de brouwerij bedreigd door liquidatie. Met nieuwe eigenaars doen ze het weer goed en werden de nodige prijzen gewonnen voor hun brouwsels. Laat ik twee van bieren behandelen.


Arran Dark is ondanks zijn naam niet zwart of donkerbruin van kleur maar amberkleurig. De bierstijl is Bitter. Het heeft een alcoholpercentage van 4.3% en dus een helder amber kleurtje. De smaak is redelijk zoet bitter met een droog einde, tonen van citroen, karamel en iets van chocolade.Arran Blonde en deze heb ik ooit mogen proeven en dit bier is een Golden Ale. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van karamel, citrus, wat vlierbloesem en heel lichtjes banaan. Voor ik het vergeet het alcoholpercentage is 5% de kleur is helder goudkleurig.


Dat was een verhaal over North Ayrshire met het eiland Arran in een hoofdrol. Volgt nog de link en een filmpje. Het volgende verhaal is ook in Schotland.

Reacties

Populaire posts