Bier+Randzaken = Eisenbahn Oktoberfest - Brazilië

 Eisenbahn Oktoberfest


Elk jaar schrijf ik wel iets over Oktoberfest het gigantische feest wat elk jaar in München wordt gehouden sinds 1810. Wat ooit begon als huwelijksfeest van kroonprins en latere koning van Beieren Lodewijk met prinses Therese van Saksen-Hildburghausen op 12 oktober 1810. Wie die verhalen wilt lezen kan Oktoberfest in de zoekbalk typen om ze te lezen. Maar aangezien er maar zes merken uit München de term Oktoberfestbier mag gebruiken en daarbuiten heet het Festbier en vooral Märzen, want de naam is geografisch beschermd in Europa. Behalve daarbuiten daar wordt het gebruikt als schering en inslag maar daar over later meer, nu eerst de bierstijl die ook zo heet. 


Oktoberfestbier is een ondergistende bierstijl wat ook de Pilsener is maar net een beetje anders. In ieder geval zijn ze wat zwaarder en wel rond de rond 5,5% tot 6,5%. Het wordt gebrouwen in maart en wordt pas eind september aangeslagen. Aanvankelijk was de keur helder amber maar dat is in de loop van de tijd helder goudkleurig geworden. Buiten München zijn er nog amberkleurige varianten en dat is Märzen en zijn ze helder goudkleurig dan heten ze Festbier. In Oostenrijk brouwen ze ook Märzen maar daar zijn ze goud- en amberkleurig. Daarbuiten en vooral in Noord-Amerika moet deze bierstijl iets meer van het hop hebben, maar overal gezien wordt de bierstijl aardig gevolgd en ook in Brazilië. 


Voor ik over bier ga hebben eerst wat over Duitse diaspora, wat gemeenschappen van Duitsers zijn buiten Duitsland. Die enigszins hun cultuur hebben behouden en in sommige gevallen hun taal. Voor de Duitse migratiegolven van de 18de eeuw die door omstandigheden in de Verenigde Staten en Canada terechtkwamen om een beter leven te zoeken. Deze namen hun voedsel, tradities, gebruiken en cultuur mee al hebben door de Wereldoorlogen hun namen veramerikaniseerd verloochen ze het niet helemaal. In Canada hebben zo'n 3,2 miljoen Canadezen een Duitse achtergrond en in de Verenigde Staten is dat zo'n 51 miljoen. Hotdogs en hamburgers zijn uit Duitsland afkomstig en alle grote biermerken zoals Budweiser, Miller en Coors zijn van Duitse origine. 


Ook waren er migratiegolven naar Brazilië en vooral naar het zuiden van het land waar ze zelfs hun huizen in traditionele Duitse vakwerkgebouwen neerzette en plaatsen met een Duitstalige naam gaven waarvan sommige een Portugeestalig variant hebben gekregen. Dit kwam de Braziliaanse regering op zich mooi uit want die zuidelijke Braziliaanse staten was het binnenland dunbevolkt, gebieden waar ook Argentinië en Uruguay op aasden. Tevens hadden de Duitsers aardig wat kennis op landbouwgebied om het de moeite waard te maken. Het zuiden van Brazilië heeft een warm zeeklimaat waar de zomers lang warm zijn en in de winter rijkt het de tien graden. Hier kan een Duitse immigrant wel goed overleven en zo'n 12 miljoen Brazilianen hebben een Duits achtergrond. Met Duits bedoel ik ook immigranten uit Oostenrijk, Hongarije en gevluchte Joden. De Duitse taal zijn ze wel kwijt geraakt maar de gebruiken zijn er nog.


Zo ook dat de Duitse Brazilianen ze weer Oktoberfest gaan vieren en de eerste was 1978 in de stad Itaparanga in de staat Santa Catarina. Een stadje vlakbij Argentinië en bevolkt door Duitsers in 1920 en heette eerst Altkolonie. In de stad Blumenau met ongeveer 316 duizend inwoners en gesticht door Duitsers heeft sinds 1983 een Oktoberfest wat is uit gegroeid tot de 
op een na grootste Oktoberfest ter wereld. In de zuidelijkste staat Rio Grande do Sul wordt in diverse plaatsen een Oktoberfest georganiseerd maar de grootste is in de stad Santa Cruz do Sul, ook sinds 1984. Ten noorden van Santa Catarina ligt de staat Paraná en daar viereb ze in diverse plaatsen ook Oktoberfest met als grootste in het stadje Marechal Cândido Rondon nabij de grens met Paraguay. Maar in andere Braziliaanse steden wordt het ook gehouden waarvan die van São Paulo waar ze originele Münchener bieren tappen. 


Al die feesten komen grote getale mensen op af om een leuk feestje te hebben met optochten, muziek, miss Oktoberfest wedstrijden, eten en drinken en sommige duren wel twee weken. Al die plaatjes die ik heb geplaatst met die vrolijke en uitbundige mensen zijn Braziliaans en is goed te zien dat de klederdracht ook is meegekomen met de grote glazen. Het is wel dat het Oktoberfest echt iets van München is maar door vele Duitsers in diaspora is omarmd als iets Duits wat mooi uitkomt om je afkomst niet te verloochenen. Daar hoort dus Oktoberfestbier bij en wel Braziliaanse Oktoberfestbieren, ik heb een voorbeeld uit Blumenau voor jullie.Brouwerij Eisenbahn en Duitser kan niet met zo'n naam en dat betekent letterlijk "spoorbaan". Dat komt doordat de brouwerij naast een oud stationsgebouw in Blumenau te vinden is en dat sinds 2002, het jaar dat ze zijn opgericht. De oprichter was Juliano Mendes die aan de Harvard University administratie en management had gestudeerd en zodoende ook een brouwerij uit grond heeft gestampt. Binnen zes jaar was het bedrijf zo gegroeid dat brouwerij Schincariol uit Itu en dat ligt in de staat São Paulo de brouwerij in 2008 overnam. Zelf werden ze overgenomen door het Japanse Kirin van 2012 tot 2017 en daarna kocht Heineken de boel. 


Eisenbahn Oktoberfest bestaat sinds 2008 en wat tevens het jaar van de overname is. Nou wordt dit bier alleen voor het Oktoberfest van Blumenau gebrouwen en er blijft genoeg over om op fles af te vullen. Trouwens elk Eisenbahn bier heeft een locomotief om het spoorweg-thema uit te beelden en met dit bier siert ook de Duitse kleuren en die ruiten hebben ze weer van de Beierse vlag, want dat was met oude etiket enigszins het geval en beide zijn hier onder te zien.

 

Eisenbahn Okterfest heeft een alcoholpercentage van 5,5 % en de kleur is helder amber. Met deze Braziliaanse variatie komen ze goed in de buurt. De smaak is zoet bitter en heeft tonen van karamel en iets van licht geroosterd mout. Aangezien heb dit bier nog niet heb mogen proeven maak ik uit de beoordeling op Ratebeer dat het niet zou misstaan op het originele Oktoberfest van München. Ook worden alle bieren van brouwerij worden volgens het Duitse Reinheitsgebot, dus alleen water, gerst en hop.


Dat was Oktoberfest in Brazillië en volgend jaar zie ik wel weer wat ik doe, maar er volgt nog een link die best beroerd is en alleen in Portugees plus een filmpje. Link naar brouwerij Eisenbahn

Reacties

Populaire posts