Bier+Randzaken = Tusker Lager - Kenia

 Tusker Kenia


Het is weer tijd voor een Diageo oftewel Guinness verhaal en dit keer zijn we in Kenia. Hier bezitten ze East African Breweries sinds 2000 maar voor we in dat jaar zijn ga ik naar het begin. Britse kolonisten George en Charles Hurst begonnen in 1922 te Nairobi de hoofdstad van het toenmalige Brits-Oost-Afrika en na 1920 heette die kolonie trouwens Kolonie en Protectoraat Kenia. De brouwerij was nog niet in bedrijf in het eerste jaar en bier volgde pas in 1923.


Alleen medeoprichter George Hurst maakte het niet meer mee want een olifantenjacht liep dodelijk voor hem af. Broer Charles besloot ter nagedachtenis van hem om het bier "Tusker" te noemen. Tusker betekent slagtand en met dat voorval komt de naam nogal morbide over, had George maar niet op een olifant moeten jagen. Zo meteen ga ik verder met het bier. De naam van de brouwerij was Kenya Breweries en het begin was wat lastig namelijk ze gebruikte aanvankelijk moutextracten wat de smaak matig maakte, met komst van echt mout werd dat verholpen. 


De volgende stap werd gezet in 1935 met de overname van Tanganyika Breweries te Dar es Salaam uit het huidige Tanzania. Tanganyika is de oude naam het "tan" gedeelte van de landsnaam, "zan" bedoelen ze het eiland Zanzibar mee. Vanaf dan ging het overkoepelende bedrijf East African Breweries heten en over die Tanzaniaanse brouwerij heb ik een tijd geleden wat geschreven, klik hier voor dat verhaal. Maar moet erbij zeggen dat ik niet helemaal goed heb geschreven en zal dat in de toekomst overnieuw doen. 


In 1959 werd uitgebreid met het overnemen van Uganda Breweries te Kampala, houd deze blog in de gaten over een verhaal van die brouwerij. Met samengaan van Tanganyika en Zanzibar in Tanzania werd ook die brouwerijnaam veranderd in Tanzania Breweries wat ze gepaster leek. In 1966 overleed Charles Hurst en niet door een olifant waaraan weet ik niet maar het gebeurde in Groot-Brittannië. 


We springen we naar eind jaren 90 een bieroorlog uitbrak met South African Breweries want East African Breweries had een monopolie in die regio. In 2000 verkreeg Diageo 50% aandelen en de oorlog eindigde in 2002 maar de strijd was niet helemaal. South African Breweries verkreeg Kenya Breweries en Tanzania Breweries voor 80% en East African Breweries kreeg de rest. Tanzania Breweries werd gesplitst in 2004 en East African Breweries  noemde die tak Serengeti Breweries vernoemd naar het wereldberoemde natuurpark. Kenia werd ook weer teruggewonnen met alle aandelen van Kenya Breweries te verkrijgen. South African Breweries werd in 1999 SABMiller en vervolgens opgeslokt door AB Inbev in 2106 
na even de tweede brouwerij te wereld te zijn geweest.

Uiteindelijk heeft East African Breweries met behulp van Diageo toch weer een aardig aandeel in de biermarkten van Kenia, Tanzania, Oeganda maar ook jongste land ter wereld Zuid-Soedan waar ze een drankimport bedrijf hebben opgericht. Ooit was er een brouwerij genaamd South Sudan Beverages van 2009 tot 2016 actief en het was bezit en opgericht door SABMiller. Toch sloten ze het omdat er nooit geld was en het importeren van grondstoffen was te ingewikkeld plus een burgeroorlog. De enige grondstof uit Zuid-Soedan is het water uit de Witte Nijl. Hopelijk stabiliseert het nog eens aldaar en is misschien de brouwerij nog te gebruiken om eigen lokaal gebrouwen bier die men kan drinken. Bovendien Zuid-Soedan grenst aan Oeganda en op hun beurt grenst aan Kenia en met een goede verbinding  kan East African Breweries via Diageo een brouwpoging wagen. Na de geschiedenis zal ik uiteraard als eerst de lokale Guinness Foreign Export Stout behandelen en twee Keniaanse Lager merken.


Guinness Foreign Export Stout Oost-Afrikaanse versie is pikzwart en verschilt met het alcoholpercentage, want Oost-Afrika is het 6,5% en aan de andere kant is het 7,5%. Door de 1% smaakt het net ietsjes minder maar het nog steeds droog bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade en wat fruitigheid. Het verschil met de smaak is dat er wat meer zoetigheid waarneembaar is. 



White Cap Lager bestaat sinds 1950 en is vernoemd naar de top van Mount Kenya, de tweede berg van Afrika met een hoogte van 5199 meter. Één van de weinige plekken nabij de evenaar waar sneeuw te vinden is, alhoewel heeft er meer gelegen want door de opwarming van het klimaat is er aardig wat gesmolten. Het bier heeft een heldere gouden kleur met een alcoholpercentage van 4,2%. De smaak is licht droog bitter met een toefje zoetheid, lichte tonen van citroen en zoete maïs. Geloof me dat dit bier zijn werk goed doet in het warme Oost-Afrikaanse klimaat.



Tusker en wie het onthouden heeft is dit bier er sinds 1923 en heeft ook een motto. Deze luidt als volgt 
"Bia yangu, Nchi yangu" en is Swahili en betekent "Mijn bier, mijn land. Tusker heeft langzaam Oost-Afrika veroverd en is het meest verkochte Afrikaanse bier van Diageo. Als we de Afrikaanse Guinness Foreign Export Stout versies even buiten beschouwing laten want dat is van Ierse origine. Tusker begon nogal smakeloos in het begin en langzaam verbetert en de Kenianen beschouwt het merk als een nationale trots. Het bier heeft een alcoholpercentage is 4,2% en de kleur is goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel en zoetigheid. Met geluk kan je Tusker vinden in Nederland en wie goed Googled zal het zeker wel vinden.


Van Tusker en White Cap zijn nog andere varianten die je op website kan zien naast nog andere bieren. Dit was Diageo met zijn Guinness in Kenia en volgt nog de link en een filmpje.







Reacties

Populaire posts