Bier+Randzaken (extra verhaal) = Lech Pils - Polen

 Lech Pils


Extra verhaaltje omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Polen voor het echie. Voor dit soort verhalen behandel ik iets van een wat grotere commerciële brouwerij. De brouwgroep Kompania Piwowarska wat eigendom is van het Japanse Asahi en bestaat uit drie brouwerijen, ja dat logo kan spannender.


Die brouwerijen zijn Tyskie Browary Książęce uit Tychy en bestaat sinds 1629. De naam in het Nederlands betekent Prinselijke brouwerij Tychy. De tweede is brouwerij Dojlidy uit Białystok en is bekend van het merk Żubr wat wisent/Europese bizon betekent. Deze brouwerij bestaat sinds 1768 en trouwens heb ik al eens wat over Kompania Piwowarska geschreven, klik hier voordat verhaal. Tenslotte de derde brouwerij is Lech Browary Wielkopolski uit Poznan is de jongste en bestaat sinds 1975. 


Maar eerst de naam vertalen en uitleggen voor het geval als je bieren gaat kopen in de lokale Poolse buurtsuper. Lech Browary Wielkopolski betekent zoiets als Lech brouwerijen Groot-Polen. Lech is een mythisch figuur die twee broers had met de namen Čech en Rus, Ze gingen samen jagen maar gingen elk achter een verschillend dier aan en zodoende belande Rus in het oosten. Čech ging naar het westen en bleef daar hangen en Lech trok naar het noorden. Daar zag hij een grote witte arend die zijn nest beschermde en vond Lech dat het een perfecte plek om te vestigen. Die plek noemde hij Gniezno wat Pools is voor nest. Ik denk dat jullie al door hebben dat de mythische drie broers de oprichters zijn van drie Slavische volkeren, Polen, Tsjechen en Russen. Gniezno is trouwens een echte stad vlakbij Poznan.Brouwerijen Groot-Polen slaat op het feit dat de communistische Poolse regering als ik het goed heb 16 brouwerijen samenvoegde wat uit eindelijk Lech Browary Wielkopolski ging heten in 1993. Al die brouwerijen kwamen uit steden van Groot-Polen en dat is een Poolse provincie en dat is dus Wielkopolski. In ieder geval was de nieuwe brouwerij bij opening in 1980 het nieuwste van het nieuwste en heel groots aangepakt. Het oprichtingsjaar is 1975 maar duurde vijf jaar voor het bier eruit rolde en de zestien brouwerijen sloten. De brouwerij was zo nieuw dat andere brouwerijen in Polen personeel erheen stuurden om moderne brouwtechnieken te leren. Vanaf 1982 besloten ze hun bieren naar het mythische figuur Lech te vernoemen. Maar voor ik het vergeet dat de eerste naam van de brouwerij Wielkopolskie Zakłady Piwowarsko-Słodniczych was. Dit alles betekent "Brouwerij en Mouterrij van Groot-Polen".


Het IJzeren Gordijn viel in 1989 in Polen en het communisme werd vervangen door het westerse kapitalisme maar de Poolse regering had kort toch een communistisch truukje. De brouwerij werd genationaliseerd in 1992 en de naam werd veranderd wat ik een alinea hierboven al over gehad, dit duurde een jaar. Toen werd een kapitalistisch truukje uitgehaald en werd de brouwerij geprivatiseerd om vervolgens in 1996 gekocht te worden door South African Breweries tegelijk met Tyskie Browary Książęce. In 1999 is Kompania Piwowarska een feit en dan moet nog brouwerij Dojlidy erbij komen wat in 2003 ging gebeuren.


Verder met Lech en als je het logo hierboven bekijkt zien jullie het oprichtingsjaar 1895 en zit ik net te vertellen dat het 1975 is. Ze hebben de grootste van die 16 brouwerijen gekozen met dat oprichtingsjaar. Dat was brouwerij Hugger en Poznan was in die tijd Duits, Posen was de Duitse naam van de stad. Van die brouwerij hebben ze een groot winkelcentrum van gemaakt, genaamd Stary Browar voor het nodige winkelplezier. Na dat allemaal gehad hebben komt de titel van het verhaal.


Lech Pils is het tweede merk van de brouwerij en bestaat sinds 1982. Eigenlijk bedoeld voor de mensen van de provincie Groot-Polen want Lech Premium is het belangrijkste merk uit Poznan. Dat bier heb ik al eens kort behandeld in een bierverhaal uit 2016 en kom je in elke Nederlandse Poolse buurtsuper tegen. Lech Pils kan je ook wel tegenkomen in Nederlandse  Poolse buurtsuper maar niet zo vaak. De Pilsener heeft een alcoholpercentage van 5,5% en dat maakt het een Lager met een heldere gouden kleur. De smaak is redelijk zoet bittere  smaak met enkele tonen karamel  met grassig arome.


Dit was 
Lech Browary Wielkopolski en de volgende bierverhalen met het voetbal negerend thema komt zeer snel. Klik hier voor de link en tenslotte nog een filmpje over Lech Premium, dan komt het bier toch voor. Reacties

Populaire posts