Bier+Randzaken = Fizzin Pineapple - Qatar

Fizzin Pineapple

De derde wedstrijd tijdens het wereldkampioenschap voetbal is tegen het gastland Qatar. Op biergebied is het logischerwijs erg waardeloos en de titel van het verhaal met het plaatje spreekt voor zich zelf. Er zijn vier mogelijkheden om aan bier te komen in Qatar en zal de vier opties even uitleggen. Hotels en horeca zoals restaurants en bars met een licentie. Voorbij de douane op het Hamad International Airport en dan is het vooral luxe sterke drank.


Qatar Distribution Company is de vierde optie en bedoeld voor niet-moslim expats die kunnen hier terecht om hun drank en varkensvlees te kopen. Wel zijn er vier eisen en dan mag de expat een licentie aanvragen om drank te kopen in Qatar. 
 • De aanvrager mag geen burger zijn van de volgende landen: Qatar, Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Koeweit en Saoedi-Arabië.
 • 21 jaar en ouder zijn.
 • Een basissalaris verdienen van ten minste 3000 Qatarese rial (778,26 euro) exclusief alle toelagen.
 • Qatarese verblijfsvergunning moet meer dan twee maanden geldig zijn.
Als je aan het hierboven voldoet komen er nog wat meer eisen om de aanvraag te finaliseren. Als ik toch bezig ben zal ik ze vermelden.
 • Toestemmingsbrief niet meer dan drie maanden oud en in het Engels van je Qatarese werkgever met uiteenzetting van je salaris en arbeidsovereenkomsten.
 • Qatarese verblijfsvergunning alweer tonen.
 • Qatar Distribution Company aanvraagformulier invullen.
 • Gratis huisvesting van de werkgever moet als een toelage gezien worden.
 • Het betalen van de licentie en voor het eerste jaar zijn de kosten 150 Qatarese rial (38,90 euro). Meerjarige licenties kunnen ook maar dat wordt duurder. 

Heb je eindelijk de licentie dan moet je aan wat regels houden en die ga ik ook vertellen want ze zijn erg streng in Qatar als je er niet aanhoud.
 • De licentie is alleen voor persoonlijk gebruik
 • Aankopen moeten gelijk naar de woning van de licentiehouder gebracht worden en aan het zicht van het publiek onttrokken worden tijdens het vervoer.
 • Aankopen moeten vervoerd worden in dezelfde auto waar de licentiehouder is mee gekomen, dus ook als er een taxi is genomen.
 • Aankopen mogen alleen thuis genuttigd worden.
 • Aankopen mogen niet worden weggeven of door worden verkocht.
 • De licentie dient altijd mee te worden genomen.
 • Alleen licentiehouders mogen de Qatar Distribution Company betreden.
 • Varkensvlees mogen alleen niet-moslims kopen.
 • Wie zich hier niet aanhoudt wordt zonder pardon de licentie ingetrokken en eventueel gemeld aan de autoriteiten per geval.
Wel moet je online of telefonisch aanmelden wanneer je langs komt. Er is maar één locatie van Qatar Distribution Company op een onaantrekkelijke plek ergens in Doha. Tijdens het WK Voetbal is er een tijdelijke vijfde mogelijkheid om een biertje te drinken en dat is bij een FIFA fanzone en in het stadion. Daarvoor moet wel de portemonnee getrokken worden want het zal ongeveer 45 Qatarese rial (11,67 euro) kosten. Voor dit verhaal houd ik het bij alcoholvrij of alcoholarm bier en alle landen komen voorbij die zich hebben gekwalificeerd, de kwalificatie is de volgorde. Normaal doe ik geen alcohol loze brouwsels maar het is Qatar en krijgen jullie er gelijk 32.


Qatar heeft een heuse alcoholvrije bierbrouwerij met de naam Qatarat Fizzin (2022) uit Doha en de jongste in dit verhaal. Ze doen alles met fruit want dan heeft het alcoholvrije bier een acceptable smaak, ik kies voor de ananas variant genaamd Fizzin Pineapple. 


Duitsland heeft met het Oost-Friese Friesisches Brauhaus uit Jever (1848) een behoorlijk goed smakende alcoholvrij bier met Jever Fun dat nog eens fun is om te drinken als bewust onbeschonken bestuurder.


Denemarken en de grootste brouwer Carlsberg uit Kopenhagen houdt het op 0,5% want in Denemarken geldt dat als alcoholvrij. Nordic Pilsner is een nogal misleidende naam maar in Denemarken heet het Gylden Bryg oftewel het "Gouden Brouwsel" wat beter overkomt.  


Brazilië heeft niet zoveel alcoholvrij bieren merk ik maar de Brazilliaanse tak van AB-Inbev genaamd AmBev (1999), ja dat is het Bev gedeelte. Het grootste merk in Brazillië is Brahma en dat wordt dan Brahma 0,0%, een zoete hap caramel.


België het land van de vele bierstijlen maar nu moet ik een fatsoenlijk goed verkrijgbaar alcoholvrij bier uitkiezen. Laat ik van Brouwerij Palm (1747) uit Steenhuffel iets nemen, het amberkleurige Palm 0,0% met de karamelsmaak wat het enigszins verdraagbaar maakt.

 

Frankrijk en daar kom je bijna niet om de bieren van Brasserie Kronenbourg (1664) niet heen, gelukkig hebben ze honderden andere brouwerijen in het wijnland. Voor dit verhaal moeten we het doen met het suffe Kronenbourg Pur Malt, het heeft een lichte body met tonen van appel en karamel.

  

Kroatië en daar had ik ooit een alcoholvrij bier op die op zich best aardig was genaamd Karlovačko Rally die 0,5%, maar die bestaat niet meer. Heineken dochter Karlovačka pivovara (1854) uit Karlovac heeft nu Karlovačko 0,0% wat er iets onder doet. 

Spanje en per ongeluk gekocht rond de eeuwwisseling dat het Tropical Sin heette en dacht Sin "zonde" betekende en nog eens lekker vond. In elkaar geflanst door de Gran Canarische tak van Compania Cervecera de Canarias (1939) en nu heet het Tropical 0,0%. 


Servië en daar was Apatinska pivara (Апатинска пивара) de eerste met een alcoholvrij bier. Onder het merk Jelen wat "hert" is in Servisch wat het logo uitbeeld. Jelen Cool moet je wel heel erg koel drinken om het weg te krijgen.


Engeland en daar zijn de grote brouwerijen van buitenlandse bedrijven zoals Heineken, Carlsberg, AB-Inbev en Molson Coors dominant. Cobra Zero% is bedacht door een Indiër die een ideaal bier wilde hebben voorbij het Indiaanse eten als alternatief de gewone Cobra van 4,5%. Gebrouwen door Molson Coors UK (2002) in Burton-on-Trent. 

Zwitserland en ze exporteren mondjesmaat hun bieren en dat is jammer want Brauerei Schützengarten (1779) uit het liefelijke Sankt Gallen heeft een fatsoenlijk alcoholvrij bier. Schützengarten Alkoholfrei kan doorgaan voor een Pilsener, zou de 0,5% toch hier werken?
 

Nederland en Heineken (1873) heeft ons een best goed alcoholvrij bier met Heineken 0.0 gegeven. Alleen jammer van die reclames en advertenties die proberen een bier-schaamte aan te brengen. 


Argentinië en het duurde even maar ik heb een Argentijns alcoholvrij bier gevonden Quilmes 0.0 van Cervecería y Maltería Quilmes (1890) uit Quilmes een voorstad van Beunos Aires. Ik heb begrepen dat Argentijnen niet graag beschonken zijn, misschien een reden dat het karig is met alcoholvrij bier is.


Iran en tegenstelling tot Qatar is alles alcoholvrij bier en ze komen naast de Delster Classic vele fruitsmaakjes voor, moet zeggen de citroen versie was verfrissend. Voor de Iraanse Islamitische Revolutie was Delster één van de beste biermerken uit Azië, het wordt geproduceerd door Iran Behnoush (1966) uit Teheran. 


Zuid-Korea en daar zijn de bieren van de grote jongens nogal smakeloos en dat komt door het gebruik van rijst. De Hite Zero 0.00 van HiteJinro (1924) uit Seoul is geen uitzondering, sterker het is nog smakelozer.


Japan en daar zijn de bieren iets smaakvoller dan Zuid-Korea. In Japan zijn de brouwerijen technisch hoogstaand en alles tot in de perfectie gebrouwen. Asahi Breweries (1889) uit Tokyo heeft met zijn Beery een best smakende alcoholvrij bier, de naam is op zich schattig en gepast te noemen.


Saudi-Arabië ook zo'n verschrikking op bier gebied en dat al voor eeuwen. Op alcoholvrij bier gebied zijn ze ook niet origineel want ze hebben een  Zwitsers merk omarmd en in Zwitserland is het niet meer te vinden. Moussy Classic heet het en wordt geproduceerd door Arrow Beverage Factory (2000) uit Jeddah.

Ecuador en dit is de eerste want in dit land is er schijnbaar geen alcoholvrij bier dan maar een light bier. Voorheen Biela Ecuador en sinds 2019 Heineken Ecuador (1998) uit Guayaquil, heeft Biela Light van 3,1%, oftewel op 4 graden Celsius schenken.


Uruguay doet sinds kort aan alcoholvrij en lange tijd was Fábricas Nacionales de Cerveza (1866) uit Montevideo en eigendom van AB-Inbev de enigste in het land. Zodoende konden ze hun belangrijkste merk simpelweg Pilsen noemen en de alcoholvrije versie ook heel makkelijk Pilsen 0,0%


Canada en aangezien het dit 
jaar Molson-Coors bij mij in de aandacht staat is. Laten we Molson's (1786) alcoholvrije bier met een alcoholpercentage van 0,5% nemen en ondanks de naam excelleert het niet in smaak, suf en saai. 


Ghana heeft geen alcoholvrij bieren maar het laagst in alcohol is van Accra Breweries (1931) uit de Ghanese hoofdstad, een AB-Inbev dochter met hun Club Shandy Bͻsoԑ en dat laatste woord betekent "genieten" in het Akan, met die 2% zal het wel lukken in de tropen. 


Senegal en hetzelfde geldt voor dit land ook geen alcoholvrij bier maar het laagste is La Gazelle Chill Citron van Société Des Brasseries De L'Ouest Africain (1929) oftewel  SOBOA uit Dakar. Het citroendrankje heeft een alcoholpercentage van 1,9%.


Portugal en brouwerij Unicer (1890) uit Porto of ieder geval een voorstad heeft de mooiste merknaam voor zijn bier. En zijn 0.0 is niet zo best het is wel wat zoetigs en citroen, gelukkig is de rest wel wat super.


Polen heeft aardig wat grote brouwerijen maar bijna alles is in handen buitenlandse grootheden en Browar Okocim (1845) is van het Deense Carlberg. Hun Lagers zijn best okay en de 0.0 is verassend acceptabel. 


Tunesië is zo'n moslimland waar niet zo moeilijk gedaan wordt omtrent het bierbrouwen als men maar rekening houd met regels en tradities. Ze brouwen een Lager met de naam Celtia en het alcoholvrije bier heet Celestia. Société de fabrication des boissons de Tunisie (1889) oftewel SFBT uit Tunis doen hun best.
 

Marokko is op biergebied net zo als Tunesië, alleen op alcoholvrij biergebied doen ze niets. Heineken dochter Groupe des Boissons du Maroc (1919) oftewel GBM uit Casablanca zou die bieren wel moeten maken. Dus dit is de eerste waar geen alcoholvrij bier of ietsjes zwaarder wordt behandeld, dan maar het logo.


Kameroen is net zoals Senegal en Ghana, geen alcoholvrij bier maar wel een Radler. Dezelfde naam als de Radler uit Senegal maar dat is geen toeval want Les Brasseries du Cameroun (1948) uit Douala hoort bij de Franse drankenbedrijf BGI - Castel net zoals de Senegalese brouwerij.


Verenigde Staten en de grootste brouwer van het land is Anheuser-Busch (1852) uit Saint Louis en het AB gedeelte van AB-Inbev. Ze staan bekend om hun neutraal smakende bieren oftewel nog wat saai. Budweiser Zero is wel het smakelooste product van ze en de meest gedronken alcoholvrij bier van de VS.


Mexico en wie Corona kent weet dat is smakeloos wat Corona Cero ook is dus neem ik een ander van een Heineken brouwerij met een prachtige naam, Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma (1890) uit Monterrey. Sol Cero is helaas ook smakeloos maar ietsje pietsje beter en concurrent van Corona.


Wales heeft niet veel oudere brouwerijen en dus komt er een craftbrouwerij voorbij. Tiny Rebel Brewing Company (2012) uit Newport heeft de meest smaakvolste alcoholvrij bier in dit verhaal want al die grote hebben dat nog niet helemaal door. Clwb Tropica Non Alc. verwacht mango, perzik, passievrucht en ananas. Clwb betekent "club"in het Wels.


Australië en daar doen ze niet aan alcoholvrij bier maar wel aan light bier. Dorstlessen kunnen ze ook goed in Down Under en James Boag Brewery (1881) uit Launceton van het eiland Tasmanië heeft een redelijke met James Boag's Premium Light van 2,5%.


Costa Rica als laatst geplaatst voor het WK Voetbal en het alcoholvrije bier komt van Florida Ice and Farm Company (1908) maar ook bekend staat als Cerveceria Costa Rica. Imperial Cero en het eerste woord slaat op de adelaar, specifiek "keizersarend" en Cero betekent "nul". Is het goed, nou volgens reviews smaakt het okay.


Nou dit was me een alcoholvrij bier verhaal toch met veel landen die ik nog niet heb behandeld en dito brouwerijen. Veel de kleur blauw, veel nullen in getallen en woorden. Maar over een paar verhalen doe ik nog een alcoholvrij bier verhaal met een merk die het goed doet in deze hoek van de wereld. Ook zal ik de speelsteden in dat verhaal kort voorstellen en het voetbal grotendeels negerend. 

Reacties

Populaire posts