Bier+Randzaken = Smithwick's Pale Ale - Ierland

 Smithwick’s 

Pale Ale


Guinness bieren zijn niet altijd zwartkleurig want eerder in het jaar schreef ik over de goud- en blondkleurige bieren van ze in het Harp verhaal. Tijdje daarna kwamen de andere donkere bieren voorbij in het Guinness Special Export verhaal. Nu komen in dit Guinness verhaal de amber-, oranje- en lichtbruinkleurige bieren voorbij. Laat ik in 2013 een bierverhaal te hebben geschreven over Kilkenny wat ook een Guinness merk is, dat bier is een Red Ale. Daar had ik het over dat het onzeker was dat de brouwerij van Kilkenny open bleef, die ging dus toch dicht in 2013. Die versie hoeft dus niet meer en zal tien andere voorschotelen.


Smithwick's Pale Ale en de kleur bij dit bier is dat het helder donkergoudkleurig is tegen het amber aan, goed genoeg voor dit verhaal. Het alcoholpercentage is 4,5% en de smaak is medium droog bitter en heeft lichte tonen van karamel, grapefruit en wat perzik. In sloot 2013 brouwerij Smithwick's te Kilkenny en alles werd naar Dublin overgeheveld. De oude brouwerij is nu een bezoekerscentrum om de geschiedenis van Smithwick's te leren kennen.Smithwick's Winter Spirit is door zijn heldere bruine kleur geclassificeerd als een Brown Ale. De biernaam verraadt het al dat een bier is voor de winterse maanden die over twee maanden beginnen. Het bier heeft een alcoholpercentage 4,5%, de smaak is zoet bitter met tonen van karamel. Nog iets over die gesloten brouwerij uit Kilkenny en dat het de oudste brouwerij van Ierland was. Opgericht in 1710 en mocht het 303 jaar volmaken en nu adverteren het als Ierlands oudste biermerk. In elk geval is Guinness nu de oudste brouwerij van Ierland.Kilkenny Strong en wil toch dit merk behandelen en alleen je moet ervoor naar Italië waar het alleen van tap te verkrijgen is. Bovendien hebben ze iets daar om de zwaardere versie van een bepaald merk te drinken, net zoals met Harp. Buiten Ierland heten Smithwick's bieren Kilkenny want dat bekt naar het schijnt lekkerder. Het bier heeft een helder donkeramber kleurtje met een alcoholpercentage van 6,4%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en wat gedroogd fruit. De bierstijl tenslotte is Red Ale.


Macardle's Traditional Ale is ook een Red Ale en werd origineel gebrouwen bij brouwerij MacArdle Moore uit Dundalk totdat Guinness de brouwerij overnam in 1960. Tot 1996 werd er gebrouwen maar daarna alleen nog bier afgevuld op fles en blik. Dat duurde tot 2001 maar de bieren werden dan weer tor 2013 gebrouwen bij brouwerij Great Northern ook uit Dundalk. Verder met het bier wat een heldere donkeramber kleurtje heeft met een alcoholpercentage van 4%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en iets van zoete maïs.Guinness Red heette aanvankelijk Guinness Harvest Stout en was bedoeld als een herfstbier. Het is geen Stout maar een Red Ale volgens het Guinness Stout recept met licht geroosterd mout in plaats van het gebruikelijke. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,1% en de kleur is helder donkeramber. Als ik het goed heb is dit bier alleen van tap te krijgen en niet meer op blik.


Guinness Dublin Amber Pale Ale is het resultaat van de Open Gate Brewery te Dublin en dit is het Guinness proeflokaal waar ze eens in de zoveel tijd een speciaal bier brouwen zodoende ook dit bier. Bedoeld als een limited edition en nu verkrijgbaar op tap door Ierland, misschien dat het zo populair wordt zal het wel afgevuld worden op fles en blik. De kleur is helder amber en deze Pale Ale heeft een alcoholpercentage van 4,5%. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel, grapefuit en aroma iets van een den.Guinness Generous Ale is ook een Red Ale maar dan voor de wintermaanden en ter ere van oprichter Arthur Guinness, die ook filantroop en best genereus kon zijn. Met kerst- en winterbieren is het zo dat het geen aparte bierstijl is maar dat er iets extra's aan toegevoegd is. Het bier heeft een alcoholpercentage is 5,6% en de kleur is helder donkeramber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout maar vooral veel vanille. Moet er wel bij zeggen dat dit bier vooral in Noord-Amerika te vinden is. Guinness The 1759 is een ode aan de jonge jaren van de brouwerij waar ze met een recept uit die tijd een bier van brouwen in een modern speciaal jasje. Behalve biermout is er ook wat whiskymout uit Schotland en Ierland gebruikt. Nog een feitje in Ierland wordt whisky als whiskey geschreven. Door het bezit van Smithwick's of ook Kilkenny gebruiken ze hun naam voor de Red Ale best vaak zoals jullie hierboven hebben gemerkt. Alleen dit bier is een Imperial Red Ale en dat is een lid van de familie en een sterke. Het alcoholpercentage is 9% en de kleur heel donker amber. De smaak is heftig bitterzoet met tonen van karamel, licht geroosterd mout, donker fruit, vanille en een toefje turf van de whiskymout.Guinness Rye Pale Ale is ook een succes van de Open Gate Brewery dat mag blijven. Wie het Engels machtig is weet dat "rye" "rogge" betekent en als je roggemout gebruikt geeft het een vollere smaak, maar gebruik niet teveel dan wordt het bier te vet. De bierstijl is een Pale Ale maar dat hadden jullie al door en het heeft een alcoholpercentage van 5% met een troebel oranje kleur. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, citroen, druif en iets van witte peper.Guinness Nitro IPA en tegenwoordig heeft een beetje commerciële brouwerij wel een India Pale Ale. Dat nitro slaat "nitrogen" en dat is in het Nederlands "stikstof". Dat zit in zo'n zogenaamde widget wat een balletje is met stikstof, dat in een bierblikje zit om het bier een tap ervaring mee te geven. Het bier heeft een licht troebel oranje kleur en het alcoholpercentage van 5,8%. Droog bittere smaak met enkele tonen van citrus en karamel. Het had mag wel wat voller gemogen en eigenlijk een India Pale Ale is het best als het 6,5% zwaar is.


Alle kleuren gehad en het is niet alleen zwart wat er blinkt bij Guinness, tenslotte volgt er nog een filmpje.
Reacties

Populaire posts