Bier+Randzaken = Pilsener - Ecuador

 Pilsener

Ecuador is de tweede tegenstander van het Nederlands Elftal op het wereldkampioenschap voetbal in de woestijn van Qatar, net als Senegal en het gastland hebben we nog nooit op een eindronde tegen Ecuador gevoetbald. Vanaf nu negeren we het voetbal weer en wilde wat bier feitjes van het Zuid-Amerikaanse land doen maar die zijn er niet veel van.


Bier is erg populair in Ecuador en bij de grote jongens is het vooral de heldere goudkleurige Lagers die het meest voorkomen, maar ook is er ruimte voor bierstijlen als Dunkel en Vienna. Het land wordt gedomineerd door twee brouwerijen, namelijk Heineken Ecuador en Cervecería Nacional Ecuador. Van de eerste is wel duidelijk wie de eigenaar is en van de tweede is de eigenaar AB-Inbev, beide afkomstig uit de stad Guayaquil. Van de hoge Andes tot kust van de Grote Oceaan en op de Galapagos Eilanden zijn craftbierbrouwerijen te vinden, het zijn er zo'n 70. Die brouwerijen brouwen bierstijlen als India Pale Ale, Stout, Red Ale, Blond Ale om wat op te noemen.


Voor dit bierverhaal hou ik het bij de grootste van het land en dat is Cervecería Nacional Ecuador opgericht in 1887 zoals al gezegd in Guayaquil. Het begon allemaal onder de nogal Engels uitdoende naam Guayaquil Lager Beer Brewery Association. Aan de naam kom je er wel uit wat ze brouwden want de brouwerij is voordat doel gebouwd, grootschalig ondergistend bier brouwen. In 1908 was de naam Fabrica Nacional de Cerveza geworden en dat werd later aangepast tot de huidige naam.


De groei ging gestaag de komende decennia maar in 1974 werd er gefuseerd met 
Cervecería Andina uit de hoofdstad Quito, die naam betekent letterlijk Andes-brouwerij. Die fusie kan en mag ook worden gezien als een door ordinaire overname. De reden van de overname is puur een logistieke want men wilde dat het bier niet duur werd wegens transportkosten was het handiger om in Quito ook een brouwerij te bezitten. In Guayaquil werd de brouwerij klein bevonden want men kon de vraag niet meer aan en opende in 1977 een nieuwe en grotere bierfabriek.


Dan komt het moment dat 
Cervecería Nacional Ecuador werd overgenomen door het Colombiaanse Cervecería Bavaria uit Bogotá in 1983. Hierdoor kon men verder en werden de brouwerijen in Guayaquil en Quito gemoderniseerd en kwam men met nieuw producten. Ook kwam er ruimte voor filantropie om iets te doen voor de mensen van Guayaquil. In 2005 werd Cervecería Bavaria met al haar bezittingen overgenomen door SABMiller de in die tijd nummer twee van de wereld. In 2016 werd overgenomen door AB-Inbev of als ze het zelf zeggen fusie en zodoende hoort Cervecería Nacional Ecuador nu bij hen.Pilsener is het meest gedronken bier van Ecuador en dat sinds 1913 en zoals vaak wordt het artwork eens in de zoveel tijd aangepast en hierboven is te zien hoe het ging. De populariteit gig snel want men had connecties met de nationale spoorwegen van Ecuador die naast het aanvoeren van gerst ook het bier langs steden aan de spoorlijn bracht. Voor ons klinkt de naam simpel maar voor de Ecuadoriaan is het iconisch. 


Met het merk Pilsener doen ze wel iets goed men houdt rekening met het originele "Pilsener" uit Tsjechië, het alcoholpercentage is 4%. De kleur is uiteraard ook goudkleurig. De smaak is zoet met een vage bitterheid en het heeft lichte tonen van citroen en zoete maïs. De smaak is niet zo als de Tsjechen maar doet nier onder voor de rest van de Amerika's maar Pilsener is niet zo slecht als je denkt.


Dat was het grootste merk van Ecuador volgt nog de link en een filmpje. Link naar Cervecería Nacional EcuadorReacties

Populaire posts