Bier+Randzaken = Meta Premium - Ethiopië

 Meta Premium


Het is weer tijd voor een Guinness en dus ook Diageo verhaal en na Kenia is nu Ethiopië aan de beurt. Dit Oost-Afrikaanse land heeft voor Afrikaanse begrippen een redelijke biercultuur en het land telt zes commerciële brouwerijen en heeft vijf kleine brouwerijtjes. Beetje gemiddeld Afrikaanse land heeft één brouwerij of hooguit twee. Zuid-Afrika, Namibia en Nigeria hebben er sowieso meer dan vijf. Ook zijn er landen zonder brouwerij en dat heeft te maken met de islam. Sommige moslimlanden hebben brouwerijen en dat heeft te maken met een christelijke minderheid en dat er buitenlandse toeristen komen. Ethiopië is één van de oudste christelijkste landen ter wereld, al is de de bevolking 35% islamitisch. Ook is Ethiopië nooit gekoloniseerd door een Europese grootmacht al heeft Italië pogingen gedaan om het land in te pikken.


Nadat de keizer was afgezet wilden de Eritreeërs onafhankelijkheid en kwam er een hongersnood overheen. Toen kwam er een tijd van relatieve rust en vrede, alhoewel ook tegenwoordig is er nog gerommel. Maar rust genoeg door buitenlandse brouwerijen eens flink te investeren op de Ethiopische biermarkt. De Franse drankgroep Castel nam brouwerij St. George over en bezit er nog drie. Heineken nam brouwerij Bedele en Brouwerij Harar over en opende vervolgens een nieuwe brouwerij in Addis Abeba. Ook het Nederlandse Swinkels Family Brewers en die zijn bekend van Bavaria investeerde in brouwerij Habesha. Dan zijn er andere investeerders die ook brouwerijen bezitten. Ik zal over een tijd een verhaal over Ethiopische bieren schrijven.


Diageo nam in 2011 brouwerij Meta Abo over de Ethiopische staat om ook een stukje van biermarkt van dit te land te krijgen. Brouwerij Meta Abo bestaat sinds 1967 maar sommige bronnen vermelden 1969, dat zal het jaar zijn dat de bierfabriek in bedrijf ging. De brouwerij is te vinden ten oosten van de stad Sebeta en alles bij elkaar is het zo'n één uur rijden van Addis Ababa als Afrikaanse verkeer en infrastructuur meezit. De boel werd grondig gerenoveerd en na jaren van importeren van grondstoffen vond Diageo dat het ook lokaal geteeld graan gebruikt kan worden. Dat drukt de kosten en de landbouwers van Ethiopië hebben ook een inkomen.
Ik ga twee bieren behandelen dat wordt naast de titel het zwarte vloeibare goud.


Guinness Foreign Extra Stout de variant uit Ethiopië en die heeft een alcoholpercentahe van 6,5% en uiteraard de pikzwarte kleur. De smaak is droog bitter met een licht zoetje en heeft tonen van geroosterd mout, koffie, donker fruit en een beetje karamel en wat branderige alcohol.


Meta Premium is een Lager en het tweede bier van deze brouwerij, die andere komt in het rondje Ethiopië in de nabije toekomst voor. De kleur is helder donkergoud en het bier heeft een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en bittere sinaasappel. Als ik de beoordelingen moet geloven is dit bier een verademing met andere Afrikaanse Lagers.


Dat was het enerlaatste Diageo verhaal en de volgende is ook in Afrika en een buurland van Ethiopië. Volgt nog de link en een filmpje. Link naar brouwerij Meta AboReacties

Populaire posts