Bier+Randzaken = Barbican Malt - Saoedie-Arabië/Verenigde Arabische Emiraten

Barbican Malt

Dit verhaal is wat anders dan wat men gewend is qua logica. Ten eerste dit verhaal gaat over alcoholvrij bier en doe ik normaal nooit, maar dit is al de tweede dit jaar na het verhaal over alle deelnemers van het WK Voetbal in Qatar en hun alcoholvrij, alcohol-arm en light bieren. Ten tweede het land van het bier in dit verhaal speelt zich af niet in het land waar de alcoholvrij bierbrouwerij van origine vandaan komt, ik gebruik twee landen waar het gemaakt wordt. Ten derde met elk WK- of EK voetbal wil ik graag de speelsteden behandelen met een eventuele brouwerij. Nou met Qatar gaat dat niet dus alleen de speelsteden komen logischerwijs voorbij. Bij de volgende toernooien komt het met brouwerijen weer goed, want het EK is in Duitsland en het WK is in de Verenigde Staten, Canada en Mexico.  


Alcoholvrij bier en hoe wordt dat nou gemaakt en ik kan jullie zeggen het is best een interessant proces. Eigenlijk begin je gewoon met brouwen zoals met een gewoon bier waar je water, mout, hop en gist. Gist "eet" gewoonlijk de suiker van het mout "op" en dat wordt alcohol. Nu gebruiken ze een speciale gistsoort voor alcoholvrij bier en de vergisting is bij veel lagere temperaturen dan bij gewoon "bier". Een goed werkend gistsoort is Saccharomycodes Ludwigii. Er wordt geen alcohol gevormd al men tijdens de gisting als men de gistcellen tijdens het proces afbreekt, dat is verhitten. Men kan ook de alcohol eruit destilleren maar moet men wel de aroma's opvangen om later weer toetevoegen om de smaak te behouden. Dan kan je de alcohol met een membraamfilter er ook uit krijgen maar dat is wel het meest tijdverslindende manier, dus gaan we verder met de titel van het verhaal.


Barbican is het meest verkochte alcoholvrij bier oftewel aldaar "malt" genoemd in de golfstaten Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook daarbuiten is het te koop en zelfs in Nederland bij de betere halal supermarkt. Barbican's origine is Brits en werd bedacht en gebrouwen door Bass uit Burton-upon-Trent rond 1980. De naam van het merk heeft te maken met een vestingtoren boven een poort en/of brug, het is onderdeel van de verdediging van een kasteel of stadsmuur. In het Nederlands heet het barbacane en mooi exemplaar is de Amsterdamse Poort in Haarlem.


Dus die naam moet het alcoholvrij biermerk iets robuust en stoers meegeven wat niet heeft gewerkt in Groot-Brittannië. Abdulla Aujan & Brothers een Saoedische conglomeraat dat handeld in dranken, mijnbouw, onroerend goed, horeca, hotels, badkamers en weet ik nog wat meer. Het bedrijf begon in 1905 in Bahrein maar het is al een lange tijd een Saoedisch bedrijf en gevestigd in Dammam, een stad niet ver van Bahrein wat is verbonden met een lange brug. In 1979 begonnen ze een drankenfabriek voor frisdranken en dergelijke, vanaf 1983 gingen ze Barbican importeren. Bass werd eind jaren 90 overgenomen door wat nu bekend staat als AB-Inbev en die stopte met Barbican.


Ajaun verkreeg de rechten om het merk in 1999 zelf te produceren in de drankenfabriek van Dammam. In 2005 werd een tweede drankenfabriek geopend in Dubai en dat is die potsierlijke stad in de Verenigde Arabische Emiraten waar niets te gek is. In 2011 werd het Barbican eigendom van Aujan en 2012 kocht Coca-Cola voor 50% de drankdivisie van Aujan. Zodoende staat het bedrijf nu bekend als Aujan Coca-Cola Beverages Company en gaan we verder met Barbican.


Barbican Malt ruikt als een gewone Pils, ziet eruit als een Pils, smaakt als Pils met een klein beetje mufheid maar niet zo erg als andere alcoholvrije bieren die er zijn. Sterker ik vind het nog niet eens zo slecht want de smaak is zoet bitter met lichte tonen van karamel en citroen. Dan is er ook nog op dit moment van schrijven een reeks van varianten met fruitsmaakjes. Het zijn de volgende met in tussen haakjes de Nederlandse vertaling: Peach (perzik), Raspberry (framboos), Strawberry (aardbei), Pineapple (ananas), Mango & Passionfruit (mango & passievrucht), Apple (appel), Pomegranate (granaatappel), Lemon (citroen). De laatste is de beste van het stel en hoppen we naar het gastland van het WK, waar het volgens vele nooit had mogen worden gehouden.


Op de kaart hieronder kunnen jullie de steden zien wordt erg veel in en rond de Qatarese hoofdstad Doha gespeeld, Al Khor is de enigste stad wat "ver" is op zo'n 57 km rijden. Nou moet ik er wel bij zeggen dat de bestuurlijke indeling van Qatar is verdeeld in gemeentes en Doha is ook doorgegroeid in naburige gemeentes, zodoende liggen de stadions Euducation City Stadium en Khalifa International Stadium in de gemeente Al-Rayvan maar worden wel tot Doha gerekend. Klinkt lastig maar ik hou het bij de vijf steden.



Doha (الدوحة) en dat betekent letterlijk "grote boom" en hier woont zo'n 60% van de bevolking van Qatar. Nou is het wel zo dat de Qateri bevolking verreweg in de minderheid zijn door expats uit voornamelijk India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Filippijnen en Bangladesh. Dat zijn nou de mensen die uitgebuit worden om absurde bouwwoede te faciliteren. Er zijn niet veel oude gebouwen te zien want die zijn namelijk platgewalst voor nieuwe moderne gebouwen waar Doha vol mee staat. De wijk Katara is zo'n beetje de enigste dat het oude Doha laat zien. Al-Corniche is de boulevard langs de baai waar de extravagante wolkenkrabbers bevinden waar je kan langs slenteren. 


De behoorlijk luxe buurt Pearl Qatar wat een kunstmatig eiland is moet doorgaan voor een Arabisch Venetië, maar als je er bent valt het op dat het er erg rustig is. Dan zijn er luxe uitziende winkelcentrums door de stad heen en de Villagio lijkt op een indoor Venetië compleet met een plafond met nep lucht en wolken. Ook kan men schaatsen in City-Centre Doha het grootste winkelcentrum van Qatar. Ook zijn er diverse markten souks of bazaars genaamd , waar men een wat traditioneel Qatar aantreft. Wie nog alcohol wil kopen in Qatar moet even dit bierverhaal teruglezen.
 

Al Wakrah (الوكرة) ligt gelijk ten zuiden van Doha en dat betekent letterlijk "vogelnest". Het stadje was oorspronkelijk een vissers- en parelvissersdorpje maar is uitgegroeid tot een voorstad dat er wel traditioneel Qatari uitziet. De oude architectuur is er nog aanwezig anders bouwen ze het er wel na. Tevens hebben ze er twee stranden waar er één van gratis is en één niet.


Ar Rayyan (الريان) ligt westelijk tegen Doha aan en betekent "irrigatie". De stad fungeert als een buitenwijk van Doha waar mensen wonen omdat ze werken in Doha. Wel hebben nogal wat Amerikaanse universiteiten in de wijk Education City waar ook dat eerder genoemde stadion staat maar er is ook een Qatarese universiteit te vinden. Ook valt het op dat het er nogal groen is en dat komt door vele natuurlijke waterbronnen en wie de woestijn wil zien moet naar het westen gaan.


Lusail (لوسيل) en de naam heeft te maken met een lokaal veel voorkomende plant. De stad zelf moet je zien als het Almere van Qatar, alles is nieuw maar niemand woont er nog wat in Almere wel het geval is. In principe bouwen ze gewoon een nieuw Doha maar meer in een traditionele Qatari architectuur met moderne invloeden. Het stadion van de finale is hier gebouwd en er ligt ook een Formule 1 circuit. 


Al Khor (الخور) en de naam betekent letterlijk "kreek" waar het stadje is op gebouwd. Het stadje nu nog een vissersplaats maar langzaam moet het een badplaats van allure worden. Ten westen van de stad zijn de olie- en gasvelden te vinden wat de golfstaat het nodige geld oplevert om alles te kunnen bouwen in Qatar. Maar het idee achter die bouwwoede is dat men iets achter de hand wil hebben als de natuurlijke grondstoffen opraken, dat is dus (luxe)toerisme en grote bedrijven erheen lokken. Op Al Khor na hebben zijn die steden met die stadions door de Metro van Doha verbonden en bestaat uit drie lijnen. Het is wel de bedoeling dat Al Khor ook een metrostation krijgt en af is voor het WK voetbal, ze zullen wel extra expats uitbuiten...eh inzetten om het voor elkaar te krijgen.


Zo alcoholvrij bier, een acceptabel alcoholvrij biermerk en de speelsteden behandeld en mag het snel 2024 worden om fijn Pilseners, Kölsch, Altbier, Hefeweizen en dergelijke te behandelen. Tenslotte een filmpje over de stadions.




Reacties

Populaire posts