Bier+Randzaken = Allendale Wanderlust - Engeland

 Allendale Wanderlust


Brex-beer-it-thema deel 62 en dit keer is het Engelse graafschap Northumberland en is te vinden in het noordoosten van Engeland. Het gebied is een beetje groter dan de provincie Gelderland en ze hebben ongeveer 320 duizend inwoners, dat houd in dat het erg landelijk is. In het zuiden grens het aan de graafschappen Tyne & Wear en County Durham, Cumbria in het westen, in het noorden grenst aan Schotland en het oosten is er de Noordzee. 
In zo'n groot dunbevolkt gebied valt er genoeg te zien en de 103 km. lange kustlijn is een goed begin. Grote gedeeltes ervan is nog ongerept en plat als een pannenkoek en aan de andere kant kan het pittoresk eruit zien door plaatsjes en oude kastelen. De speciaalste plek is wel Holy Island of ook bekend als Lidnisfarne waarop het gelijknamige klooster en kasteel te vinden is. Het klooster is er sinds 634 en kwam tot bloei in de 7de en 8ste eeuw tot er voor het eerst in 793 een bescheiden vloot Vikingen brutaal een aanval deed. Dit gebeuren was ongekend en ongehoord in West-Europa en opmaat voor wat nog zou komen. Het eiland kreeg in loop der tijd de nodige bezoeken van de Vikingen die niet vriendelijk waren.


Het eiland heeft een vaste populatie van 180 inwoners en je kan er komen via een weg over een dam, alleen tijdens vloed staat die onder water staat. Ook kan men erheen lopen door de gemarkeerde route liefst met een gids want het getijdewater kan verraderlijk te zijn. Geen auto of geen zin om te lopen kan men de bus nemen, wel even navragen of de bus rijdt want het getij is veranderlijk. 


Door al het ongerepte gebied hebben ze Northumberland National Park in 1956 gecreeërd omdat zo te houden. Het begint in het noorden tegen de Schotse grens aan en hier zijn de Cheviot Hills te vinden, een heuvelrug met restanten van dode vulkanen van 400 miljoen jaar oud. Richting het zuiden gaan de heuvels over in golvende heidenvelden met hier en daar een klein bos dat vaak aangeplant is. Maar in het zuiden van het park loopt de Muur van Hadrianus die totaal 117,5 km. lang is en was bedoeld om de barbaren buiten het Romeinse Rijk te houden. Tegenwoordig staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst en kan men er fijn langs lopen.


Trouwens probeer eens originele Britse fish and chips als je daar aan de Noordzeekust bent of elders in het land. De fish kan kabeljauw of schelvis zijn en de chips zijn dikke Engelse frieten. Hier kan wat zout op worden gedaan en de Britten hebben ook voorkeur voor azijn, vooral in Noord-Engeland nemen ze jus in plaats van azijn en dat heet chips ’n gravy. Ook kan men er puree van erwten en tartaarsaus bijnemen en na deze culinaire topper verder met drie brouwerijen plus twee bieren.


Brouwerij Hexhamshire (1992) ligt 4 km ten zuiden van het stadje Hexham op een afgelegen groene plek waar het onderdeel is van een pub. De pub is sinds 1989 eigendom van de familie Brooker en is bier gaan brouwen in 1992 wat aardig geliefd is in het noordwesten van Engeland. Link naar brouwerij Hexhamshire


Blackhall English Stout en deze pikzwarte Stout is vernoemd naar een oud landhuis in de buurt een ook landelijk afgelegen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4%, de smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel, drop, besjes en lichtjes aroma turf.Whapweasel en dit bier is een Bitter en is vernoemd naar de lokale bijnaam van de wulp. Dit is een vogelsoort die het goed doet in Northumberland. Ook is er een beekje in de buurt van de brouwerij die zo heet. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is helder donkergoud. De smaak is licht zoet bitter en heeft tonen van karamel en fruitigheid. 


Brouwerij Alnwick (2005) is zo'n 4 km. ten westen gelegen van het stadje met dezelfde naam. Het hoort bij een drankengroep dat naast de brouwerij ook een mederij op Holy Island/Lindnisfarne waar ze van gefermenteerde honing met water mede maken. Het stoken wordt ergens in het centrum van Alnwick gedaan. Over de brouwerij nog dat er een voorloper bestond van 1750 tot 1960 en de huidige reïncarnatie is opgericht door de zoon van de laatste directeur. Er zijn twee lijnen namelijk bieren onder de naam Alnwick en de ander is Holy Island. Link naar brouwerij Alnwick


Alnwick IPA is een India Pale Ale maar dan op zijn Britse originele traditionele wijze, dan is het eigenlijk een Pale Ale. De kleur van het bier is helder amber en het alcoholpercentage is 4,5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel. sinaasappel en een aroma van vlierbloesem.Holy Island Hotspur is ook een India Pale Ale op Britse wijze, alleen bij deze hebben ze Amerikaanse hoppen gebruikt die wat bitterder smaken dan Engelse hopsoorten. Het bier is vernoemd naar sir Henry Percy, een ridder uit Northumberland met een opvliegend karakter en daardoor kreeg hij de bijnaam Hotspur. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,4% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met tonen van sinaasappel, beetje meloen en ananas. 


Brouwerij Allendale (2006) en deze brouwerij ligt een anderhalve kilometer buiten het dorpje met dezelfde naam. Het dorpje ligt in een ander natuurgebied in Northumberland genaamd North Pennines. Het gebied kenmerkt door heuvels met heidegebieden, dalen, alpiene flora en de laatste rode eekhoorns in Engeland. Het dorpje Allendale wordt als uitvalbasis gebruikt door vakantiegangers die hierheen gaan. De brouwerij is opgericht door Tom Hick en samen met zijn vrouw Lucy die zorg draagt voor de artwork, leiden ze de boel. De bieren die ze brouwen zijn traditioneel met een kleine twist maar moderne bierstijelen en de biernamen zijn geïnspireerd door de omgeving. Link naar brouwerij Allendale


Dirty Deeds en nou kan ik niet vinden wat "vuile daden" met de regio te maken heeft, misschien iets met kermisklanten die de boel oplichten? In ieder geval de bierstijl is New England India Pale Ale en die zijn altijd troebel, meer tropisch fruit en minder bitter. Het boier heeft een alcoholpercentage van 6,6% en de kleur is troebel oranje. De smaak is zoet bitter met tonen van sinaasappel, toffee en een beetje ananas.Allendale Wanderlust en dit is een India Pale Ale op zijn Amerikaans, gebrouwen met vijf Amerikaanse hopsoorten. De naam van het bier betekent "reislustig" en dat lukt wel in het laatste stukje wildernis van Engeland. Een Amerikaanse IPA is bijna altijd 6,5% zwaar en dat is dit bier ook en de kleur is helder goud. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van karamel, sinaasappel en grapefruit.


Zo dat was het graafschap Northumberland wat op natuurgebied aardig veelzijdig is. Tenslotte volgt er nog een filmpje en het volgende Brex-beer-it-thema speelt zich ook af in de noordelijke regionen van Engeland af.
Allendale

Reacties

Populaire posts