Bier+Randzaken = Duvel - België

 Duvel


Het is tijd om dit legendarische merk eens te behandelen en dat mag eigenlijk wel eens een keertje na al die jaren. Nou de brouwerij heet Duvel Moortgat en het tweede gedeelte is de naam van de familie die sinds het begin de brouwerij bestuurt. Duvel is naast het merk ook het meest verkocht en in 1999 Duvel aan de brouwerijnaam toegevoegd. Dit gebeurt trouwens meer in België dat de brouwerijnaam wordt veranderd naar het meest verkopende product maar ook dat het weer terug veranderd naar de familienaam. Hoe dan ook brouwerij Duvel Moortgat bestaat sinds 1871 en is te vinden in het dorp Breendonk zo'n 25 km. ten zuiden van Antwerpen.


Na de Eerste Wereldoorlog besloten vele Belgische brouwerijen om iets te vieren met een bier met een Britse naam. Aanvankelijk was het een Scotch Ale en als je hier klikt kan een idee krijgen wat het voor een bierstijl is. Dus een zwaar zoet bier en ook eens donker gekeurd, de naam van dat bier was Victory Ale. Na een proeverij merkt iemand uit gezelschap op dat bier "als een echte duvel" smaakte wat door het hoge alcoholpercentage kwam. In 1923 werd de naam van het bier veranderd in Duvel, alleen het was nog steeds een Scotch Ale. Maar daar kwam uiteraard verandering in maar gebeurde pas in 1970.


Wel ging er drie jaar aan geëxperimenteer aan af met de Belgische bierprofessor Jean De Clerck, die het bier een heldere gouden kleur gaf in plaats van de donkerbruine kleur. Nu moet ik er bijzeggen dat de donkere Duvel eind jaren 60 het minst belangrijkste bier van de brouwerij was en vele hadden het niet door. Ook de jaren 70 ging sluimerend voorbij maar daar kwam een einde van dat decennium was dat wel over in België. Begin jaren 80 werd Duvel zo populair dat de concurrentie ook een "goddeloos" bier in hun portfolio opnamen. Het bierverhaal dat op deze volgt komen de meeste voorbij. De jaren 90 ging Duvel wereldwijd en daarnet vermeld werd Duvel in 1999 aan de brouwerijnaam toegevoegd. 


In 2007 brouwde ze voor het eerst een Duvel met drie verschillende hopsoorten waar naast de Tsjechische Saaz en Sloveense Styrian Golden een andere hopsoort gebruikt wordt. De eerste was dus met Citra en na een Facebookactie in 2010 kwam Duvel Tripel Hop Amarillo terug. Amarillo is een Amerikaanse hopsoort en vanaf 2012 kwam elke keer een andere Duvel Tripel Hop met een andere hopsoort. 2012 was het met Citra en daarna Sorachi Ace, vervolgens Mosaic, dan Equinox, het experimentele HBC-291.Maar aan de jaarlijkse veranderde Duvel Tripel Hop kwam een einde in 2016 om vervolgens werd Citra uitgekozen als een vast bier na een wedstrijd. In 2019 kwam een variant met de hopsoort Cashmere er vast bij in het gamma, strakjes komen ze beide voorbij.


Ook doen ze bij Duvel Moortgat aan Barrel Aging en dat doen ze sinds 2019 toen ging de Duvel op een vat bourbon voor extra rijping en smaakverandering. De vaten zijn gebruikt voor bourbon of rum en dat verschilt per jaar. Ze zijn best prijzig en kosten volgens mij bijna €30 en zeer gelimiteerd wat de reden is dat ik ze niet behandel in dit bierverhaal. Wat ik ook niet behandel zijn de distillaat van Duvel en dat gaat op bourbon vaten en dan sherry vaten om vervolgens tien jaar te rijpen, als ik het goed heb kosten ze tegen de €60 aan. Zo nu weten jullie dat deze producten bestaan, nu op naar de Duvels en laat ik beginnen met numero uno.



Duvel is de origine Belgian Strong Ale en het gerst dat ze gebruiken is niet veel meer als bij een Pilsener, want ze willen wel die gouden kleur hebben. Voor de hoofdgisting gaat er ook glucose bij wat helemaal in alcohol wordt omgezet, dus zodoende dat het hoge alcoholpercentage van 8,5% wordt gehaald. Het verkregen wort wordt gesplitst in twee afzonderlijke gistkuipen met twee verschillende giststammen en de opgeleverde basisbieren fermenteren samen later verder. Later filteren ze het bier en bij het bottelen gaat er een extra giststam met wat suiker in de fles voor de nagisting. Bij het inschenken gebruik een tulpvormig glas en het liefst van Duvel zelf want daar krijgt men de volledige beleving. Onder in het glas is de letter "D" gegraveerd en dat veroorzaakt de bubbeltjes die als een wervelwind te keer gaat, dit noemen we ook parelen.


Met dat aanzicht blijft de smaak over en die is kruidig en stevig zoet bitter met tonen van citroen, sinaasappel, groene appel, beetje banaan en koriander. Als je geluk heb kan Duvel ook tap tegenkomen. Dit was een lange tijd niet vanzelfsprekend want het was nogal een gedoe om hetzelfde te laten smaken net zoals op fles. De nagisting op fles en de aanwezigheid van koolzuur waren de obstakels maar het is gelukt, dat scheelt vele lege flessen voor de uitbaters van een horecagelegenheid.



Duvel Groen maar kan ook Duvel Gefilterd heten en wie een gewone Duvel te complex vind kan deze nemen. Het is een stapje terug want het heeft geen nagisting en dus ook niet extra suiker gehad. Dit bier vind je in de omgeving van de brouwerij en dat is dus de provincie Antwerpen, soms ook wel in Nederland. Voordat ze de gewone Duvel op fatsoenlijk op vat kregen was die taak voor de groene Duvel. Door het gebruik van de kleur van het logo is dit de naam geworden. Het alcoholpercentage is 7% en de kleur is ook helder goudkleurig en de smaak is zoetbitter met tonen van citrusvruchten en koriander. Duvel Groen gaat in een gewoon flesje van 0,25 ltr en dit type heet Vichy en een gewone Duvel en de rest zit in een Steinie van 0,33 ltr.



Duvel 6,66% is er ter ere van het 150 jarig bestaan van de brouwerij in 2021. Om het duivelse thema erin te houden hebben ze een Blonde Ale gebrouwen van 6,66% en die zessen bij elkaar is ook het "nummer van het beest", de duivel dus. Dit is wel de lichtste Duvel en die zessen hebben ook te maken dat er zes hopsoorten zijn gebruikt. Naast de traditionele Saaz, Styrian Golden en wat die andere vier hopsoorten zijn is mij een raadsel maar met die vier wordt er wel aan dry-hopping gedaan. Dry-hopping wordt aan het einde van het brouwproces een buil hop bij het bier gedaan voor extra smaak en aroma door de hop. Dit geeft het helder goudkleurige bier naast de zoet bittere smaak ook wat droogheid. Het heeft tonen van citroen, beetje sinaasappel, tikje banaan plus koriander. Eigenlijk is het qua totale smaak een flink teruggeschroefde Duvel die trouwens best lekker is.



Duvel Tripel Hop Citra en ze noemen het een Belgian IPA, helaas het is een Belgian Strong Ale en dat geldt ook voor die zo meteen behandeld wordt. Afijn dat leg ik nog weleens uit en ik richt nu op de hopsoort Citra. De hopsoort Citra is een aromahop en dan krijg je aromatische eigenschappen van citrus en tropisch fruit en er komt een redelijke bitterheid. Het alcoholpercentage is wel hoger namelijk 9,5% en de kleur is hetzelfde. Citra is Amerikaans en bestaat sinds 2008 en gekweekt in de staat Washington. De smaak is droog bitter met veel tonen van citroen maar ook wat andere citrusvruchten en koriander.



Duvel Tripel Hop Cashmere was niet één van de zes waar ik het eerder over had in de wedstrijd om de vaste "Tripel Hop" te worden. Die andere heb ik allemaal geproefd en Citra is een terechte winnaar en deze Cashmere vind ik nog lekkerder. Deze hop is ook gekweekt in de staat Washington en is er sinds 2013, het is een dubbeldoelhop en dus het geeft een aroma en flink wat bitterheid om het bier tegen bederf te beschermen. De kleur en alcoholpercentage is hetzelfde als de Citra. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van mango, meloen, witte druif, citrusvruchten, kiwi en koriander. 


Dat was Duvel en variëteiten en brouwerij Duvel Moortgat brouwt nogal wat merken en bezit een aantal andere brouwerijen, drie krijgen ooit wel wat aandacht en hebben hier en daar al aandacht gehad. Dan volgt nu de link en een filmpje. Link naar brouwerij Duvel Moortgat




Reacties

Populaire posts