Bier+Randzaken = Schloss Eggenberg Urbock 23° - Oostenrijk

 Schloss Eggenberg Urbock 23°



Tijd om de tweede Culturele Hoofdstad van Europa te behandelen en na Tartu 
is nu het Oostenrijkse Bad Ischl. Maar ik kan nu al vertellen dat Bad Ischl niet 
veel heeft komt er een brouwerij uit de buurt voornamelijk. Nou heeft Bad Inschl maar ongeveer 14 duizend inwoners wordt het evenement gedeeld met tweeëntwintig andere gemeentes, deze zijn allemaal te vinden in de regio Salzkammergut. De regio ligt voor het grootste gedeelte in de deelstaat Opper-Oostenrijk en een stukje in de deelstaten Salzburg en Stiermarken. 


Voor eeuwen wordt hier zout gedolven wat men uit de regionaam kan halen, "salz" betekent "zout". Maar dat zout delven doen ze nog maar op een kleine schaal want tegenwoordig draait het hier om toerisme en wat houtkap. Wie The Sound of Music ooit heeft gezien en vooral de buitenscenes, nou dat is de Salzkammergut. Alpine bergen, schone bergmeren, glooiende grasvelden en hier en daar een sprookachtig dorpje. Laten we verder gaan met Bad Ischl het centrum van de Salzkammergut.


Keizer Franz Josef kwam hier kuren en bezat hier de Kaiservilla waar hij graag kwam. Verloofde zich met Elisabeth van Beieren en wie de film Sisi kent weet dat het over dit paar gaat, waarheidsgetrouw is die film niet helemaal. Franz Josef verklaarde hier ook de oorlog aan Servië in 1914 wat zou resulteren in de Eerste Wereldoorlog. Maar dat terzijde want vele prominenten uit die tijd volgde de keizer naar Bad Ischl en contreien, wat dit een vakantieplek voor welgestelden werd. Dat is nu wel anders kan jan en alleman wel hierheen om te genieten van een vakantie in een stereotypisch Oostenrijks gebied.




Bad Ischl heeft sinds 2017 een restaurant met een brouwerij genaamd 3 Prinzen. De naam van de horecagelegenheid heeft te maken met Frans Josef en zijn twee broers Maxmilliaan en Karel Lodewijk, die in hun jeugd als prinsjes met hun ouders in deze contreien al kwamen. Er worden diverse bierstijlen gebrouwen en hebben te maken met de keizer, maar ik heb geen beschrijvingen wel een plaatje. Link naar 3 Prinzen


Maar een behoorlijke regionale brouwerij in de Salzkammergut is te vinden in het stadje Vorchdorf. Deze plaats doet ook mee wat culturele activiteiten maar dat negeren we vanaf nu en houden bij het biergedeelte.


Brauerei Schloss Eggenberg is de grootste brouwerij van de deelstaat Opper-Oostenrijk en helemaal in Oostenrijkse handen. De brouwerij is onderdeel van het gelijknamige kasteel dat dateert uit 971. Er wordt al hier vermoedelijk gebrouwen sinds de 14de eeuw maar met zekerheid is te vertellen dat het kasteel in particuliere handen kwam in 1681. Die particulier was Michael Weissman die het bier buiten de kasteelmuren ging leveren. Dan is er een tijdje niets tot de geschiedenis weer duidelijker is nadat in 1803 de brouwerij in handen van de familie Forstinger is gekomen. Tevens kwam vanaf 1811 ook het kasteel in handen van de familie.

 

In 1927 ging in vrouwelijke lijn verder en onder de naam Stöhr wat op de dag van vandaag nog zo is, dat zijn acht generaties die een familiebrouwerij besturen. Wel is zo dat de brouwerij niet meer in het kasteel bevind maar sinds de jaren zeventig net daarbuiten in een eigen bierfabriek. Het bekendste biermerk van ze is Samichlaus en sinds 2000 hebben ze de rechten en receptuur in bezit. Daarvoor was het van Brauerei Hürlimann uit Zürich, Zwitserland maar eigenaar Brauerei Feldschlösschen sloot het in 1997 en zag geen heil in Samichlaus. Wie hier klikt kan een eerder bierverhaal over teruglezen, hieronder komt een ander Samichlaus bier en vier andere bieren.


Samichlaus Barrique en voor wie het niet weet is het eerste woord de benaming voor Sinterklaas in Zwitserland, de tweede betekent vat. Elk jaar gaat de originele Samichlaus op een speciaal vat wat whiskey of wijn zoals dit jaar Israëlische wijn. Deze über Doppelbock heeft een alcoholpercentage van 14% en de kleur is helder donkerbruin. De smaak is behoorlijk zoet met wat branderigheid door de alcohol en heeft tonen van rozijnen, karamel, amandel, wat honing, vanille en hout.



Festbock is de Heller Bock en dat kennen we hier als Meibock, maar in Duitsland en Oostenrijk brouwen ze het hele jaar door. Deze is er speciaal voor rond Pasen en teven rond Kerstmis. De kleur van het bier is helder oranjegoud en alcoholpercentage van 7,1%. De smaak is behoorlijk zoet met licht bittertje en heeft tonen van karamel en iets van sinaasappel.



Classic Märzen de Oostenrijkse variant van deze bierstijl is zwakker en meer heldere goud van kleur dan de originele amberkleurige Duitse Märzen. Eigenlijk een lichtere variant van de bierstijl Oktoberfestbier wat uit een Märzen is ontstaan. De kleur is helder goud en het alcoholpercentage van 4,9%. De smaak is droog bitter met een zoetje met tonen van citroen en karamel.




Wildschütz Bier en dit is een Vienna, een originele amberkleurige Oostenrijkse bierstijl die mondjesmaat aan het terug is aan het keren. Gebrouwen voor als de herfst langzaam eind augustus intreed en de biernaam heeft te maken met herten. De kleur is helder amber met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en rode bes.



Urbock 23° en dit was in 1975 het zwaarste bier van Oostenrijk voor een lange tijd wat trouwens lang verbroken is. Dat getal heeft met suiker te maken en hoger dat getal, hoe hoger het alcoholpercentage is geworden naar vergisting. In ieder geval had de brouwerij ervaring om zwaarder ondergistende bieren te brouwen voordat ze de Samichlaus rechten kregen. Deze helder goudkleurige Doppelbock heeft een alcoholpercentage van 9,6%. De smaak is behoorlijk zoet met een weinig bitter en zelfs licht zuurtje. Het heeft tonen van karamel, perzik, fruitigheid en iets cognac-achtigs.


Zo dat was de Salzkammergut en door hier te klikken kom je bij de link, ook nog een filmpje.



Reacties

Populaire posts