Bier+Randzaken = Radeberger Pilsner - Duitsland

 Radeberger Pilsner


Nieuw jaar, een nieuwe brouwerijgroep in het middelpunt en leek me gepast met het EK voetbal bij de oosterburen de grootste Duitse brouwerijgroep te behandelen. Dus elke maand een bierverhaal van één van hun brouwerijen die de Radeberger Gruppe bezit. De volgende brouwerijgroepen gingen voor: AB-Inbev (2019), Carlsberg (2020), Heineken (2021), Guinness (2022), Molson Coors (2023). Wel is dit de eerste keer dat alle verhalen allemaal in Duitsland afspelen.


We beginnen bij het voedingsmiddelbedrijf dat vele miljarden per jaar binnenharkt genaamd Dr. August Oetker, ze zitten ook in de financiële sector en op alle continenten actief. Dus ze gingen in 1952 ook in de bierwereld handelen met de koop van Binding-Brauerei uit Frankfurt am Main en in loop van de tijd kwamen er meer bij. In 2002 werd al het brouwgebeuren ondergebracht door de Radeberger Gruppe voor dat doel op te richten. Op dit moment bezitten ze veertien en het hoofdkantoor staat in Frankfurt waar ook Binding-Brauerei te vinden is. Trouwens op de kaart staat ook een mineraalwaterfabriek met de naam Selters.

Nou om verwarring te voorkomen is de daadwerkelijke Radeberger Exportbierbrauerei te vinden in het stadje Radeberg. Dit stadje ligt zo'n 500 km van Frankfurt am Main vandaan, ietsjes ten noordoosten van Dresden. Omdat Radeberger Pilsner het meest verkochte bier van het concern is hebben ze de brouwerijgroep onder ander na dit merk vernoemd. In Duitsland. In Duitsland zelf staat het merk Radeberger Pilsner op de 9de plek.


Het begon dus allemaal in 1872 en de naam toen was nog Zum Bergkeller, vanaf 1855 kreeg het de huidige naam. De brouwerij was met het idee opgericht om enkel Pilsener te brouwen en het lokale water is er ideaal voor. In 1903 ging het rampzalig en de brouwerij ging failliet. In hetzelfde jaar werd een brouwerij geopend in Berlijn met de merkrechten en apparatuur uit Radeberg. Vermoedelijk was dit een juridische truc in die tijd om het bedrijf voort te zetten, wel bleef de brouwerij open in Radeberg. 


Trouwens de laatste koning van Saksen, Frederik August III was erg gecharmeerd van Radeberger Pilsner. Ook de welbekende kanselier van het Duitse Rijk, Otto von Bismarck maakte van dit bier de officiële drank van de kanselarij. De juridische truc duidelijk gelukt, de brouwerij werd groter en nam wat andere brouwerijen over. Op vele beurzen werden er prijzen gewonnen en kreeg het internationale erkenning. Na Tweede Wereldoorlog werd Duitsland gesplitst en Radeberg hoorde bij Oost-Duitsland en bleef het op zich goed doen na de nationalisatie. 


Als één van de weinige Oost-Duitse brouwerij mocht het bier exporteren en was het te koop bij Interhotel. Dit was een communistische staatsbedrijf die vijf-sterren hotels beheerden waar gasten uit niet-communistische landen kwamen. Het ministerie van staatsveiligheid (Stasi) was één van de beheerders om via verborgen microfoons en camera's de gasten in de gaten konden houden. In die DDR tijd had de Russische KGB een kantoor in Dresden en één van hun voormalige agenten is een groot liefhebber van Radeberger Pilsner. De persoon die ik bedoel is de president annex dictator van Rusland Vladimir Poetin mee.


Na de hereniging van Duitsland werd de brouwerij onafhankelijk en één van de weinige konden ze hun bedrijf renoveren en moderniseren. Meeste Oost-Duitse brouwerijen stopte ermee, aardig wat werden gekocht door West-Duitse brouwerijen maar de onafhankelijkheid duurde nog even. In 2002 kwam het in handen van Dr. August Oetker en ging brouwerijdivisie Radeberger Gruppe heten. Met zo'n sterk merk als Radeberg Pilsner zitten goed mee dat het trouwens ook voorkwam in de tv-serie Two and a Half Men met Charlie Sheen.


Veel merken bier brouwen ze er niet en het zijn er drie, eentje is alcoholvrij en die valt af. Eentje is zo exclusief dat het in en rond Dresden van tap te drinken met geluk vind men een blikje of fles. Het moet het vooral van de Amerikaanse markt hebben. Tenslotte de Radeberger Pilsner kan in je in Duitsland overal wel tegenkomen.


Radeberger Pilsner is een typische Pilsener zoals je die veel in Duitsland tegenkomt, voor een oplettend iemand de meeste etiketten hebben een witte achtergrond. Het alcoholpercentage is 4,8% en de kleur is helder goudkleurig, ook dit geldt voor 95% van de Duitse Pilseners. De smaak is lixht zoet bitter met lichte tonen van citroen en karamel. Dit is niet overal hetzelfde met de Duitse Pilsener en het enigste wat kan onderscheiden.



Radeberger Zwickelbier en dit bier valt onder de stijl Landbier/Kellerbier/Lagerbier/Zwickel(bier)/Ungespundetet/Zoigl wat neer komt als een soort van ongefilterde Pilsener. Te en onpas gebruiken de commerciële brouwerijen één van deze benamingen want voor dat dit een rage werd was Landbier de benaming. Ook ziet het artwork eruit alsof het een eeuw oud is ofzo. Maar wie hier klikt komt een bierverhaal hierover. Het alcoholpercentage is 4,8% en de kleur is troebel goud. De smaak is mild droog bitter met een zoetje, tonen van sinaasappel, karamel en kruidige hop.


De kop is eraf en klik hier voor de link plus een filmpje. 







Reacties

Populaire posts