1ste Bier Verhaal van Juni: Dommelsch Pilsener - NederlandDommelsch PilsenerNa wat speciale bieren zoals de Giesbaargs Muurken en de Ninja vs. Unicorn Double IPA een
wat in dit perspectief een simpel bier Dommelsch Pilsener. Het begon allemaal in 1744 in het dorpje Dommelen wat nu bij Valkenswaard hoort net onder Eindhoven. Een brouwerij in die tijd was meestal een onderdeel van een boerderij of een herberg. Men leverden met de tijd het bier te voet, later per huifkar, weer later per fiets, motorfiets en vrachtwagen. Bovendien gaat de brouwerij met de tijd mee, vooral na 1893 ging men meer regionaal leveren. Ook werden iets later de revolutionaire koelmachines geplaatst om de opkomende en steeds populairder worden ondergistende bieren te brouwen. Innovatief dat waren in die tijd zeker omdat 1913 de brouwerij eigen elektriciteitsvoorziening had, waarop het dorp werd aangesloten nog voor dat het grotere Valkenswaard op het elektriciteitsnet werd aangesloten.In 1968 werd de oude familiebrouwerij over genomen door het Belgische Artois, wat ook de naam van de brouwerij werd veranderd naar Dommels zonder de CH. Maar zoals wat vaak met brouwerijen van Artois (het huidige AB Inbev) gebeurden, werd gestopt met het merk Dommels(ch) ten faveure van het merk Skol wat een wereldmerk moest worden wat niet echt gelukt is.1983 was het jaar van herintroductie van het merk Dommelsch met de CH, en al zijn bieren zoals de Pilsener, Oud Bruin, Bokbier en Dominator. Maar AB Inbev zal AB Inbev zijn om later weer in het assortiment te gaan snijden ten faveure van de Perfect Draft vaatjes en het afvullen van Jupiler en Hertog Jan op fles.

Op dit moment is er alleen nog plaats voor het Pilsener en het Oud Bruin, en wie weet wat de toekomst nog kan gaan brengen. Dan maar een beschrijving van Dommelsch Pilsener het is een helder goudkleurig Pilsener van 5% alcoholpercentage, de smaak is lichtbitter met een zacht zoetje.


Reacties

Populaire posts