3de Bierverhaal van Juni: ’t IJ Zatte - Nederland

’t IJ Zatte

Dat was het dan weer, het Europees Kampioenschap voetbal is voorbij en al eerder gezegd komt er nu een bierverhaal uit Amsterdam. Brouwerij ’t IJ bestaat sinds 1985 en is één van de oudste microbrouwerijen van Nederland, en is ontstaan mede door dit liedje “Je loog tegen mij” van Drukwerk.Dit nummer werd mede geschreven door Kaspar Peterson, en na het succes van het nummer begon hij te brouwen. Zoals in het Amsterdam van toen illegaal in een kraakpand, want hij hield van Belgisch speciaalbier en dat was niet te krijgen in de Pilswoestijn van toen. Toen het begon te lopen verhuisde de brouwerij naar het voormalige badhuis “Funen”, waar het nog steeds gevestigd zit. En achter dit badhuis staat de molen “ de Gooyer”, deze staat ook op het etiket.

Het oudste bier van deze brouwerij is de Zatte, een troebel goud/amber kleurige Tripel van 8% met een zacht zoet bittere smaak. De Zatte is een van de vier bieren die 100% biologisch is en mag daarom het EKO-keurmerk voeren. Uiteraard worden er meer bieren gebrouwen, maar die zal ik op later tijdstip behandelen en kan ik ook wat meer over de brouwerij hebben.


Wel plaats ik een lijstje wat er meer is aan bieren bij ’t IJ en de website. http://www.brouwerijhetij.nl/
De Plzn de Pilsener van de brouwerij.
De Natte het op een na oudste bier, een Dubbel.
Columbus een hoppige zware jonge van 9%.
Struis een donkere zware jongen van 9%
IJwit een zwaar Witbier van 7%.
Dan de seizoensbieren.
Paasij dat net als een paasei goed naar gezocht moet worden.
IJbok het bokbier voor de herfst.
IJnderjaarsbier een bier van 9% voor het einde van het jaar.
En als laatste de Speciale Vlo een bitter bier voor de Bierkoning een bierspeciaalzaak in Amsterdam. www.bierkoning.nl

Nog iets over het nummer “Je loog tegen mij” is niet origneel van Drukwerk, maar werd gespeeld door Kaspar Peterson oude band Door Mekaar die Nederlandstalige muziek maakt op een alternatieve wijze. Hieronder de andere versie van het nummer.Reacties

Populaire posts