1ste Bier Verhaal van Juli: Jupiler - België

Jupiler

Aangezien ik actuele gebeurtenissen en evenementen combineer met bier verhalen, de Tour de France start namelijk in Luik en is de komende dagen ook daar in de buurt bezig.
Opeens verdween het Oranjeboom bier uit Nederlandse straatbeeld en ook werd het trouwens minder met Dommelsch. Daarbij verscheen er steeds meer Hertog Jan en het Belgische Jupiler in datzelfde straatbeeld.
In 1853 begon het allemaal in het  Jupille-sur-Meuse een deelgemeente van de stad Luik, waar de familie Piedbœuf de brouwerij oprichtte. Zoals in die tijd waren alle bieren ondergistend en langzaam groeit de brouwerij tot de grootste van Oost-België, en werden er ook nog wat brouwerijen overgenomen. Ook ging men de strijd aan met brouwerij Artois uit Leuven, bekend van Stella Artois, die langzaam overging van rivaliteit in vriendschap. Deze vriendschap ontstaat de vorming van Interbrew in 1988, later Inbev en nu heet het Anheuser-Busch Inbev, vooral bekend van de vele overnames in de bierwereld.
Nou is het bier Jupiler het meest gedronken bier van België, dit goudkleurig bier is van het Pilsenertype en is 5,2%. De smaak is zacht bitter en mannen schijnen te weten waarom.
Brouwerij Piedbœuf brouwt meer bieren met de naam Jupiler namelijk het alcoholvrije Jupiler N.A. wat staat voor non alcohol.
Jupiler Blue is een lichte variant van 3,3% alcohol, voor degene die zwaardere variant aandurft.
Jupiler New Tauro is 6,2% zwaar, om mee te liften met het speciaalbier geweld of dat lukt is een tweede. Want het bier is onlangs al weer aangepast zoals de naam het al zegt.
Ook worden er nog bieren brouwen onder de Piedbœuf naam, Piedbœuf Blond (1,5%), Piedbœuf Bruin(1,5%), Piedbœuf Tripel(3,8%) en dit zijn Tafelbieren. Vroeger werd tafelbier net zo veel gedronken als koffie of thee als heden ten dage en dat kwam namelijk door het slechte drinkwater. Vanwege het geringe alcoholgehalte wordt het tegenwoordig soms ook gedronken door kinderen en personen die geen alcohol lusten.

Hieronder een reclamefilmpje en een link.
http://www.jupiler.be/agecheck.php

Reacties

Populaire posts