2de Bier Verhaal van Juli: Berliner Kindl Weisse - Duitsland

Berliner Kindl Weisse
Paars bier?, dit keer, nee niet helemaal. Dit is een Berliner Weisse een tarwebier soort uit de omgeving van de Duitse hoofdstad. Dit type vormt een eigen tak binnen de familie van Tarwebieren, andere bekende familieleden zijn het Belgische Witbier of de Beierse Weizenbier.
Wat is het verschil namelijk, nou dit bier smaakt nogal zuur en is altijd rond 3% alcohol. Voor de rest is het bier geel troebel van kleur, dat paarse komt door de toegevoegde siroop. Want puur zullen veel mensen het niet te drinken vinden door de nogal zure smaak.
In de cafés´s en op de terrassen van Berlijn wordt bier meestal besteld met een “Mit Schuß” en dan keuze aan een siroop. Een siroop als Himbeere (frambozen) of Waldmeister (die groene limonade van vroeger). Of keuze uit vele smaken met deze siroop-cupjes.

Het bier wordt volgens de gegevens al gebrouwen rond de jaren 1500-1600. De Pruisische koning Frederik Willem stimuleerde het bier voor zijn volk, onder het motto van “voor het beste van ons leefklimaat” Trouwens liet hij brouwers, zijn zoon de latere Frederik de Grote het bier te leren brouwen.

Ook een populair verhaal over de troepen van Napoleon nadat de stad in 1809 was veroverd, ze het bier “het champagne van het noorden” noemde. Volgens lokale legendes was het Napoleon zelf die voorstelde om siroop aan het bier toe te voegen.Rond de 19de eeuw waren er 700 brouwerijen die dit bier brouwde, op dit moment brouwen er maar een handjevol brouwerijen dit bier met als voornaamste brouwerij Berliner Kindl Schultheiss.

Nu het bier Berliner Kindl Weisse een geel kleurig troebel bier met een zeer zure smaak en het is 3% zwaar. Wees niet bang met bestellen van dit bier, er wordt als eerste gevraagd welke siroop u erbij wil hebben. Het wordt ook verkocht in fles, puur of met een smaakje.

Hieronder een link en een filmpje over het bier.
http://berliner-kindl-weisse.de/altersschranke.php


Reacties

Populaire posts