1ste Bier Verhaal van Mei: Moeder Overste - België
Moeder Overste
Even
geen kroning- of abdicatiebieren doe ik wel als een van de bieren ook volgend
jaar worden gemaakt, maar ik doe wel iets met oranje een Tripel. Iets uit
Wallonië dit keer en het bier heeft wel een Nederlandse naam in plaats van een Franse
zoals je zou verwachten.
Dit bier wordt gebrouwen door brouwerij Lefebvre uit het
plaatsje Quenast in Waals-Brabant.
Dan
kan ik ook mooi eens over porfier hebben, dat is een steensoort en er is een
porfiergroeve in Quenast. Wat is porfier eigenlijk, nou als je met de auto door
België rijdt kom je het tegen. Namelijk die nare stenen die je auto doet uit
elkaar trillen, de bekende kasseien of ook bekend onder de naam kinderkoppen.
Voor het gebruik van asfalt waren deze uitgehakte stenen van porfier het
materiaal bij uitstek om wegen begaanbaar te maken. Daarvoor waren wegen
zandwegen die bij regen een onbegaanbare modderbende werden.
De kasseiwegen
hebben enkele nadelen zoals luidruchtigheid en nogal nare hobbeligheid, maar
vele kasseiwegen zijn verdwenen onder asfalt. Ze zijn er nog wel en worden ook
nog aangelegd, zoals historische stads- of dorpskernen voor het historische karakter.
De Dam in Amsterdam is een mooi voorbeeld van het gebruik van deze stenen en
ook bekend de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix waar de nodige kasseistroken
worden bedwongen.
Dan
gaan we verder met de titel van dit verhaal Moeder Overste, een bier dat sinds
1985 wordt gebrouwen. De naam van het bier kan verwijzen naar de
kloosterzusters die op het etiket staan, of met een knipoog naar een bazige schoonmoeder. Het bier is
troebel en heeft een oranje kleur en heeft een alcoholpercentage van 8%. Het bier
is een Tripel heeft een zoet fruitige smaak en een fijne bittere nasmaak.
Deze
brouwerij brouwt meer bieren maar die behandel ik nog wel een keer eens in de
komende jaren. Hier volgt een link een voor de verandering een recept.
Moeder Overste - Mum’s
Turkey
Ingrediënten voor vier personen:
· 500 gram kalkoenfilet
·
2 sjalotjes
·
200 gram kastanjechampignons
·
150 gram shii take
·
100 gram Ardense ham of magere ham, in reepjes
·
6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
·
2 dl gevogeltebouillon
·
1 dl Moeder Overste
·
2 eetlepels vers citroensap
·
2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie of bieslook
·
Peper uit de molen en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Sjalotjes schillen en in
stukjes snijden. Kastanjechampignons en shii take schoon borstelen, de harde
onderkant afsnijden en in stukjes snijden. Kalkoenfilets in blokjes snijden en
gedurende 2 uren in een mengsel van 4 eetlepels olie en vers citroensap
marineren. Twee eetlepels olie in een koekenpan of wok verwarmen en de
paddenstoelen en stukjes sjalot roerbakken. Bouillon al roerende toevoegen.
Vervolgens het bier erdoor roeren en 3 tot 4 minuten al roerende goed
verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Blokjes kalkoenfilet deppen en op
een hete grillpan of onder een hete grill of op de barbecue om en om grillen.
Serveren met de paddenstoelensaus, bestrooid met reepjes Ardense ham of magere
ham. Een goed gekoeld glas
Moeder
Overste erbij serveren.
Reacties
Een reactie posten