1ste Bier Verhaal van Mei: Moeder Overste - België

Moeder Overste

Even geen kroning- of abdicatiebieren doe ik wel als een van de bieren ook volgend jaar worden gemaakt, maar ik doe wel iets met oranje een Tripel. Iets uit Wallonië dit keer en het bier heeft wel een Nederlandse naam in plaats van een Franse zoals je zou verwachten.
Dit bier wordt gebrouwen door brouwerij Lefebvre uit het plaatsje Quenast in Waals-Brabant.

Dan kan ik ook mooi eens over porfier hebben, dat is een steensoort en er is een porfiergroeve in Quenast. Wat is porfier eigenlijk, nou als je met de auto door België rijdt kom je het tegen. Namelijk die nare stenen die je auto doet uit elkaar trillen, de bekende kasseien of ook bekend onder de naam kinderkoppen. Voor het gebruik van asfalt waren deze uitgehakte stenen van porfier het materiaal bij uitstek om wegen begaanbaar te maken. Daarvoor waren wegen zandwegen die bij regen een onbegaanbare modderbende werden.

De kasseiwegen hebben enkele nadelen zoals luidruchtigheid en nogal nare hobbeligheid, maar vele kasseiwegen zijn verdwenen onder asfalt. Ze zijn er nog wel en worden ook nog aangelegd, zoals historische stads- of dorpskernen voor het historische karakter. De Dam in Amsterdam is een mooi voorbeeld van het gebruik van deze stenen en ook bekend de wielerwedstrijd  Parijs-Roubaix waar de nodige kasseistroken worden bedwongen.

Dan gaan we verder met de titel van dit verhaal Moeder Overste, een bier dat sinds 1985 wordt gebrouwen. De naam van het bier kan verwijzen naar de kloosterzusters die op het etiket staan, of met een knipoog  naar een bazige schoonmoeder. Het bier is troebel en heeft een oranje kleur en heeft een alcoholpercentage van 8%. Het bier is een Tripel heeft een zoet fruitige smaak en een fijne bittere nasmaak.
Deze brouwerij brouwt meer bieren maar die behandel ik nog wel een keer eens in de komende jaren. Hier volgt een link een voor de verandering een recept.

Moeder Overste - Mum’s Turkey

                                                                    Ingrediënten voor vier personen:

                                                                                                ·         500 gram kalkoenfilet

·         2 sjalotjes
·         200 gram kastanjechampignons
·         150 gram shii take
·         100 gram Ardense ham of magere ham, in reepjes
·         6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
·         2 dl gevogeltebouillon
·         1 dl Moeder Overste
·         2 eetlepels vers citroensap
·         2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie of bieslook
·         Peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Kastanjechampignons en shii take schoon borstelen, de harde onderkant afsnijden en in stukjes snijden. Kalkoenfilets in blokjes snijden en gedurende 2 uren in een mengsel van 4 eetlepels olie en vers citroensap marineren. Twee eetlepels olie in een koekenpan of wok verwarmen en de paddenstoelen en stukjes sjalot roerbakken. Bouillon al roerende toevoegen. Vervolgens het bier erdoor roeren en 3 tot 4 minuten al roerende goed verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Blokjes kalkoenfilet deppen en op een hete grillpan of onder een hete grill of op de barbecue om en om grillen. Serveren met de paddenstoelensaus, bestrooid met reepjes Ardense ham of magere ham. Een goed gekoeld glas
Moeder Overste erbij serveren.


Reacties

Populaire posts