3de Bier Verhaal van Mei: Foster’s Lager - Australië

Foster’s Lager
Dit maal een bier uit Down Under het bier die de volgende iets wat misplaatste slogan gebruikt “How to speak Australian”, Foster’s Lager het bestverkochte bier buiten Australië. In Australië komt het pas achter deze topverkopende bieren in dit nogal warm tot heet land, namelijk Victoria Bitter en Carlton Draught gebrouwen door dezelfde brouwerij als Foster’s  Carlton and United Breweries. XXXX Gold en Tooheys New van concurrent Lion Nathan.
Voor het eerst gebrouwen in 1888 tot eind jaren 70 was het een best populair bier en werd het als een “premium”bier gezien, wat als “duur” kan worden gezien. In de jaren 80 veranderden nogal wat men ging meer van de tap drinken, aangezien Foster’s niet op tap te krijgen was enkel blik en fles. Verminderde dat de populariteit van het bier, de vier eerder genoemde merken werden juist populairder tot op de dag vandaag.

 Bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk is het de tweede Lager van het land, dus je vind Foster’s nogal makkelijk in de Britse pubs en winkels. Foster’s wordt gebrouwen door de brouwerijgroep Carlton and United Breweries, aanvankelijk werd het opgericht in Melbourne in 1888 door twee Amerikaanse broers genaamd Foster. De Foster broers verkochte de brouwerij een jaar later en gingen terug naar Amerika. De naam van de brouwerij werd veranderd in Carlton and United Breweries in 1907 na wat fusies en overnames.


Carlton and United Breweries valt wel onder de Foster’s Group een overkoepelde organisatie die ook softdrinks, sappen, sterke dranken maakt en verkoopt. De naam voor de Foster’s Group is gekozen om dat internationaal herkend wordt, dat komt weer door het bier Foster’s Lager. Het Australische karakter komt door het etiket van het bier wat een beetje stereotype kan overkomen.

Het blauw van de Australische vlag, de sterren die op die vlag staan en de rode kangoeroe onderaan het etiket. In hun advertenties gebruiken ze graag Australische dingen zoals, didgeridoos, die hoed met kurk aan touwtjes (cork hat), kangoeroes en ook werd Crocodile Dundee ingezet in reclames.
Dit alles brengt het tot het bier van de titel. Foster’s Lager is een helder goudkleurig bier dat de dorst kan lessen in een heet land als Australië. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,9% en in het Verenigd Koninkrijk is het van tap 4% zwaar.

De smaak is licht zoet van smaak en de nasmaak heel licht bitter. Dit was een bier van “Down Under” en denk dat er nog wel meer volgen in de toekomst. Een link en een filmpje.


Reacties

Populaire posts