1ste Bier Verhaal van December: HollandsGoud Modderwater - Nederland

HollandsGoud
Modderwater(bestaat helaas niet meer)
Voetbalsteden thema maar weer eens en dit keer Alkmaar, technisch gesproken worden de bieren elders gebrouwen en (nog) niet in de “Kaasstad”. Maar dat mag de pret niet drukken op naar de bieren naar een Alkmaars recept. HollandsGoud bestaat sinds 2011 en de naam komt uit tijd van de Gouden Eeuw en heeft betrekking op het “Hollandse Goud” namelijk kaas, boter en bier. Ze laten elders vier biertjes brouwen en ga ze gelijk behandelen en zal ook de bierstijlen een beetje toelichten.
1ste: HollandsGoud WitGoud is van het Hefeweizen type en dat is een Duits Tarwebier. In het kort Hefeweizen is een bovengistend, ongefilterd, tarwebier met troebele verschijning. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,3% en heeft een gele troebelige kleur. De smaak met een hoppige smaak en met tonen van banaan. Kaas tip probeer het eens met Mont Ventoux Geitenkaas met dit bier.
2de: HollandsGoud Blond is een Belgische Ale en deze bovengistende bieren kunnen goudblond tot amber kleurig zijn en het alcoholpercentage kan 5% tot 7%. In dit geval is dit bier helder goud/oranje kleurig en heeft een alcoholpercentage 5%. De smaak is licht hoppig met tonen van citrus vruchten. Dit bier kan men als tegenhanger zien voor een ondergistende Pilsener. Kaas tip probeer het eens met een Camembert met dit bier.
3de: HollandsGoud Noorderblond is een Belgische Strong Ale en dan moet men denken aan een “Duvel”-achtig bier. De kleur kan goudblond  tot donkerbruin zijn en het alcoholpercentage kan 7% tot 13% zijn. Dit bier heeft een licht troebel gouden kleur en het heeft een alcoholpercentage van 11%. Best een zwaar biertje dus en de maak is zoetig bitter met tonen van tropische fruit. Kaas tip probeer het eens met een Saint Félicien-kaas met dit bier.

En als 4de: HollandsGoud Modderwater is een Tripel en deze bieren zijn meestal oranje kleurig en het alcoholpercentage is rond de 7,5% en 9%. Dit bier is licht troebel oranje kleurig en het alcoholpercentage is 8%. De smaak is droog bitter met tonen van kruiden en fruit. Bij het laatste bier een uitleg over de naam Modderwater en dat heeft te maken met Alkmaar. De oudste naam voor Alkmaar is Allecmere en dat betekent letterlijk modderwater. Dat modderwater kwam van pas in de Tachtige Jarige Oorlog, toen de dijken rond door te steken kwamen de Spanjaarden vast te zitten in het modderwater. Dit gebeurde op 23 september 1573 tijdens het beleg van Alkmaar en op 8 oktober 1573 werd de stad ontzet. Deze biernaam is wel goed gekozen, al is er wel wat uitleg bij nodig. Kaas tip probeer eens Gruyere bij dit bier.
Alkmaar is kaas en ook bier, hier volgt nog de link en het volgende verhaal speelt zich af in Arkansas. http://www.hollandsgoud.com/Reacties

Populaire posts