3de Bier Verhaal van December: Bush de Noël - België

Bush de Noël
Drie kerstbieren uit de Belgische provincie Henegouwen, zoals beloofd. Henegouwen ligt in Wallonië het Franssprekend gedeelte van België en dan heet Henegouwen op zijn Frans Hainaut. Beetje elke Belgische brouwerij brouwt wel een kerstbier en ook de volgende drie brouwerijen: de Brunehaut, de Silly en Dubuisson. Overigens doordat de voertaal Frans is, zit het Franse woord voor kerst “noël” in de biernaam verwerkt.
1ste: Van brouwerij de Brunehaut uit het plaatsje Rongy (gemeente Brunehaut) vlakbij de Franse grens bestaat sinds 1890. Ze brouwen onder de naam Brunehaut biologische bieren en ook abdijbier voor de Abdij van Saint-Martin. En bij die abdijbieren vinden we Abbaye de Saint-Martin Cuvée de Noël, een mond vol voor een kerstbier. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5% en heeft een troebel rood-bruin kleurig bier. De smaak is overweldigend kruidig, vooral anijs en wat chocolade en koffie op het einde. Dit bier geeft kerst een smaak.
2de: Voor een Engelsman klinkt brouwerij de Silly raar in de oren, maar zo heet het plaatsje en brouwen sinds 1850. Ze gebruiken nogal veel namen en brouwen veel soorten zoals: Pink Killer, Titje, Divine, Cré Tonnerre , Silly uiteraard en Enghien. De Enghien naam komt van de overname in 1975 van brouwerij Tennstedt Decroes te Enghien, nu brouwen ze een kerstbier met de naam Enghien Noël Triple Blonde. Meeste kerstbieren zijn niet in een hokje te plaatsen maar deze wel, namelijk in de Tripel hoek. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9% en de kleur van het bier is helder goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter en heeft tonen van tropisch fruit en kruiden.

3de:  Het kerstbier dat geen Bush de Noël mag heten in de Verenigde Staten maar Scaldis Noël, omdat de naam veel lijkt op het slappe Lager bier Bush van Anheuser-Busch bekend van Budweiser. Dat bier is 4,6% en Bush de Noël is 12% daarover later meer. Brouwerij Dubuisson vertaald in het Engels is Bush, dat betekent struik in het Nederlands. Door die vertaling mogen in de Verenigde Staten geen bier worden verkocht met de Bush naam, dus worden verkocht onder de “Scaldis”naam en dat is Latijns voor Schelde. De reden voor de naam Bush was om bier in Engeland te verkopen. Gevestigd in het plaatje Pipaix en opgericht in 1769. Ze brouwen voornamelijk zware bieren van rond de 10% tot 13% alcoholpercentage en zo ook Bush de Noël die is 12% zwaar. Het bier heeft een donkere amber kleur is een beetje troebel. Het bier geeft een warm gevoel in de mond en de smaak is zoet bitter. De tonen van het bier zijn suiker, karamel en kruiden en pas op met drinken het hoge alcoholpercentage is makkelijk dus gevaarlijk drinkbaar. Maar we zijn er nog niet want er is nog een Bush de Noël en die heet Premium. Deze Bush de Noël is afgevuld in 75cl en voor 3 weken in een warme ruimte aan het hergisten. Dat levert een bier van 13% op en heeft dezelfde kleur als een gewone Bush de Noël. De smaak is nog steeds zoet bitter en alleen de tonen zijn wat anders, namelijk tropisch fruit, donker fruit, toffee, bruine suiker en kruiden.
Er volgt nog een filmpje en volgende keer een brouwerij die de eerste van de dag is of hoe je dat ook mag noemen. 

Fijne feestdagen en een gelukkig 2014.
Reacties

Populaire posts