2de Bier Verhaal van December: Diamond Bear Pale Ale - Verenigde Staten / Arkansas

Diamond Bear Pale Ale
De 4de Amerikaanse staat alweer waar ik een bier en wat andere weetjes en informatie over schrijf, de staat Arkansas waar wettelijk de uitspraak van de naam is vastgelegd namelijk zo spreek je het uit "ár-ken-saw", je kan er op aangesproken worden worden bij het verkeerd uitspreken van de naam. Arkansas is iets meer 3 en half keer zo groot als Nederland, het heeft wat hoge heuvels in het noordwesten.
Verder stroomt de Arkansas-rivier dwars door de staat om in de Mississippi die de oostelijke grens vormt te stromen. Trouwens er lopen nogal veel rivieren door deze staat. Arkansas behoort tot de zuidelijke staten en men heeft een stereotype beeld van iemand uit deze staat is een banjo spelende Hill-billy.
Als “Zuidelijke Staat” heeft Arkansas 75 counties en ongeveer heeft de helft ervan een drooglegging beleid, de zogenaamde “dry county” (zie http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2013/09/2de-bier-verhaal-van-september.html voor de korte uitleg). Daardoor heeft deze staat maar 10 brouwerijen tot nu en 4 daarvan bevinden zich in de hoofdstad Little Rock, 4 in de universiteitsstad Fayetteville en 2 in de stad Springdale. Dat brengt ons in Little Rock waar het bier van de titel van dit verhaal gebrouwen wordt bij brouwerij Diamond Bear.
De naam van de brouwerij is ook uit te leggen, het “Diamond” gedeelte slaat op diamanten. Arkansas was lange tijd waar diamanten kon worden gevonden in de Verenigde Staten en dat kan nog in Crater of Diamonds State Park http://www.craterofdiamondsstatepark.com/.

De ruitvorm in vlag van Arkansas staat voor een diamant.
Het tweede deel van de naam het “Bear”gedeelte slaat op de oude bijnaam van de staat “the Bear State”, want er kwamen veel zwarte beren voor tot ze bijna uitgestorven waren. Daarom is de bijnaam van de staat veranderd in de “Natural State” wat de “Natuurlijke Staat” betekend.
De brouwerij is de grootste  in deze staat en bestaat sinds 2000, ze brouwen graag oud-Europese  geïnspireerde bierstijlen. Nu zo’n bierstijl van hun en ooit lang geleden heb ik een bier uit titel mogen proeven. Diamond Bear Pale Ale is een Amerikaanse versie van een Engelse Bitter en wordt om het gemakkelijk te houden een English Pale Ale genoemd. Het verschil met de Engelse Bitters is dat het bier veel hoppiger van smaak is en alcoholpercentage iets hoger. 
Diamond Bear Pale Ale is helder amber van kleur en het alcoholpercentage is 6,2%. De smaak is fruitig licht bitter en heeft tonen van karamel en grapefruit. Dit was het 4de bier met het  Amerikaanse Staten thema, volgende keer 3 kerstbieren uit de Belgische provincie Henegouwen. Nu volgt er nog de link en een filmpje http://www.diamondbear.com/.Reacties

  1. Je krijgt er niet genoeg van he ! :-P

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn 142ste verhaal, en het is de 56ste via blogspot. En materiaal genoeg

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts