1ste Bier Verhaal van Februari: Augustiner Dunkel - Duitsland

Augustiner Dunkel
De Dunkel bierstijl maar eens toelichten na het vorige bierverhaal over het Russische Baltika 4, dat bier behoort tot de Dunkel familie. Dunkel zijn laaggistende bieren net zoals de Pilseners, maar deze bieren zijn zoals de naam het zegt bruin van kleur. Deze bierstijl komt veel voor in Duitsland en zeer geliefd in Beieren. Ook in Tsjechië komt deze bierstijl voor en wordt daar Tmavý genoemd, wat donker betekent. Dunkels bestaan eerder dan de Pilseners en werden voornamelijk veel gedronken tot de goudkleurige Pilsjes aansloegen in Europa.
Om het laaggistende te verkrijgen werden de pas gebrouwen bieren in de koele grotten van Beieren opgeslagen, overigens zonder dat ze het wisten dat de bieren laaggistend worden in de grotten en deze techniek schijnt al sinds de 15de eeuw te bestaan. De bieren kunnen een alcoholpercentage 4,5% en 6% hebben maar het gemiddelde wat men meestal tegenkomt is wel 4,9%.
Een brouwerij uit de Beierse hoofdstad München brouwt bier sinds 1328, tevens de oudste brouwerij van de stad. Dit is een van
de populairste brouwerijen van de stad en is nog geen bezit van een grote brouwgroep. Ze doen niet aan advertenties en reclames, ze hebben wel een website en hun etiketten zijn al 20 jaar hetzelfde. Die Dunkel van ze brouwen waarschijnlijk al 600 jaar, uiteraard is er in al die jaren wel aan de receptuur gewerkt.

Ik zal de Augustiner Dunkel behandelen en andere brouwsels die heb geproefd van deze traditionele brouwerij.
Als 1ste: de Dunkel heeft een alcoholpercentage 5,6% en heeft een heldere bruine kleur. De smaak is licht bitter en heeft tonen van karamel en geroosterd mout. Dit bier is een topper in deze stijl.
2de: Augustijner Weiβbier troebel geel van kleur en heeft een alcoholpercentage van 5,4%. Ideale dorstlesser want dat doen Duitse Weizenbieren, de dorst lessen en het smaakt ook nog eens goed met tonen van banaan.
3de: Augustijner Edelstoff is een laaggistend bier van het Helles type, dat is de Duikel dan maar helder goudkleurig. Het Beierse antwoord op Pils. De Helles ga ik later verder op in. 5,6% alcoholpercentage, zoet bitter van smaak.
En als laatste de 4de: Augustijner Pils met het bekende heldere goudkleurige uiterlijk, iets zwaarder alcoholpercentage dan gewoonlijk namelijk 5,6% en licht bitter van smaak.
Dat was beknopt de Dunkel bierstijl en wat informatie over de Augustijner brouwerij, volgt nog de link en een filmpje.
Volgende keer verder met het Amerikaanse Staten thema, de staat Colorado.

Reacties

Populaire posts